Turkisrehun valmistajan kirjanpito

Tuotannosta on pidettävä sellaista kirjanpitoa, että valmistettu rehu pystytään tarvittaessa jäljittämään eräkohtaisesti sen valmistukseen käytettyihin raaka-aineisiin. Eräkoon määrittelee toimija, mutta samalla kannattaa muistaa, että mahdollinen eteen tuleva ongelma ja takaisinvetovelvollisuus koskee koko erää. Jos esimerkiksi raaka-aineiden osalta määritellään eräkooksi vuoden aikana vastaanotettu ko. raaka-aine, niin ongelmien ilmetessä koko erä on mahdollisesti hävitettävä tai uudelleenkäsiteltävä.

Raaka-aineiden mukana on tultava vaatimukset täyttävä kaupallinen asiakirja (rahtikirja), joka on arkistoitava. Asiakirja on pystyttävä yhdistämään toimitettuun tuotteeseen.  Alkuperäinen asiakirja menee raaka-aineen mukana vastaanottajalle, kopiot jäävät lähettäjälle ja kuljettajalle. Kaupallinen asiakirja voi olla myös sähköinen. Sähköisyys ei kuitenkaan poista vaatimusta siitä, että asiakirjan on oltava kuorman mukana. Suomen sisäisessä kaupankäynnissä asiakirjan malli on vapaa, kunhan em. tiedot löytyvät. Sisämarkkinakaupassa on käytettävä sivutuoteasetuksen mallin mukaista asiakirjaa, joka löytyy mm. Traces-järjestelmästä. Vastaanottajan on reklamoitava tavarantoimittajalle puutteellisista asiakirjoista.

Raaka-aineen mukana olevassa kaupallisessa asiakirjassa (rahtikirjassa) ilmoitettavat tiedot

Raaka-aineet on säilytettävä niin, että ne ovat eräkohtaisesti tunnistettavissa ja asianmukaisesti merkittyjä.

Tuotantokirjanpito

Rehun valmistuksesta on pidettävä tuotantokirjanpitoa: kuinka paljon rehua on valmistettu, minä päivinä ja mitä raaka-aineita (eräkohtaisesti) siihen on käytetty.

  • Kirjanpito vastaanotetuista raaka-aineista: keneltä on otettu vastaan, mitä, milloin, kuinka paljon ja mihin varastoitu
    • Tarkoitus on pystyä tunnistamaan eri raaka-aineiden lisäksi samojen raaka-aineiden eri erät
    • Eräkoot on määriteltävä mahdollisuuksien mukaan: pakastetulle ja säkkitavaralle se on mahdollista tarkemmin kuin siilotavaralle
  • Mitä rehua on valmistettu (minkki/kettu), milloin (pvm) ja kuinka paljon (kg)
  • Mitä raaka-aineita minäkin päivänä valmistettuun rehuun on käytetty
    • Eri raaka-aineet
    • Samojen raaka-aineiden eri erät
    • Pystyttävä kertomaan, mistä tietyn raaka-aineen eristä (raaka-aineiden mukana tulleet rahtikirjat) tänään valmistettu rehu on peräisin
      • Pakastetun raaka-aineen osalta pakastuspäivän tarkkuudella
      • Säkkitavaran osalta säkkiin ja sen mukana tulleeseen rahtikirjaan kirjatun erän tarkkuudella
      • Siilotavaran osalta on pystyttävä arvioimaan, millä aikavälillä tullutta tavaraa se sisältää (jolloin päästään tarvittaessa kiinni tavaran mukana tulleisiin rahtikirjoihin).

Tuotantokirjanpitoa voidaan pitää millä hyvänsä tavalla tietokonejärjestelmistä ruutuvihkoon. Tuotantokirjanpidossa on otettava huomioon jäljitettävyyden toteutuminen: valmistettu rehu on pystyttävä riittävällä tarkkuudella jäljittämään siihen käytettyihin raaka-aine-eriin.

Tuoteseloste

Rehusekoittamoilla on oltava valmiille rehulle tuoteseloste, joka on toimitettava asiakkaille vähintään silloin, kun rehun koostumus muuttuu. Toimittamiseksi katsotaan myös esimerkiksi intranet.

Valmiin turkiseläinrehun pakkausmerkinnässä / tuoteselosteessa ilmoitettavat tiedot:

  • Maininta täysrehu turkiseläimille (tai minkeille / ketuille)
  • Koostumus: mitä raaka-aineita rehussa on käytetty (esim. xx% kalasivutuotteita, xx% sika/nauta/siipikarjasivutuotteita, xx% jne., yhteensä 100%)
  • Ravintoaineet: raakavalkuainen, raakarasva, kosteus (%)
  • Rehussa käytetyt lisäaineet (säilöntä- ja hapettumisenestoaineista riittää maininta, että niitä on käytetty), vitamiinit
  • Säilyvyys (esim. 3 päivää jakelusta, jakelupäivä on valmistuspäivä tms.)
  • Käyttöohjeet (esim. käytetään sellaisenaan säilyvyysajan puitteissa)
  • Tiedot rehun valmistajasta, mukaan lukien sivutuoteasetuksen mukainen rekisteröintinumero
  • Maininta, että rehu on tarkoitettu ainoastaan turkiseläimille, eikä sitä saa syöttää elintarviketuotantoeläimille.

Pakkausmerkintää ei tarvitse viedä joka päivä jokaiselle tilalle vaan riittää, että se toimitetaan asiakkaille aina reseptin muuttuessa. Toimittamiseksi katsotaan myös intranet. Määrää (kg) ei tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnässä, erillinen kirjanpito kullekin tarhalle jätetyn rehun määrästä riittää. Samoin eränumeron osalta riittää valmistuskirjanpito sekä tieto siitä, mille tarhoille rehua on kunakin päivänä jaettu.

Lääkerehu

Lääkerehun valmistamisesta on pidettävä erillistä kirjanpitoa. Reseptit ja lääkkeet on säilytettävä asianmukaisesti. Lääkerehua saa valmistaa vain eläinlääkärin määräämän reseptin mukaisesti ja sitä saa jaella vain sen tarhan eläimille, jolle resepti on kirjoitettu. Rehusekoittamoiden on toimitettava valmistetuista lääkerehuista lääkerehuilmoitus Ruokavirastoon.

Lakiviitteet

  • (EY) N:o 1069/2009, artiklat 21, 22, 28
  • (EY) N:o 183/2005, liite II
  • (EY) N:o 767/2009 (pakkausmerkinnät)
  • (EU) N:o 2019/4 (lääkerehu)
Sivu on viimeksi päivitetty 27.6.2024