Raakaruoka - valitse tai vältä

Mitä raakaruoka on?

Raakaruualla tarkoitetaan tässä lemmikkieläimille valmistettua eläinperäistä rehua, jota ei ole kuumennettu tai muutoin käsitelty mikrobien ja muiden taudinaiheuttajien tuhoamiseksi. Raakaruuissa voidaan käyttää myös muita kuin eläinperäisiä raaka-aineita, esimerkiksi kasviksia tai viljaa.

Eläinperäisellä tarkoitetaan tässä sitä, että rehun raaka-aineena on käytetty elintarviketuotantoeläinten, kuten naudan, sian tai siipikarjan, riistaeläinten tai kalojen osia. Säilykkeet, kuivanappulat, kypsennetyt koiranmakkarat ja erilaisilla lämpökuivatusmenetelmillä kuivatut makupalat (kuten luut tai siankorvat) eivät ole raakaruokaa.

Raakaruoka on rehua, kuten muukin lemmikkieläintenruoka ja kuuluu siten rehulainsäädännön ja sivutuotelainsäädännön piiriin. Elintarvikelainsäädäntöä siihen ei sovelleta.

Tietoa raakaruokien valmistuksesta 

Raakaruokia voidaan valmistaa/pakata jälleenmyyntiin vain hyväksytyssä lemmikkieläinten ruokia valmistavassa laitoksessa.

Raakaruoan raaka-aineista suurin osa on elintarviketuotantoeläinten osia. Nämä osat ovat enimmäkseen vähempiarvoisia ruhonosia, joita ei syystä tai toisesta hyödynnetä elintarvikkeena. Tällaisia osia voivat olla esimerkiksi luut, elimet, ruhoista trimmattu liha tai pienet kalat ja kalanperkeet. Raakaruoan raaka-aineita yleensä vain paloitellaan tai jauhetaan ja sekoitetaan yhteen muiden raaka-aineiden kanssa. Myös raa’at, kokonaisena pakastetut luut ovat raakaruokaa. Raakaruoka myydään Suomessa pääosin pakasteena.

Raakaruoan raaka-aineen tuominen Suomeen muista EU-maista on sallittua, mutta kotimaiset valmistajat käyttävät pääsääntöisesti kotimaisia raaka-aineita. Myös ulkomailla valmistettua raakaruokaa saa tuoda ja myydä Suomessa. Eläintautitilanne on Suomessa parempi kuin monessa muussa EU-maassa.

Raakaruoan vähittäismyynti

Raakaruoka (mm. pakastetut luut) on pakattava vuodot estävään pakkaukseen ennen kuin se päätyy vähittäismyyntiin. Poikkeuksen tähän tekevät hyväksytyt lemmikkieläinten ruokia valmistavat laitokset, joiden yhteydessä on myymälä, ja jotka myyvät tuotteita ns. lihatiskiperiaatteella eli palvelumyyntinä. Myös irtomyynnin tuotteissa on oltava pakkausmerkintää vastaavat tiedot kuluttajan nähtävillä, ja ne on annettava tuotteen mukaan vähintään pyydettäessä.

Raakaruokintaan liittyviä riskejä

Raakaruokintaan liittyy riskejä, jotka on tärkeä huomioida, jos haluaa ruokkia lemmikkiään raakaruualla. Raakaruokinta edellyttää omistajalta viitseliäisyyttä ja perehtymistä, sekä riskien tiedostamista.

Mikrobit (bakteerit, alkueläimet, virukset)

Raakaruokaan liittyy väistämättä kuumennettua ruokaa suurempia mikrobiologisia riskejä. Raakaruoan valmistajia neuvotaan kiinnittämään erityistä huomiota raaka-aineen laatuun, koska kuumennuskäsittelyn puuttuessa bakteereja tuhoavaa käsittelyä ei ole. Raaka-aineen bakteerimäärä lisääntyy raaka-aineen käsittelyn, kuten jauhamisen, aikana. Pakasteessa määrä ei kasva, mutta sulatettaessa tuotteesta irtoava neste on erinomainen kasvualusta bakteereille. Raaka-aineen hygieeninen käsittely, nopea jäädytys ja kylmäketjun säilyminen kaikissa keräämisen, kuljettamisen ja käsittelyn vaiheissa on erityisen tärkeää raakaruokaa valmistettaessa.

Lainsäädäntö asettaa lemmikkieläinten ruoalle mikrobiologiset raja-arvot salmonellan ja enterobakteerien osalta. Salmonellaa ei saa esiintyä missään rehuissa. Enterobakteereilla mitataan tuotteiden hygieenistä laatua. Valmistajien on seurattava enterobakteerien määrää ja puututtava poikkeamiin lainsäädännön raja-arvoista. Kohonnut enterobakteeripitoisuus ei siis automaattisesti johda tuotteiden poistamiseen markkinoilta. Vaikka suoria raja-arvoja ei muille mikrobeille olekaan, rehujen on silti aina oltava myös muilta osin turvallisia ja eläinlajin/eläimen ruokintaan sopivia.

Mikrobit voivat aiheuttaa haittaa sekä lemmikkieläimelle, että raakaruokia ja eläintä käsitteleville perheenjäsenille, jos vastustuskyky on heikentynyt. Terveellä aikuisella koiralla on todennäköisesti vastustuskykyä raakaruoan mikrobeita vastaan, mutta mm. nuorilla, vanhoilla ja sairailla vastustuskyky voi olla riittämätön. Haitalliset bakteerit voivat aiheuttaa lemmikeille esimerkiksi kroonisia vatsavaivoja, närästysoireita ja paksusuolen tulehduksia.

