Entisten elintarvikkeiden käyttö eläinten ruokinnassa

Entisten elintarvikkeiden rehukäytön edellytykset määräytyvät sen mukaan, onko kyseessä entinen eläimistä vai kasveista saatu elintarvike.

Entisillä eläimistä saaduilla elintarvikkeilla tarkoitetaan eläimistä saatuja raakoja tai kypsiä elintarvikkeita, jotka eivät enää sovellu ihmisravinnoksi kaupallisista syistä tai valmistuksessa tai pakkauksessa esiintyneiden ongelmien vuoksi, mutta jotka eivät aiheuta riskiä ihmisten tai eläinten terveydelle. Entisiä eläimistä saatuja elintarvikkeita voi syntyä myös kaupassa elintarvikkeita käsiteltäessä, esim. kalan perkauksen tai lihan leikkauksen yhteydessä. Yleensä nämä ovat luokan 3 sivutuotteita, joista säädetään sivutuoteasetuksessa. Entisillä eläimistä saaduilla elintarvikkeilla ei tarkoiteta esimerkiksi leipomotuotteita (kuten kermakakkuja tai karjalanpiirakoita), makeisia tai pastaa, vaikka niiden valmistuksessa onkin voitu käyttää eläinperäisiä ainesosia (kuten maitoa tai munia). Sen sijaan selkeästi lihaa sisältävät entiset elintarvikkeet, kuten lihapiirakat tai lihaliemet, katsotaan eläimistä saaduiksi.

Parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivä

Eläinten ruokinnassa voidaan käyttää myös tuotteita, joiden parasta ennen –päiväys on umpeutunut, eikä niitä siksi enää myydä tai markkinoida ihmisravinnoksi. Viimeinen käyttöpäivä tai käytettävä ennen –merkinnällä varustetut elintarvikkeet on luovutettava rehukäyttöön viimeistään ko. päiväystä seuraavana päivänä. Vaihtoehtoisesti ne voidaan pakastaa viimeistään vkp –merkintää seuraavana päivänä, jos niitä aiotaan vielä sen jälkeen luovuttaa rehukäyttöön.

Ei ruokajätettä

Ruokajätteen käyttö eläinten ruokinnassa on kiellettyä, turkiseläimiä lukuun ottamatta.

Ruokajätteellä tarkoitetaan jäteruokaa, joka on kerätty esimerkiksi joukkoruokailun yhteydessä, ravintoloiden keittiöissä tai kotitalouksissa, eikä sitä saa käyttää elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa riippumatta siitä, sisältääkö se eläinperäistä jätettä vai ei. Ruokajätettä ei synny, jos elintarvike ei ole ollut esillä, vaan sitä on ainoastaan varastoitu esimerkiksi keskuskeittiön kylmiössä.  Biojätteellä tarkoitetaan jäteastiaan laitettua ruokajätettä.

Entisten elintarvikkeiden rehukäytön edellytykset

Entisiä eläinperäisiä elintarvikkeita, pois lukien maito- ja munatuotteet, on mahdollista käyttää ainoastaan muiden kuin elintarviketuotantoeläinten ruokintaan. Kasviperäisten entisten elintarvikkeiden rehukäyttö on mahdollista myös elintarviketuotantoeläimille.

  • Elintarviketuotantoeläimiksi luetaan esimerkiksi sika, minisika, nauta, siipikarja, hevonen, poro, villisika, riippumatta siitä, pidetäänkö niitä ruoantuotantotarkoituksessa.

Entisiä elintarvikkeita rehukäyttöön myyvän tai luovuttavan toimijan on varmistettava, että tuotteet ovat laadultaan hyviä ja soveltuvat kohde-eläinlajin ruokintaan. Pilaantuneita tai muuten huonolaatuisia tuotteita ei saa myydä tai luovuttaa rehukäyttöön. Tuotteet on merkittävä selkeästi, jotta rehun hankkijat tietävät mitä saavat. Merkinnöistä on käytävä ilmi

  • että tuote on tarkoitettu rehukäyttöön ja että se ei enää ole elintarvike (esimerkiksi tunnistemerkit on poistettava),
  • mille eläinlajille tuote on tarkoitettu,
  • suositeltava käyttöaika ja säilytys,
  • pakastettujen tuotteiden osalta pakastuspäivä.

Merkintävaatimuksesta voidaan joustaa, jos esimerkiksi hevostalli hakee leipomosta vanhat leivät päivän päätteeksi. Merkintävaatimus ja erillään pito elintarvikkeista sen sijaan korostuvat, jos tuotteet ovat kuluttajien itse otettavissa esimerkiksi pakastealtaissa.

Rekisteröityminen ja muut lainsäädännön vaatimukset

Entisiä elintarvikkeita rehukäyttöön myyvän tai luovuttavan toimijan on rekisteröidyttävä rehualan toimijaksi, jos niitä luovutetaan säännöllisesti suoraan elintarviketuotantoeläinten (mukaan lukien hevoset) tai turkiseläinten ruokintaan.

Eläinten ruokintaan, lemmikkieläimiä lukuun ottamatta, voi hankkia rehua vain rekisteröidyltä rehualan tai alkutuotannon toimijalta. Luettelot rekisteröidyistä rehualan toimijoista ja alkutuotannon toimijoista löytyy Ruokaviraston internetsivuilta.

