Turkiseläinten rehu

Turkiseläinten rehu koostuu pääasiassa eläinperäisistä sivutuotteista eli teurastamojen ja muiden eläintarvikealan laitosten sivutuotteista, joita ei käytetä ihmisravinnoksi sekä kalasivutuotteista eli esimerkiksi kalanperkeistä tai kokonaisista kalastetuista kaloista, joita ei käytetä elintarviketuotantoon. Lisäksi turkiseläinten rehujen valmistukseen käytetään mm. viljaa.

Turkiseläinten rehua valmistetaan rekisteröidyissä rehusekoittamoissa ja tilarehustamoissa. Rehusekoittamot ovat ns. keskuskeittiöitä, jotka valmistavat rehuseosta useille asiakastarhoille, kun taas tilarehustamoissa valmistetaan rehua vain oman tilan eläimille. Keräyskeskuksessa kerätään ja käsitellään hapottamalla raaka-aineita, jotka käytetään turkiseläinrehun raaka-aineena. Keräyskeskukset voivat sijaita teurastamojen yhteydessä. Suomalaisten turkiseläinten rehu valmistetaan Suomessa, mutta valmistuksessa käytetään myös ulkomaisia raaka-aineita. Turkisruhojen käsittelylaitoksissa valmistetaan ruhoista valkuaismassaa ja rasvaa. Näitä käytetään turkisrehujen raaka-aineena huomioiden tietyt rajoitteet. Lisätietoa sallituista raaka-aineista

Valvonta

Rekisteröityjä toimijoita valvotaan Ruokaviraston laatiman riskiperusteisen valvontasuunnitelman mukaisesti. Ruokavirasto valvoo turkiseläinten rehujen valmistusta rehualan toimijaksi rekisteröidyissä rehusekoittamoissa ja teurastamojen yhteydessä sijaitsevissa keräyskeskuksissa sekä hyväksytyissä käsittelylaitoksissa. Tilarehustamot eivät ole rehulainsäädännön mukaisia rehualan toimijoita. Kunnaneläinlääkäri valvoo sivutuotelainsäädännön noudattamista tilarehustamoissa ja muissa kuin teurastamojen yhteydessä olevissa keräyskeskuksissa.

Luettelot sivutuoteasetuksen mukaan rekisteröidyistä ja hyväksytyistä toimijoista

Luettelo rehualan toimijoista

Sivu on viimeksi päivitetty 27.6.2024