Rekisteröityminen rehualan toimijaksi

Rehualan toimijoita ovat mm. rehujen valmistajat mukaan lukien rahtisekoittajat, kaupan porras (välittäjät, jakelijat, tukku- ja vähittäiskaupat, sisämarkkinatuojat), maahantuojat, varastointiliikkeet ja kuljetusliikkeet. Myös sivutuoteasetuksen mukaan hyväksyttävät rehua valmistavat käsittelylaitokset ja lemmikkieläinten ruokia valmistavat laitokset sekä sivutuoteasetuksen mukaan rekisteröitävät rehusekoittamot ja keräyskeskukset ovat rehualan toimijoita.

Rekisteröidy Touko-asiointipalvelussa
(huom. ei koske toimintaa, joka määritellään rehualan alkutuotannoksi)

Rehualan toimijaksi rekisteröityminen maksullista. Rekisteröityminen on edullisempaa sähköisen asiointipalvelun Toukon kautta kuin lomakkeella.
Rehuvalvonnan hinnasto
Rehualan lomakkeet

Ruokavirasto merkitsee rekisteröinti-ilmoituksessa annetut tiedot valvontarekisteriin ja toimijalle lähetetään vahvistuskirje rekisteröitymisestä. 

Keskeisimmät rekisteröitynyttä rehualan toimijaa koskevat vaatimukset

Rehualan toimijan tulee ilmoittaa Ruokavirastoon toiminnan, yrityksen perustietojen tai yhteyshenkilöiden muutoksista. Lopetus- ja muutosilmoitusten käsittelystä ei peritä maksua.

Rehualan toimijan tulee noudattaa rehulainsäädäntöä sekä omaa toimintaa koskevia vaatimuksia. Rehualan yrityksien toimintaa koskevat keskeisimmät vaatimukset tulevat mm. rehuhygienia-asetuksesta ja sen liitteestä II sekä kansallisesta rehulaista ja rehualan toiminnanharjoittamisasetuksesta.

Rehualan toimijalla tulee olla omavalvontaa ja HACCP-järjestelmän mukaiset kirjalliset menettelyt (ml. vaarojen arviointi) hallussaan olevien rehujen turvallisuuden varmistamiseksi. Rehuissa tulee olla rehu- ja tarvittaessa sivutuotelainsäädännön mukaiset pakolliset pakkausmerkinnät pakatun rehun etiketissä tai irtorehun saateasiakirjassa. 

Rehualan toimijalla on velvollisuus pitää kirjaa kaikista rehuista ja ilmoittaa Ruokavirastoon valmistettujen ja tuotujen rehujen määrät sekä valmistuksessa käytetyt raaka-aineet. Ruokavirasto lähettää vuosi-ilmoituspyynnöt vuoden alussa rekisteriin merkittyjen toimintojen perusteella.

Rehualan toimijan tulee ilmoittaa viipymättä Ruokaviraston rehujaostoon, jos on syytä epäillä, että rehussa tai tuotantoympäristössä on salmonellabakteeri tai muu rehuturvallisuuden vaarantava tekijä. Ilmoitukset tulee tehdä osoitteeseen rehu.ilmoitukset@ruokavirasto.fi.

Lue lisää rehualan toimintaa koskevista vaatimuksista

Lakiviitteet:

  • (EU) N:o 183/2005, artiklat 4, 5, 6, 7, 9, 11 ja liite II
  • Rehulaki 1263/2020 6 §, 19 §, 21§, 22 §
  • MMMa rehualan toiminnanharjoittamisesta 1266/2020 4 §, 8 §, 12-20 §
Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2024