Vaatimukset rehualan alkutuotannon toimijoille - viljelijät, kotieläintuottajat, kalankasvattajat

  1. Viljelijöiden, kotieläintuottajien ja kalankasvattajien tulee rekisteröityä Ruokavirastoon rehualan alkutuotannon toimijoiksi. Tietyt toiminnat tilalla edellyttävät lisäksi muuta rekisteröintiä tai lupaa. Lue lisää rekisteröitymisestä ja luvista
  2. Rehun tuotantoon ja elintarviketuotantoeläinten ruokintaan rehuja saa hankkia vain rekisteröidyiltä tai hyväksytyiltä rehualan toimijoilta.
  3. Rehujen turvallisuudesta vastaavat rehualan toimijat, mukaan lukien viljelijät, kotieläintuottajat ja kalankasvattajat. Kaikilla rehualan toimijoilla on velvollisuus ilmoittaa Ruokavirastoon, jos on epäilys siitä, että tuotettu, valmistettu, maahantuotu tai jakelussa oleva rehu ei ole turvallista.
  4. Rehujen alkutuotannossa tulee huolehtia riittävästä rehuhygieniasta. Lue lisää rehuhygieniasta
  5. Rehuista tulee pitää kirjaa.Lue lisää rehukirjanpidosta
  6. Rehujen käytön tulee olla turvallista.

Rehuille asetettavat vaatimukset alkutuotannossa koskevat rehun tuotantoa, sekoitusta ja valmistusta omaan käyttöön, myyntiin sekä vastikkeettomaan luovutukseen ja varastointia. Lisäksi vaatimukset koskevat elintarviketuotantoeläinten ruokintaa kotoisilla ja teollisilla rehuilla.

Ehdollisuus 

Useimpien viljelijätukien noudattamisen ehtona olevat ehdollisuuden vaatimukset muodostuvat jo voimassa olevasta lainsäädännöstä, eivätkä ne tuo tiloille uusia vaatimuksia. Ehdollisuuden vaatimukset koskevat myös rehujen turvallisuutta.

Maataloustukiin liittyvissä täydentävien ehtojen tarkastuksissa valvotaan seuraavia rehuihin liittyviä vaatimuksia:

  • rehukirjanpito,
  • jätteet, vaaralliset aineet, kasvinsuojeluaineet, biosidit, siemenet, lannoitteet ja lääkerehut on varastoitu ja käsitelty asianmukaisesti rehuista erillään,
  • kasvinsuojeluaineiden ja biosidien käytöstä on kirjanpito,
  • rehut on hankittu rekisteröidyltä tai hyväksytyltä rehualan toimijalta.

Lue lisää ehdollisuudesta

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2024