Sivulla oleva ohje/versio 12814/6, käyttöönotto 22.5.2020
- 1 Maidon ja muiden maitopohjaisten sivutuotteiden käsittelyvaatimukset
- 2 Ohjeet maitoalan laitokselle rehusivutuotteista
- 3 Ohjeet maitorehun kuljettajille, varastoijille ja välittäjille
- 4 Ohjeet maitoa rehuna käyttävälle tilalle
Yleistä
- (EY) 1069/2009, artiklat 9 ja 10
- Sivutuotelaki 517/2015, 11 §
- (EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson III osa
Elintarviketuotannossa käytettävien eläinten rehuna voidaan käyttää maitopohjaista luokan 3 sivutuotetta, joka on peräisin maitoalan laitoksesta, vähittäiskaupasta tai käsittelylaitoksesta. Tällaisia tuotteita voivat olla esimerkiksi raakamaito, hera ja heratiiviste, herajauhe, maito- ja piimähuuhteet sekä kaupoista palautetut maidot, piimät, viilit, jogurtit, jäätelöt ja juustot. Edellä mainittuja tuotteita voidaan toimittaa rehuksi sellaisenaan tai käsittelyn jälkeen. Maitopohjaiset tuotteet tulee varastoida ja kuljettaa asianmukaisesti eivätkä ne saa aiheuttavaa vaaraa eläinten terveydelle. Esimerkiksi suu- ja sorkkatauti voi tarttua maidon välityksellä.
Maitopohjaisten rehujen valmistukseen (esim. vasikoiden maitojuomat) saa käyttää ainoastaan eläimistä saatuja luokan 3 sivutuotteita, jotka ovat peräisin ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden tuotannosta. Rehujen valmistuksessa käytettävien maitopohjaisten raaka-aineiden tulee olla käsitelty tämän ohjeen kohdan 1 a mukaisilla menetelmillä. Esimerkiksi raakamaitoa ja linkoihin tai separaattoreihin jäänyttä ainetta ei voi käyttää rehujen valmistuksessa.
Antibioottijäämiä sisältävä maito on luokkaan 2 kuuluvaa sivutuotetta eikä sen käyttö laimennettunakaan ole sallittua elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa.
Tätä ohjeistusta, mukaan lukien antibioottimaito, ei sovelleta maidon rehukäyttöön eikä hävitykseen silloin, kun syntyvät maitopohjaiset tuotteet käytetään tilan omien eläinten ruokintaan tai hävitetään tilalla.
1 Maidon ja muiden maitopohjaisten sivutuotteiden käsittelyvaatimukset
- Sivutuotelaki 517/2015, 11 §
- Sivutuoteasetuksen toimeenpanoasetus (EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson II osan 3 kohta
- Sivutuoteasetuksen toimeenpanoasetus (EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson III osa
- Sivutuoteasetuksen toimeenpanoasetus (EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson I osa
Maitoa, maitopohjaisia tuotteita ja muita maidon prosessoinnissa syntyviä sivutuotteita voidaan käyttää Suomessa elintarviketuotantoeläinten ruokintaan kohtien a ja b mukaan käsiteltynä sekä maitopohjaisten rehuseosten valmistukseen kohdan a mukaan käsiteltynä.
- iskukuumennus (vähintään 135 ºC, vähintään 1 s.)
- sterilointi (vähintään 115 ºC, vähintään 15 min tai jollakin vastaavalla aika- ja lämpötilayhdistelmällä)
- pastörointi (vähintään 71,7 ºC vähintään 15 s tai jollakin vastaavalla aika- ja lämpötilayhdistelmällä) + kuivaus tai pH:n lasku alle 6:een vähintään tunnin ajaksi
- pastörointi (vähintään 71,7 ºC vähintään 15 s tai jollakin vastaavalla aika- ja lämpötilayhdistelmällä)
- kun kysymyksessä on hera, joka on saatu lämpökäsittelemättömistä maitotuotteista: heran on maidon saostumisen jälkeen annettava seistä vähintään 16 tuntia ja heran pH on laskettava alle 6:een (ennen toimitusta laitoksesta).
