Toiminnot ja tuotetyypit rekisteröityvälle rehualan toimijalle

Rehualan toimijoiden rekisteri perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa määritettyihin toimintoihin ja tuotetyyppeihin. Tutustu rekisteröitäviin toimintoihin ja tuotetyyppeihin alla. Pidä huoli, että toimipaikallesi rekisteröity toiminta ja tuotetyypit ovat ajan tasalla.

Toiminnot

Lisäaineiden valmistaja (A)

Rehun lisäaineita ovat mm. vitamiinit, hivenaineet, aminohapot, teknologiset lisäaineet, entsyymit, aromi- ja väriaineet ja kokkidiostaatit. Rehussa voidaan käyttää vain EU:ssa hyväksyttyjä lisäaineita.

Rehuaineen valmistaja (B)

Kasviperäiset ja eläinperäiset rehuaineet. Rehuaineet on tarkemmin määritelty rehuaineluetteloasetuksen C osassa.  Elintarvikealan ja teollisuuden toimijat, joiden prosessin sivujakeita toimitetaan rehuksi (liha- ja kala-alan laitokset, meijerit, panimot jne.), rekisteröityvät rehuaineen valmistajiksi.

Rehuseosten valmistaja (C)

Rehuseoksiin kuuluvat täysrehut ja valkuais- ja kivennäistäydennysrehut sekä muut täydennysrehut.

Huom. lisäravinteita/ravintolisiä ei rehualalla ole ollenkaan. Useimmiten näissä on kyse täydennysrehuista, jotka on tarkoitettu nimensä mukaisesti täydentämään eläimen ruokavaliota.

Erityisravinnoksi tarkoitettujen rehujen valmistaja (L)

Erityisravinnoksi tarkoitetuista rehuista voidaan esittää käyttötarkoituksen mukaisia väittämiä (esim. virtsakivien riskin vähentäminen tai stressireaktioiden lievittäminen). Rehun erityiset ravitsemukselliset käyttötarkoitukset hyväksytään EU:ssa, ja rehun tulee täyttää tietyt käyttötarkoitusluettelossa mainitut ravitsemukselliset ominaisuudet. Lisäksi sinun tulee rekisteröityä tapauskohtaisesti rehuseosten tai rehuaineiden valmistajaksi.

Esiseosten valmistaja (P)

Esiseoksilla (englanniksi premix) tarkoitetaan rehun lisäaineiden seoksia taikka yhden tai useamman rehun lisäaineen sekä kantaja-aineina käytettävien rehuaineiden tai veden seoksia, joita ei ole tarkoitettu välittömästi eläinten ruokintaan.
Huom. tietyt lisäaineet (mm. A ja D vitamiinit, kupari, seleeni) tulee lisätä rehuun esiseoksen muodossa. Esiseosten valmistus voi edellyttää hyväksyntää käytetystä lisäaineesta riippuen.
Huom. ei saa sekoittaa esiseos -rehutyyppiä ns. premix-ruokintaan, jossa on komponenttiruokinnan osana rehutehtaalla tilalle suunniteltu ”premix”. Tiloille suunnattujen ”premixien” rehutyyppi on usein täydennysrehu. Esiseos on väkevä seos, jota yleensä lisätään eläimen päivittäiseen annokseen max. 1 %

Rehun pakkaaja (A, B,C, L tai P)

Jos pakkaat mitä tahansa rehua uusiin pakkauksiin, rekisteröidy rehun valmistajaksi. Kts. yllä erityyppisten rehujen valmistaja -toiminnot. Täytä rekisteröitymisilmoituksen lisätietoihin rasti kohtaan ”Rehun valmistus on ainoastaan pakkaamista”.

Rahtisekoittaja (D)

Toimija, joka valmistaa rehuseoksia siirrettävällä mylly- ja sekoituslaitteistolla.

Puhdistuskäsittelylaitos (K)

Laitos, joka puhdistaa sellaista rehua, jossa haitallisten aineiden enimmäispitoisuus on ylittynyt direktiivin 2002/32/EY liitteeseen 1 verrattuna (eli kyseessä on ns. detoksikaatiolaitos). Esimerkiksi dioksiinien poisto rehusta. Laitos, joka käsittelee rehua salmonellan tuhoamiseksi, ei ole puhdistuskäsittelylaitos. Mykotoksiini- eli hometoksiinikontaminaatiota vähentävien lisäaineiden (teknologisten lisäaineiden ryhmä m) käyttö ei myöskään ole tässä tarkoitettua puhdistuskäsittelyä.

Vähittäiskauppa (H1)

Rehujen myynti suoraan kuluttajille. Lemmikkieläinten ruokien vähittäiskaupan ei tarvitse rekisteröityä rehualan toimijaksi.

Tukkukauppa (H2)

Toimija, joka myy/välittää rehuja vähittäismyyntiin. Esim. vähittäiskaupan keskitetty hankkija, joka toimittaa tuotteita useampiin vähittäismyymälöihin.

