Lisäaineluokat ja funktionaaliset ryhmät

Lisäaineille annetaan hyväksymisen yhteydessä lisäainekoodi, jonka ensimmäinen numero kertoo lisäaineluokan ja kirjain funktionaalisen ryhmän, johon kyseinen lisäaine kuuluu (esim. 1a200). Ns. vanhanmallisissa hyväksyntänumeroissa voi olla vielä ns. E-koodeja (esim. E200), kuten elintarvikkeissa. Lisäaine voi kuulua käyttötarkoituksensa perusteella yhteen tai useampaan seuraavista luokista.

1. teknologiset lisäaineet: aine, joka lisätään rehuun teknologista tarkoitusta varten
2. sensoriset lisäaineet: aine, jonka lisääminen rehuun parantaa tai muuttaa rehun aistinvaraisia ominaisuuksia tai eläimistä saatujen elintarvikkeiden visuaalisia ominaisuuksia
3. ravitsemukselliset lisäaineet
4. eläintuotantoon vaikuttavat lisäaineet: lisäaine, jota käytetään siksi, että se vaikuttaa suotuisasti terveiden eläinten tuotokseen tai ympäristöön
5. kokkidiostaatit ja histomonostaatit
 

1 Teknologiset lisäaineet


a) säilöntäaineet: aineet tai mikro-organismit, jotka suojelevat rehuja mikro-organismien tai niiden aineenvaihduntatuotteiden aiheuttamalta pilaantumiselta;
b) hapettumisenestoaineet: aineet, jotka pidentävät rehujen ja rehuaineiden säilyvyyttä suojaamalla niitä hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta;
c) emulgointiaineet: aineet, jotka tekevät mahdolliseksi tai säilyttävät tasaisen seoksen kahdesta tai useammasta toisiinsa sekoittumattomasta olomuodosta rehuissa;
d) stabilointiaineet: aineet, jotka mahdollistavat rehun fysikaalis-kemiallisen tilan ylläpitämisen;
e) sakeuttamisaineet: aineet, jotka lisäävät rehun viskositeettia;
f) hyytelöimisaineet: aineet, jotka antavat rehulle hyytelömäisen rakenteen;
g) sidonta-aineet: aineet, jotka lisäävät rehun hiukkasten taipumusta tarttua toisiinsa;
h) aineet, joilla ehkäistään radionuklidikontaminaatiota: aineet, joilla estetään radionuklidien absorptio tai edistetään niiden erittymistä;
i) paakkuuntumisenestoaineet: aineet, jotka vähentävät rehun yksittäisten hiukkasten taipumusta tarttua toisiinsa;
j) happamuudensäätöaineet: aineet, joilla säädellään rehujen pH:ta;
k) säilörehun lisäaineet: aineet, myös entsyymit ja mikro-organismit, jotka on tarkoitettu lisättäväksi rehuun säilörehun parantamiseksi;
l) denaturointiaineet: aineet, jotka prosessoitujen rehujen valmistuksessa käytettyinä antavat mahdollisuuden selvittää tietyn elintarvikkeen tai rehuaineen alkuperän;
m) aineet, joilla vähennetään mykotoksiinikontaminaatiota: aineet, joilla voidaan estää tai vähentää mykotoksiinien absorptiota, edistää niiden erittymistä tai muuttaa niiden vaikutustapaa;
n) hygieniaa edistävät aineet: aineet tai tapauksen mukaan mikro-organismit, jotka vaikuttavat suotuisasti rehun hygieniaominaisuuksiin vähentämällä erityistä mikrobiologista kontaminaatiota;
o) muut teknologiset lisäaineet: aineet tai mikro-organismit, joita lisätään rehuun teknologista tarkoitusta varten ja jotka vaikuttavat suotuisasti rehun ominaisuuksiin.


2 Sensoriset lisäaineet


a) väriaineet:
i. aineet, jotka lisäävät tai palauttavat väriä rehuihin;
ii. aineet, jotka eläimille ruokittuina lisäävät väriä eläinperäisiin elintarvikkeisiin;
iii. aineet, jotka vaikuttavat suotuisasti akvaariokalojen tai häkkilintujen väriin;
b) aromiaineet: aineet, joiden lisääminen rehuun lisää rehun tuoksua tai tekee siitä maistuvamman.


3 Ravitsemukselliset lisäaineet


a) vitamiinit, provitamiinit ja kemiallisesti tarkkaan määritellyt aineet, joilla on samankaltainen vaikutus;
b) hivenaineyhdisteet;
c) aminohapot, niiden suolat ja analogit;
d) urea ja sen johdannaiset.


4 Eläintuotantoon vaikuttavat lisäaineet


a) ruuansulatusta edistävät aineet: aineet, jotka eläimille annettuina lisäävät rehun sulavuutta vaikuttamalla tiettyihin rehuaineisiin;
b) suolistoflooran stabiloimiseen tarkoitetut aineet: mikro-organismit tai muut kemiallisesti määritellyt aineet, jotka eläimille annettuina vaikuttavat positiivisesti suolistoflooraan;
c) aineet, jotka vaikuttavat suotuisasti ympäristöön;
d) muut eläintuotantoon vaikuttavat lisäaineet;
e) fysiologisen tilan stabiloimiseen tarkoitetut aineet: aineet tai mikro-organismit, jotka terveille eläimille annettuina vaikuttavat suotuisasti niiden fysiologiseen tilaan ja niiden stressinsietokykyyn.


5 Kokkidiostaatit ja histomonostaatit

Aineita, joilla pyritään alkueläinten tuhoamiseen tai niiden kasvun ehkäisemiseen.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.12.2024