Kaupasta palautetulle maidolle ja maitopohjaisille tuotteille, joita käytetään eläinten ruokinnassa, ei vaadita toistamiseen edellä a- ja b-kohdassa kuvattuja käsittelyjä, jos kyseisten tuotteiden valmistusprosessi on sisältänyt vastaavan käsittelyn.
Linkoihin ja separaattoreihin jäänyttä ainesta voidaan toimittaa maitoalan laitoksesta tiloille rehukäyttöön ainoastaan, jos se lämpökäsitellään ensiksi (70 °C, 60 min tai 80 °C, 30 min).
Yllä mainittujen käsittelyjen lisäksi myös raakamaitoa voidaan toimittaa tiloille elintarviketuotantoeläinten ruokintaan tietyin edellytyksin (kts. kohta 4, Ohjeet tilalle). Jos säiliöön tms. yhdistetään käsiteltyjä ja käsittelemättömiä tuotteita, luokitellaan tuote sen jälkeen käsittelemättömäksi.
Huom. EU:n sisämarkkinoille tarkoitettujen maidon ja muiden maitopohjaisten sivutuotteiden käsittelyvaatimukset ovat tiukemmat ja ne on kuvattu sivutuoteasetuksen toimeenpanoasetuksen liitteen X II luvun 4 jakson I osassa. Tästä poikkeuksena Suomi ja Ruotsi ovat tehneet keskinäisen sopimuksen, joka mahdollistaa naapurimaasta tuotujen ohjeen kohdan 1 a mukaisesti käsiteltyjen tuotteiden käytön rehuna.
2 Ohjeet maitoalan laitokselle rehusivutuotteista
- Rehulaki 1263/2020, 19 §
- (EY) 183/2005, artiklat 6, 7, 9 ja 11 sekä liite II
- (EU) 142/2011, liitteen VIII I luku
- (EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson II osan 3 kohta
Maitoalan laitoksen, joka toimittaa maitoa, maitopohjaisia tuotteita ja maidon prosessoinnissa syntyviä sivutuotteita eläinten ruokintaan, tulee olla hyväksytty laitokseksi elintarvikelain (23/2006) nojalla. Laitoksen tulee lisäksi tehdä Ruokavirastoon ilmoitus rekisteröintiä varten (yleisimmin rehuaineiden valmistaja, tuotetyypit Q, G3). Maitoalan laitos voi toimittaa rehukäyttöön tämän ohjeen kohdan 1 mukaisesti käsiteltyjä tuotteita tai käsittelemättömiä tuotteita. Kohdan 1 b mukaan käsiteltyjä tuotteita ja käsittelemättömiä tuotteita voi toimittaa ainoastaan tiloille, jotka ovat rekisteröityneet Ruokavirastoon maitopohjaisten sivutuotteiden käyttäjäksi. Maitoalan laitos, joka vastaanottaa raakamaitoa, raakakermaa tai raakaheraa toisista EU:n jäsenvaltioista tai kolmansista maista, ei saa toimittaa käsittelemättömiä tuotteita tai käsittelemättömien tuotteiden kanssa kosketuksissa olleita tuotteita eläinten ruokintaan.
Maitoalan laitoksen tulee ilmoittaa vuosittain rehukäyttöön luovuttamansa tuotteet (rehuaineiden valmistus) Ruokavirastoon. Vuosi-ilmoituspyyntö lähetetään toimijan ilmoittamille yhteyshenkilöille sähköpostitse.
Rehualan toimijana maitoalan laitoksen tulee soveltaa vaara-analyysin ja kriittisten valvontapisteiden järjestelmää (HACCP) sekä noudattaa rehuhygienia-asetuksen liitteen II vaatimuksia. Laitoksen tulee tarkistaa, että mahdolliset yhteistyökumppanit (esim. rehuja kuljettava kuljetusliike) ovat rekisteröityneet rehualan toimijaksi. Ruokavirasto ylläpitää rekisteriä rehualan toimijoista.