Raakaan lihaan ja tässä tapauksessa erityisesti eläimistä saatuihin sivutuotteisiin ja niistä valmistettuihin lemmikkieläinten ruokiin liittyy väistämättä kypsennettyjä tuotteita suurempia mikrobiologisia riskejä. Lemmikkieläinten raakaruoassa, kuten raa’assa lihassa tai elimissä, voi olla ihmisille tai eläimille haitallisia mikrobeja, jotka voivat siirtyä ihmisiin huolimattoman käsittelyn seurauksena. Tällaisia haitallisia, ihmisille tautia aiheuttavia mikrobeja voivat olla esimerkiksi salmonella, kampylobakteeri ja EHEC. Lue lisää eläimistä ihmisiin tarttuvista bakteereista ja viruksista.

Eläinperäiset ainesosat eivät ole ainoa mahdollinen haitallisten bakteerien lähde raakaruoissa. Myös kasviksissa voi esiintyä merkittäviä määriä mm. enterobakteereita, joista osa voi olla tautia aiheuttavia. Tautia aiheuttavia bakteereita voi kulkeutua kotiin myös ulkoa.

Ruokavirasto on tehnyt tutkimuksen kotimaisten raakaruokien mikrobeista ja kyseisen tutkimuksen raportin voit lukea täältä.

Loiset

Jotkut loiset elävät lihassa tai sisäelimissä. Pakastaminen ei tapa suurinta osaa liha- ja eläinperäisissä tuotteissa esiintyvistä loisista. Loiset valitsevat isäntänsä, joten se mikä on turvallista ihmiselle, ei välttämättä ole sitä eläimelle ja toisinpäin. Raakaruokaa syövän koiran loistilannetta on syytä seurata ja lääkitä tarpeen mukaan.

Esimerkiksi seuraavia loisia voi esiintyä kotieläinten lihassa/sisäelimissä tai kaloissa: Ekinokokit, Trikinellat, Toksoplasma, Neospora, Heisimadot (mm. lapamato) ja Sarcocystis-suvun loiset.

Zoonoottisiin, eli eläinten ja ihmisten välillä tarttuviin loisiin voit tutustua tarkemmin täällä

Luusta aiheutuvia riskejä

Väärin syötettynä luut voivat olla vaarallisia. Terävät luunpalaset voivat repiä suoliston rikki ja liiallinen luumäärä voi aiheuttaa ummetusta tai pahimmillaan suolitukoksen.

Luiden syöminen voi lisätä hammasmurtumien riskiä. Tavallisin hammasmurtumien syy koirilla on liian kovien esineiden pureskelu, esimerkiksi kuivuneet luut. Luun tulisi joustaa muutaman millimetrin verran, ettei hammas murru.

Liian yksipuolinen ravinto

Tasapainoisen raakaruokinnan koostaminen vaatii taitoa. Väärin koostettu raakaruokavalio voi johtaa puutostiloihin. Omistajalla on suuri vastuu, että etenkin kasvava lemmikki saa tarvittavat ravintoaineet. Raakaruokia on tarjolla myös täysrehuina. Täysrehun tulee kattaa koiran päivittäinen ravinnontarve.

Parhaat käytännöt raakaruoan käsittelyssä kotona

Raakaruoan käsittelyssä pätevät samat asiat kuin raa’an lihan käsittelyssä muutenkin. Hyviä käytäntöjä taudinaiheuttajien kasvun, leviämisen ja ihmisten tartuttamisen estämiseksi ovat:

  • Käytä metallisia tai keraamisia välineitä, pese ne käytön jälkeen välittömästi kuumalla vedellä (yli 70°C). Älä käytä puisia välineitä, koska niitä ei saa puhtaaksi.
  • Pese myös eläimen ruokakuppi ja vesiastia. Bakteerit säilyvät astioiden pinnoilla ja juomavedessä hyvin.
  • Jos sekoitat raakaruuan itse, käytä eri leikkuulautoja ja välineitä ihmisten ja eläinten ruuanvalmistukseen ja säilytä välineet erillään ihmisten ruoan valmistuksessa käytetyistä välineistä.
  • Käsittele ja säilytä muutenkin elintarvikkeet selvästi erillään lemmikkieläinten ruoasta.
  • Vältä koskemasta käsin raakaruokaan ja jos kosket, pese kädet välittömästi koskemisen jälkeen, ettet levitä bakteereja.
  • Säilytä raakaruoka pakkauksessa, älä irtotavarana esimerkiksi jääkaapissa tai pakastimessa.
    • Jos säilytät raakaruokaa jääkaapissa, käytä kannellista astiaa.
    • Jos kotitaloudessa on pieniä lapsia, varmista ettei heillä ole pääsyä koiranruokaan keittiössä tai eläimen ruokakupilla.
  • Käytä sulattamasi raakaruoka mahdollisimman nopeasti sulatuksen jälkeen.
    • Älä pakasta uudestaan kerran sulatettua raakaruokaa.
    • Älä säilytä sulatettua raakaruokaa useita päiviä jääkaapissa.
    • Pese kädet aina raakaruuan käsittelyn jälkeen ennen kuin kosketat muita perheenjäseniä tai ihmisiä yleensä tai valmistat ruokaa ihmisille. Huolehdi käsihygieniasta muutoinkin hyvin.
  • Raakaruoka on hyvä alusta bakteerien kasvulle!
  • Koiran uloste voi olla tartuntalähde.
    • Älä kerää ulosteita paljain käsin.
    • Katso, että lapsesi ei pääse kissan hiekkalaatikkoon tai käsittele koiran ulosteita pihalla.
    • Huolehdi käsien pesusta ulkoilun jälkeen.

Muistilista raakaruokien käyttäjille (pdf)

Sivu on viimeksi päivitetty 19.7.2024