Tähän ohjeeseen on koottu tietoa toimijoille, jotka harkitsevat ryhtyvänsä valmistamaan tai jo valmistavat lemmikkieläinten ruokia eläinperäisistä aineksista. Ohjeessa on käytännön tietoa rekisteröitymisestä, hyväksynnän hakemisesta ja valvonnasta sekä lainsäädännön toimijoille asettamista vaatimuksista.
Eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden luokittelusta, keräämisestä, käytöstä, hävittämisestä, käsittelystä, varastoinnista, kuljettamisesta, jakelusta ja markkinoille saattamisesta säädetään sivutuoteasetuksessa. Kun liha- tai kala-alan laitos päättää toimittaa raaka-ainetta lemmikkieläinten ruokaa valmistavaan laitokseen, elintarvikekelpoinenkin raaka-aine muuttuu sivutuotteeksi. Toimija, joka valmistaa rehuja, on rehualan toimija. Lemmikkieläinten ruokien valmistajat, kuten muutkin sivutuote- ja rehualan toimijat, ovat velvollisia tutustumaan toimintaansa koskevaan lainsäädäntöön ja noudattamaan sitä. Lainsäädännön tavoitteena on taata ihmisten, eläinten ja ympäristön turvallisuus. Vastuu rehujen turvallisuudesta ja laadusta on kaikissa tuotannon, jalostuksen ja jakelun vaiheissa rehualan toimijalla.
Määritelmiä
Lemmikkieläinten ruoka on rehua ja se kuuluu siksi rehu- ja sivutuotelainsäädännön soveltamisalaan. Lemmikkieläinten rehujen valmistajaksi katsotaan myös sellainen toimija, joka pakkaa rehuja, esimerkiksi suuremmasta pakkauksesta pienempään. Uudelleenpakattujen rehujen merkintävaatimukset lankeavat pakkaajalle, joka katsotaan lopputuotteen valmistajaksi.
Toimijaa, joka ainoastaan myy sellaisenaan toisen toimijan valmistamia tuotteita uudelleen pakkaamatta niitä, ei katsota lemmikkieläinten rehuja valmistavaksi toimijaksi, eikä häneltä edellytetä rekisteröitymistä tai hyväksynnän hakemista. Prosessoitujen tuotteiden, kuten kuivattujen siankorvien, irtomyynti on sallittua. Raakojen teurassivutuotteiden (kuten raakojen, pakastettujen luiden) irtomyynti on sallittua ainoastaan lemmikkieläinten ruokia valmistavien laitosten yhteydessä olevassa myymälässä ja ns. palvelumyyntinä, jossa myymälän henkilökunta kerää tuotteet asiakkaalle.
Laadunvarmistussuunnitelma on rehuhygienia-asetuksen termi, jolla tarkoitetaan samaa kuin omavalvontasuunnitelmalla.