Elintarviketuotantoeläinten rehuissa sallittuja eläinperäisiä raaka-aineita ovat mm. maito- ja munatuotteet sekä käsitelty eläinvalkuainen. Käsitelty eläinvalkuainen tarkoittaa käytännössä yleisimmin valkuaispitoista jauhoa, joka valmistetaan luokan 3 eläinperäisistä sivutuotteista hyväksytyssä käsittelylaitoksessa. Useimmissa käsittelylaitoksissa toinen prosessin lopputuote on sivutuotemassasta erotettu rasva.
Lähes kaikkien eläinperäisten tuotteiden rehukäytössä on eläinlajikohtaisia rajoitteita, joilla pyritään minimoimaan eläintautien leviämisen riski. Märehtijöiden ruokinnassa eläimistä saatavien sivutuotteiden käyttö on rajoitetuinta. Maatiloilla kasvatettavien eläinten rehut voivat sisältää ruokittavasta eläinlajista riippuen esim. heraa, kalajauhoa tai renderöityjä rasvoja, kun taas viljeltyjen kalojen rehuissa käytetään kalajauhon lisäksi myös sioista ja/tai siipikarjasta saatua käsittelylaitoksessa tuotettua jauhoa.
Seuraavia eläinperäisiä tuotteita on sallittua käyttää elintarviketuotantoeläinten rehuissa. Huomaa, että tässä listassa ei ole huomioitu tiettyjä tuotantoeläinlajeja koskevia kieltoja/rajoitteita.
- maito ja maidosta saatavat tuotteet
- muna ja munatuotteet
- eläinrasva (ts. renderöity rasva) ja kalaöljy hyväksytyistä käsittelylaitoksista
- verituotteet hyväksytyistä käsittelylaitoksista
- gelatiini
- kollageeni
- hydroloitu proteiini
- di- ja trikalsiumfosfaatti
- käsitelty eläinvalkuainen (PAP) hyväksytyistä käsittelylaitoksista
- kalajauho
- hyönteisjauho
- siipikarjajauho
- sikajauho
- muista, kuin märehtijöistä saatu PAP
- verijauho
- entiset elintarvikkeet, jotka eivät sisällä ruokittavalle eläinlajille kiellettyjä eläinperäisiä tuotteita
Yllä mainittujen tuotteiden tuotantotavoista sekä tuotannon ja käytön erityisehdoista säädetään sekä sivutuotelainsäädännössä, että TSE-asetuksessa.
Lakiviitteet:
- (EY) N:o 1069/2009, artikla 11
- (EU) N:o 142/2011, artikla 21 ja liite X
- (EY) N:o 999/2001, artikla 7 ja liite IV