Elintarviketuotantoeläinten ruokinta eläinperäisillä sivutuotteilla, erityisesti eläinvalkuaisella, on rajoitettu. Syynä kieltoon naudoilla esiintyvä hullun lehmän tauti ja muut sivutuotteiden välityksellä mahdollisesti tarttuvat eläintaudit.
Maitopohjaisia tuotteita, ternimaitoa lukuun ottamatta, ei saa toimittaa suoraan tilalta toiselle tilalle eläinten ruokintaan. Jos tilalle hankitaan maitopohjaisia rehuja rehualan toimijalta, on huomioitava tietyt vaatimukset.
Lue lisää eläinperäisten sivutuotteiden rehukäytöstä elintarviketuotantoeläimillä
Kaiken ruokajätteen käyttö on kiellettyä elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa, sillä eläin- ja kasviperäistä jätettä on mahdotonta pitää erillään toisistaan ja eläinperäinen jäte voi levittää muun muassa suu- ja sorkkatautia sekä sikaruttoa. Ruokajätteellä tarkoitetaan kaikkea ravintoloista, pitopalveluista ja keittiöistä (myös keskuskeittiöt ja kotitalouksien keittiöt) peräisin olevaa jäteruokaa, joka on ollut ruokailussa esillä. Lisätietoa entisten elintarvikkeiden käytöstä eläinten ruokinnassa
Eläinten ruokinnassa kiellettyjä aineksia ovat myös esimerkiksi ulosteet ja virtsa sekä siemenet ja muu kasvien lisäysaineisto, jotka on sadonkorjuun jälkeen käsitelty kasvinsuojeluaineilla, ja niiden sivutuotteet. Kiellettyjä ovat myös puunsuoja-aineilla käsitelty puu ja puusta saatavat sivutuotteet, kiinteät yhdyskuntajätteet, kuten kotitalousjätteet sekä pakkaukset ja pakkausten osat.
Rehut saattavat sisältää haitallisia aineita, eliöitä tai tuotteita, joita ei ole tarkoituksellisesti lisätty niihin. Haitalliset aineet, eliöt ja tuotteet voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa sekä eläimille että ihmisille. Ne voivat myös vähentää eläimen kasvua ja tuotantoa. Haitallisten aineiden, eliöiden ja tuotteiden esiintymistä rehuissa on rajoitettu asettamalla kyseisten aineiden pitoisuudelle raja-arvot rehuissa.
Haitallisia aineita ja tuotteita ovat raskasmetallit ja eräät muut epäorgaaniset aineet, homemyrkyt eli mykotoksiinit, torjunta- aineet, orgaaniset ympäristömyrkyt (esimerkiksi dioksiini) sekä kasviperäiset epäpuhtaudet (esimerkiksi myrkylliset kasvit ja siemenet sekä niiden prosessituotteet). Lisäksi lisäaineista kokkidiostaattien jäämillä rehuissa voi olla haitallisia vaikutuksia eri eläinlajeihin, kun kokkidiostaattipitoisuus rehussa ylittää tietyn suurimman sallitun pitoisuuden. Haitallisten aineiden suurimmista sallituista pitoisuuksista rehuissa säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2002/32/EY ja siihen myöhemmin tehdyissä muutoksissa. Lisäksi komissio on antanut seuraavat suositukset mykotoksiineista: 2006/576/EY, 2006/583/EY ja 2013/165/EU.
Salmonellabakteereita ei saa esiintyä rehussa kansallisen rehulainsäädännön mukaan. Suomessa on kansallinen salmonellavalvontaohjelma. Salmonellat kuuluvat suolistobakteereihin ja ne voivat säilyä hengissä myös suoliston ulkopuolella. Salmonella tarttuu muun muassa saastuneen rehun tai juomaveden välityksellä. Lisätietoa salmonellasta Zoonoosikeskuksen internetsivuilta.
Rehun lisäaineita ei saa käyttää elleivät ne ole Euroopan unionissa hyväksyttyjä. Niiden käyttöön liittyy erilaisia lisäainekohtaisia ehtoja. Lisätietoja rehujen lisäaineista.