Jos meijerin rehusiiloon on vahingossa päässyt antibioottimaitoa, tulee maito hävittää laitoksessa, jolla on oikeus käsitellä luokan 2 sivutuotteita (esim. biokaasulaitoksessa). Ruokavirasto ylläpitää rekisteriä sivutuoteasetuksen mukaan hyväksytyistä laitoksista.
2.1 Näytteenotto
- Rehulaki 1263/2020, 6 §
- (EU) 142/2011, liitteen IX III luvun 2 jakso
- (EU) 142/2011, artikla 21 ja liitteen X I luku
Rehusta on otettava varastoinnin tai lastauksen yhteydessä näytteitä ja niiden on täytettävä sivutuoteasetuksen toimeenpanoasetuksessa kuvatut mikrobiologiset vaatimukset eli toimijan on näytteenoton perusteella osoitettava, että rehussa
- ei esiinny salmonellaa
- enterobakteerien määrä on alle raja-arvojen.
Toimija määrittää näytteenoton tiheyden riskiperusteisesti. Jos enterobakteerien raja-arvot ylittyvät, toimijan on selvitettävä, mistä poikkeama johtuu ja tehtävä tarvittavat toimenpiteet, jotta rehun laatu saadaan takaisin vaatimusten mukaiseksi. Näytteenottoa on lisättävä, jos on epäily siitä, että mikrobiologiset vaatimukset eivät täyty. Näytteenotossa on kiinnitettävä erityisesti huomiota hygieeniseen näytteenottotapaan, jotta näyte ei saastu näytettä otettaessa.
2.2 Jäljitettävyys
- MMMa eläimistä saatavista sivutuotteista 783/2015, 4 §
- (EU) 142/2011, liite VIII
- (EY) 183/2005, liite II (Tietojen kirjaaminen)
- (EY) 767/2009, artiklat 15 ja 16
- Rehulaki 1263/2020, 21 §
Maitoalan laitoksen tai rehun välittäjän tulee huolehtia rehukäyttöön toimitettujen tuotteiden jäljitettävyydestä seuraavasti:
- Laitoksella tai välittäjällä tulee olla rehuhygienia-asetuksen mukainen kirjanpito valmistetuista rehuista. Kirjanpidon säilytysaika on viisi vuotta.
- Loppukäyttäjälle (maatilalle) toimitettavan maitopohjaisen tuotteen mukana on oltava rehulainsäädännön mukainen etiketti/saateasiakirja, jossa on teksti: ”luokan 3 sivutuote, ei ihmisravinnoksi”. Etiketti kiinnitetään pakkaukseen tai irtotavaran kyseessä ollen on asiakkaan saatavilla erillisenä saateasiakirjana. Maitopohjaisia sivutuotteita kuljetettaessa ajoneuvossa tai säiliössä on lisäksi aina oltava teksti: "luokan 3 sivutuote, ei ihmisravinnoksi". Rehujen merkintäoppaassa on esimerkki maitopohjaisen rehuaineen etiketistä/saateasiakirjasta (hera), jossa kuvataan pakollisesti annettavat tiedot.
