Rekisteröityminen
Suomessa toimivat turkisrehusekoittamot ja teurastamojen yhteydessä olevat keräyskeskukset rekisteröi Ruokavirasto. Toimijan on täytettävä rekisteröitymisilmoitus ja toimitettava se rekisteröivälle viranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. Koska kyse on rekisteröitymisestä eikä hyväksynnän hakemisesta, tarkastus paikanpäällä ennen toiminnan aloittamista ei ole rekisteröinnin edellytys. Tarkastus voidaan kuitenkin tehdä, jos toimivaltainen viranomainen katsoo sen tarpeelliseksi. Turkisrehusekoittamot ja keräyskeskukset ovat myös rehualan toimijoita ja niiden on siltäkin osin rekisteröidyttävä Ruokavirastoon. Rekisteröiminen ja valvonta ovat toimijalle maksullisia.
Ilmoittaudu rehualan toimijaksi valvontarekisteriin
Huom. Tilarehustamot ja muut kuin teurastamojen yhteydessä sijaitsevat keräyskeskukset rekisteröi kunta. Tilarehustamot eivät ole rehulainsäädännön mukaisia rehualan toimijoita. Lue lisää tilarehustamojen ja keräyskeskusten rekisteröitymisestä
Sallitut raaka-aineet
Turkiseläinten ja tarhakoirien rehuissa saa käyttää sellaisia luokan 3 ja 2 sivutuotteita, jotka ovat rehukäyttöön soveltuvia. Käytännössä tämä tarkoittaa sellaisia eläinten osia, joissa ei ole mitään tautia aiheuttavaa ja jotka muuten soveltuvat eläinten ruokintaan. Esimerkiksi lantaa tai ruuansulatuskanavan sisältöä ei voi käyttää rehussa. Teurastuksen sivutuotteita voi käyttää turkiseläinten ruokintaan ainoastaan käsiteltyinä, eli hapotettuna tai kuumennettuna. Kalasivutuotteita voi käyttää käsittelemättömänä. Turkisrehusekoittamoihin ja keräyskeskuksiin raaka-aineita toimittavien yritysten on rekisteröidyttävä rehualan toimijoiksi Ruokavirastoon. Kts. yllä kohta ilmoittaudu valvontarekisteriin. Rekisteröitymisvaatimus koskee myös elintarvikealan toimijoita, kuten teurastamoita, leikkaamoita, kala-alan laitoksia ja ruokakauppoja.
Omavalvonta ja HACCP
Lainsäädäntö edellyttää turkisrehusekoittamoilta ja keräyskeskuksilta HACCP-perusteista omavalvontaa. Tämä tarkoittaa, että toimijan on arvioitava toimintaan liittyviä vaaroja valmistusprosessin eri vaiheissa ja otettava käyttöön keinot niiden hallitsemiseksi. Tavoitteena on lainsäädännön vaatimukset täyttävä, turvallinen ja laadukas rehu. Omavalvontasuunnitelman laatiminen, päivittäminen ja noudattaminen on laitosten rekisteröinnin ylläpitämisen edellytys. Lisää rehualan laitosten omavalvontasuunnitelmista voit lukea täältä.
Valmiisiin turkiseläinrehuihin liittyvät vaatimukset
Rehujen on oltava turvallisia ja kohde-eläinlajin ruokintaan sopivia. Rehut eivät saa sisältää haitallisia tai kiellettyjä aineita, eivätkä ihmisten tai eläinten terveydelle haitallisia mikrobeja. Rehussa ei saa käyttää sellaisia raaka-aineita, joilla ei ole ravitsemuksellista arvoa. Lainsäädäntö antaa paitsi yleisiä vaatimuksia liittyen rehujen turvallisuuteen, myös esimerkiksi mikrobi- ja yhdistekohtaisia enimmäispitoisuuksia.
Kotimaisen turkiseläinrehun valvonta
Suomessa toimivat turkisrehusekoittamot, tilarehustamot ja keräyskeskukset rekisteröi toimijan sijainnista riippuen Ruokavirasto tai kunta (ks. yllä). Toimija saa rekisteröinnistä ilmoituksen, jossa toimijalle annetaan rekisteröintinumero. Rekisteröityjä toimijoita valvotaan Ruokaviraston laatiman riskiperusteisen valvontasuunnitelman mukaisesti. Rekisteröiminen ja valvonta ovat toimijalle maksullisia.
Ruokaviraston julkaisee nettisivuillaan listaa rekisteröidyistä rehusekoittamoista, tilarehustamoista ja keräyskeskuksista.
Lista rekisteröidyistä turkisrehusekoittamoista ja tilarehustamoista sekä keräyskeskuksista
Lista rekisteröidyistä rehualan toimijoista (turkisrehosekoittamot ja keräyskeskukset)
Turkiseläinrehuista otetaan viranomaisnäytteitä Ruokaviraston riskiperusteisen näytteenottosuunnitelman mukaisesti. Ruokaviraston valtuuttamat näytteenottajat hakevat näytteet, jotka tutkitaan Ruokaviraston laboratoriossa. Tuotteista tutkitaan, täyttävätkö ne lainsäädännön asettamat vaatimukset. Pääpaino on salmonellan esiintymisen tutkimisessa. Jos tutkimuksissa todetaan, että tuote ei joltain osin täytä lainsäädännön vaatimuksia, valmistajalta edellytetään selvitystä ja toimenpiteitä asian korjaamiseksi.
Ulkomailla valmistetut rehun raaka-aineet
Valmistusta valvotaan siinä maassa, jossa tuote valmistetaan. Jos ulkomaisessa rehun raaka-aineessa todetaan jotakin säädöstenvastaista, kuten löydetään salmonella omavalvonta- tai viranomaistutkimuksissa, vastuu toimenpiteisiin ryhtymisestä, kuten erän hävittämisestä tai palauttamisesta, on maahantuojalla.