Muu markkinoille saattaja (H4)

Sellainen rehualan toimija, joka ei sisälly muihin mainittuihin toimintoihin. Esim. rehun välittäjä/agentti tai rehun valmistuttaja.

Sisämarkkinatuoja (H3)

Toimija, joka tuo rehuja EU-alueelta. Lemmikkieläinten rehujen vähittäismyyjä voi hankkia omassa myymälässään kuluttajille suoraan myytävät valmisrehut sisämarkkinoilta (EU-alueelta) ilman rekisteröitymistä. 

Maahantuoja, kolmasmaaedustaja (M)

Toimija, joka tuo/välittää rehuja EU:n ulkopuolelta.

Viejä (N)

Tämä toiminto koskee rehujen vientiä vain EU-alueen ulkopuolelle.

Varastointiliike (V4 tai V5)

Yritys/toimija, joka tarjoaa varastointipalveluita muille rehualan toimijoille TAI muista rehualan toimijan tiloista erillään oleva varastotila tai varastointilaitos.
Selvitä ennen rekisteröitymistä, mitä rehuja varastoidaan (irtorehu vs. pakattu rehu, kasviperäiset vs. eläinperäiset, kts. kohta tuotetyypit)

Kuljetusliike (W4 tai W5)

Yritys/toimija, joka tarjoaa kuljetuspalveluita muille rehualan toimijoille.
Selvitä ennen rekisteröitymistä, mitä rehuja kuljetetaan (irtorehu vs. pakattu rehu, kasviperäiset vs. eläinperäiset, kts. kohta tuotetyypit).

Lääkerehun valmistaja (Z1), jälleenmyyjä (Z2) ja tilasekoittaja (Z3)

Lääkerehulla tarkoitetaan eläinlääkkeen ja rehun tasalaatuista sekoitusta, joka on tarkoitettu sellaisenaan eläimelle syötettäväksi sairautta parantavien tai ehkäisevien tai muiden lääkkeellisten ominaisuuksiensa vuoksi. Muut keinot lääkkeen antamiseen suun kautta, kuten eläinlääkkeen sekoittamisen juomaveteen tai eläinlääkkeen manuaalisen sekoittamisen rehuun, eivät kuulu asetuksen soveltamisalaan. Täydennysrehut, jotka sisältävät esim. vitamiineja ja hivenaineita ravitsemuksellisina rehun lisäaineina eivät ole lääkerehuja. Lääkerehujen valmistaminen ja myynti edellyttää hyväksyntää.

Tuotetyypit

E: lemmikkieläinten sekä luonnon lintujen ja muiden luonnon eläinten ruoat.
Huom. hevoset ovat elintarviketuotantoeläimiä!
Huom. merkitse myös tuotetyyppi G3, jos valmistat lemmikkieläinten ruokia eläinperäisistä sivutuotteista.
Huom. haaskat eivät sisälly rehualan toimintaan.

G2 ja G3: luokan 2 ja 3 eläinperäiset sivutuotteet, joita käytetään mm. lemmikkieläinten ja turkiseläinten rehujen valmistukseen ja ruokintaan.
Huom. Sivutuotteiden luokka ilmenee esim. kaupallisista asiakirjoista ja mahdollisista pakkausmerkinnöistä.

J: Kalajauho ja kalajauhoa sisältävät rehut; myös eläinperäinen dikalsium- ja trikalsiumfosfaatti, verituotteet, verijauho
Huom. kyseisten tuotteiden käyttö elintarviketuotantoeläinten rehuissa edellyttää TSEasetuksen mukaista hyväksyntää

Q: elintarviketuotantoeläinten rehut. Q valitaan myös tarhattujen riistaeläinten rehulle ja hyönteisten rehulle, jos rehulla ruokituista hyönteisistä valmistetaan elintarvikkeita tai rehua elintarviketuotantoeläimille.
Huom. Elintarviketuotantoeläimiksi määritellään myös ne eläimet, joita ei käytetä ihmisravinnoksi, mutta jotka kuuluvat sellaiseen eläinlajiin, jota yleensä käytetään yhteisössä ihmisravinnoksi. Esimerkiksi hevoset, kesäkanat ja minipossut kuuluvat siis elintarviketuotantoeläimiin.

S: turkiseläinten rehut. Huom. tilarehustamot eivät rekisteröidy rehualan toimijoiksi.

Z: Lääkerehuja saa valmistaa ja saattaa markkinoille vain erikseen hyväksytty toimija ja lääkerehuja voidaan luovuttaa vain eläinlääkärin kirjoittaman lääkerehumääräyksen perusteella.


Huom. myös kuljetus- ja varastointiliikkeiden sekä välittäjien tulee tuntea tuotetyypit, mitä heidän toimintansa koskee!

Lakiviitteet:

  • MMMa 1266/2020 muutoksineen
Sivu on viimeksi päivitetty 29.8.2024