Rekisteröidy rehualan toimijaksi

Tapauksissa, joissa luovuttaminen on kertaluonteista, rekisteröitymistä ei vaadita. Lemmikkieläimille tarkoitetun valmiiksi pakatun rehun (entisten elintarvikkeiden) vähittäismyynti ei edellytä rekisteröitymistä säännöllisestikään tehtynä.

Kaupan, joka toimittaa entisiä elintarvikkeita rehukäyttöön, on kuvattava toiminta omavalvonnassaan, jotta ei synny epäselvyyksiä siitä, mihin entiset elintarvikkeet on toimitettu. Kun kaupassa myydään rehua, se on varastoitava ja säilytettävä erillään elintarvikkeista.

Luovutettaessa entisiä elintarvikkeita muille kuin yksittäisille kuluttajille on lisäksi otettava huomioon, että entiset eläinperäiset elintarvikkeet kuuluvat luokan 3 sivutuotteisiin ja siksi niiden käsittelyyn, merkitsemiseen, varastointiin ja kuljetukseen sovelletaan rehulainsäädännön lisäksi sivutuotelainsäädännön vaatimuksia. Tämä tarkoittaa mm. että sivutuotteita rehukäyttöön vastaanottavan toimijan on oltava sivutuoteasetuksen mukaisesti tapauksen mukaan joko rekisteröity tai hyväksytty ja sivutuotteet on merkittävä asianmukaisesti. Tavaran mukana on kuljettava kaupallinen asiakirja (rahtikirja), josta käyvät ilmi lainsäädännön edellyttämät tiedot.

Nämä vaatimukset eivät kuitenkaan koske entisten elintarvikkeiden myymistä suoraan kuluttajille käytettäväksi lemmikkieläinten ruokintaan.

Esimerkkejä

  1. Kaupan vieressä on tilarehustamo (turkistarhan tai koiratarhan yhteydessä), joka haluaisi hakea entisiä elintarvikkeita kerran viikossa.
    • Kaupan on rekisteröidyttävä rehualan toimijaksi.
    • Kauppa voi kerätä entisiä elintarvikkeita esimerkiksi viikon ajan takahuoneen kylmiöön / pakastimeen / varastoon (huom! parasta ennen vs. viimeinen käyttöpäivä) ja luovuttaa ne esimerkiksi kerran viikossa tilarehustamolle.
    • Kaupan on merkittävä kyseinen varasto ja/tai tuotteet niin, että sekaantumisvaaraa elintarvikkeiden kanssa ei ole.
    • Kaupan on kuvattava toiminta omavalvontasuunnitelmassaan ja pidettävä kirjaa luovutetuista entisistä elintarvikkeista.
  2. Kauppa haluaa luovuttaa entisiä eläinperäisiä elintarvikkeita suoraan kuluttajille koiranruoaksi.
    • Kaupan on merkittävä jokainen pakkaus niin, että asiakkaalle on täysin selvää, että kyseessä ei ole enää elintarvike (ks. merkintävaatimukset yllä).
    • Kaupan on pidettävä tuotteet erillään elintarvikkeista.
    • Kaupan on luovutettava tuotteet viimeistään viimeistä käyttöpäivää seuraavana päivänä tai vaihtoehtoisesti pakastettava tuotteet.
    • Kaupan on otettava huomioon, että kaikki elintarvikkeet eivät sovellu koirien ruokintaan: kauppa vastaa soveltuvuudesta, jos markkinoi tuotteita koirille.
    • Kaupan on kuvattava toiminta omavalvontasuunnitelmassaan ja pidettävä kirjaa rehukäyttöön siirretyistä tuotteista.
    • Kaupan ei tarvitse rekisteröityä rehualan toimijaksi.
  3. Leipomon yhteydessä on myymälä, jonka vieressä sijaitseva hevostalli haluaisi hakea päivän päätteeksi vanhat leivät hevosten ruokintaan.
    • Leipomon on rekisteröidyttävä rehualan toimijaksi.
    • Leipomon on otettava toiminta huomioon omavalvontasuunnitelmassaan.
  4. Keskuskeittiö haluaa luovuttaa entisiä elintarvikkeita eläinten ruokintaan.
    • Keittiön on rekisteröidyttävä rehualan toimijaksi, jos se luovuttaa niitä muille kuin lemmikkieläimille.
    • Esillä ollutta ruokaa ja ruokajätettä voi luovuttaa ainoastaan turkiseläinten ruokintaan. Se ei saa olla pilaantunutta, eikä seassa saa olla vierasesineitä.
    • Kasviperäistä ruokaa, jota ei ole laitettu esille, voi luovuttaa elintarviketuotantoeläinten ruokintaan (mukaan lukien munaa ja maitoa sisältävät entiset elintarvikkeet).
    • Eläinperäistä ruokaa, jota ei ole laitettu esille, voi luovuttaa lemmikkieläimille ja turkiseläimille.
    • Keittiön on kuvattava toiminta omavalvontasuunnitelmassaan.

 

Lakiviitteet: 

  • (EY) N:o 1069/2009, artiklat 10 ja 14
  • (EU) N:o 142/2011, artiklat 17 ja 24
  • (EY) N:o 183/2005
  • Sivutuotelaki 517/2015
  • Rehulaki 1263/2020, 6 §
  • Rehualan toiminnanharjoittaja-asetus 1266/2020

 

Komission tiedonanto 16.4.2018: Ohjeet sellaisten elintarvikkeiden rehukäyttöä varten, joita ei enää ole tarkoitettu ihmisravinnoksi

Sivu on viimeksi päivitetty 16.7.2024