- Tuotteita lähettävien, kuljettavien tai vastaanottavien toimijoiden on pidettävä lähetyksistä kirjaa. Tuotteiden mukana on oltava kaupallinen asiakirja (esim. rahtikirja), josta ilmenee seuraavat tiedot:
- vastaanotto-/luovutuspäivämäärä;
- tuotteen kuvaus (luokan 3 sivutuote, käsittelymenetelmä (onko käsittely a tai b -kohdan mukainen) / käsittelemätön)
- esim. Hera, luokan 3 sivutuote, pastöroitu + pH alle 6 (käsittely a)
- tuotteen määrä;
- luovuttava laitos;
- kuljettajan nimi ja osoite ja
- vastaanottajan nimi ja osoite
Kaupallinen asiakirja laaditaan vähintään kolmena kappaleena. Alkuperäiskappale toimitetaan lähetyksen mukana lopulliseen määräpaikkaan, jäljennökset jäävät lähettävälle laitokselle ja välittäjälle sekä kuljetusliikkeelle. Kaupalliset asiakirjat on säilytettävä vähintään kaksi vuotta. Myös maitoalan laitokselta käsittelylaitokselle toimitettavien tuotteiden mukana on oltava kaupallinen asiakirja. Oheiset asiakirjat voivat olla myös sähköisessä muodossa, jos laitoksella, välittäjällä ja kuljetusliikkeellä on asianmukaiset järjestelmät sitä varten.
3 Ohjeet maitorehun kuljettajille, varastoijille ja välittäjille
- Rehulaki 1263/2020, 19 §
- (EY) 183/2005, artiklat 6, 7 ja 9 sekä liite II
- (EU) 142/2011, liitteen VIII I luku
- (EU) 142/2011, liitteen XV luku 2A
Rehualan toimijan, joka kuljettaa, varastoi tai välittää edelleen maitoa, maitopohjaisia tuotteita tai muita maidon prosessoinnissa syntyviä sivutuotteita eläinten ruokintaan, tulee olla Ruokaviraston rekisteröimä (tuotetyypit Q ja G3). Rekisteröitymisvelvoite ei koske varastoja, jotka ovat maitoalan laitoksen yhteydessä. Rehuhygienia-asetuksen perusteella kaikkien rehualan toimijoiden alkutuotantoa lukuun ottamatta tulee soveltaa vaara-analyysin ja kriittisten valvontapisteiden järjestelmää (HACCP) sekä noudattaa asetuksen liitteen II vaatimuksia.
Toimijoiden tulee huolehtia omalta osaltaan rehukäyttöön toimitettujen tuotteiden jäljitettävyydestä (kts. ohjeen kohta 2.2), asianmukaisesta kuljetuksesta ja hygieenisestä laadusta. Kirjanpidosta tulee ilmetä mm. luovutettujen maitopohjaisten tuotteiden a- tai b-kohdan mukainen käsittelymenetelmä tai se, että luovutetut tuotteet ovat käsittelemättömiä tai sisältävät käsittelemättömiä aineksia. Jos muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitettua maitoa, maitopohjaisia tai maidosta johdettuja tuotteita tuodaan Suomeen kolmansista maista, tulee niiden mukana olla sivutuoteasetuksen toimeenpanoasetuksen liitteen XV luvun 2A mukainen terveystodistus.
Maitopohjaiset tuotteet on kuljetettava esim. tiiviissä säiliöissä tai muissa asianmukaisissa pakkauksissa ja huolehdittava kuljetustilojen puhtaudesta ja siisteydestä. Kuljetuksen aikana tulee huolehtia kylmäketjun toimivuudesta. Uudelleen käytettävät säiliöt sekä uudelleen käytettävät välineet tai kalusto on:
- puhdistettava, pestävä ja desinfioitava jokaisen yhtäjaksoisen käyttökerran jälkeen;
- säilytettävä puhtaina
4 Ohjeet maitoa rehuna käyttävälle tilalle
- Sivutuotelaki 517/2015, 11 §
- MMMa eläimistä saatavista sivutuotteista 783/2015, 4 §
- (EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson II osan 3 kohta
Elintarviketuotantoeläinten ruokintaan voidaan käyttää maitopohjaisia sivutuotteita, jotka ovat peräisin omalta tilalta, maitoalan laitoksesta, vähittäiskaupasta tai käsittelylaitoksesta. Maitopohjaisia tuotteita ovat esimerkiksi:
- maito
- piimä
- viilit
- jogurtit
- jäätelöt
- juustot
- maitojauhe
- hera
- heratiiviste
- herajauhe
- maito- ja piimähuuhteet.
Tila, joka on rekisteröitynyt rehualan alkutuotannon toimijaksi, voi käyttää elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa ohjeen kohdan 1 mukaan käsiteltyjä ja käsittelemättömiä maitopohjaisia sivutuotteita seuraavin edellytyksin:
- kohdan a mukaisesti käsiteltyjen tuotteiden käyttö ei edellytä tilalta erityisiä toimia.
- kohdan b mukaisesti käsiteltyjen tuotteiden käyttö on mahdollista, kun tila on rekisteröitynyt Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin. Rekisteröintiä haetaan lomakkeella J, jossa tilan on ilmoitettava:
- tilan yhteystiedot ja tilatunnus;
- tilalla eläinten ruokinnassa käytetyt ohjeen kohdan 2 mukaisesti käsitellyt maito ja muut maitopohjaiset sivutuotteet
- maitoalan laitos/muu toimija, joka toimittaa tuotteet tilalle;
- eläinlajit, joiden ruokintaan tuotteita käytetään.
- Käsittelemättömien raakamaitotuotteiden käyttö on sallittu ainoastaan sikojen ruokinnassa. Jos käsitelty maitotuote on ollut kosketuksissa käsittelemättömän kanssa, myös sen katsotaan olevan käsittelemätöntä. Käsittelemättömiä tuotteita sikojen ruokinnassa käyttävän tilan tulee tehdä rekisteröinti-ilmoitus Ruokavirastoon lomakkeella J, kuten edellisessä kohdassa. Tilan rekisteriin merkitsemisen edellytykset:
- käsittelemättömät tuotteet ovat peräisin elintarvikelain nojalla hyväksytystä maitoalan laitoksesta;
- käsittelemättömiä tuotteita sikojen ruokinnassa käyttävä tila sitoutuu toimittamaan käsittelemättömillä tuotteilla ruokitut siat kasvatuksen loppuessa suoraan Suomessa sijaitsevaan teurastamoon;
- tila on tehnyt valitsemansa eläinlääkärin kanssa eläinten säännöllisestä terveydenhuollosta terveydenhuoltosopimuksen, johon tulee sisältyä sikojen terveydentilan tarkastaminen vähintään kahdesti vuodessa; ja
- tila pitää luetteloa sikojen ruokintaa varten vastaanottamistaan käsittelemättömistä tuotteista sekä teurastamoon toimittamistaan sioista.
Maidon, ternimaitoa lukuun ottamatta, toimitus maatilalta suoraan toiselle maatilalle elintarviketuotantoeläinten ruokintaan on kiellettyä, ellei maitoa luovuttava/myyvä maatila ole hyväksytty elintarvikehuoneistoksi ja rekisteröitynyt rehualan toimija. Poikimisen jälkeen 3 - 5 päivän ajan lypsettävää ternimaitoa saa toimittaa suoraan tilalta toiselle märehtijöiden ruokintaan edellyttäen, ettei siitä aiheudu eläintautien leviämisen vaaraa. Ternimaitoa käyttävältä tilalta ei edellytetä yllä mainittua rekisteröintiä. Toiselta tilalta vastaanotettua ternimaitoa ei voi luovuttaa eteenpäin.
Rehuksi tarkoitettujen maitopohjaisten valmisteiden mukana on seurattava rehulainsäädännön mukainen etiketti (tuoteseloste) ja kaupallinen asiakirja (esim. rahtikirja), joka kertoo minkälaisesta tuotteesta (käsittelemätön/millä tavoin käsitelty) on kyse. Ternimaitoa tilalta toiselle luovuttavan tulee merkitä rehukirjanpitoon ternimaidon luovutukset ja vastaanottavan tilan vastaanotot.
Maidon ja maitopohjaisten sivutuotteiden käytön rajoitukset ja rekisteröintivaatimus ovat osa eläimistä saatavien sivutuotteiden rehukäyttöä koskevaa lainsäädäntöä ja ne liittyvät tartuntatautien ehkäisemiseen.