Rehujen tulee olla … aitoja, hyvälaatuisia ja turvallisia sekä eläinten ravitsemukseen sopivia. …Rehu ei saa sisältää haitallisia aineita, tuotteita eikä eliöitä siten, että sen käytöstä voi aiheutua vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle taikka ympäristölle taikka laatuvirheitä eläimistä saataviin tuotteisiin. Rehussa ei saa esiintyä salmonellabakteeria.
Rehualan toimijoilta edellytetään laadunvarmistusta, jolla tarkoitetaan mm. näytteenottosuunnitelmaa ja sen toteuttamista. Rehusekoittamot ovat rehualan toimijoita, tilarehustamot eivät. Salmonellattomuusvaatimuksen lisäksi suoria lainsäädännöstä tulevia raja-arvoja eri mikrobien esiintymiselle ei ole. Toimijoiden on itse arvioitava raja-arvot mikrobi- ja raaka-aine-/lopputuotekohtaisesti ottaen huomioon edellisessä kappaleessa esitetty rehulain vaatimus.
Ruokavirasto tekee vuosittain oman näytteenottosuunnitelman osana riskiperusteista valvontasuunnitelmaansa. Tämä on viranomaisnäytteenottoa, eikä se korvaa laitoksen omavalvontanäytteenottoa.
Lakiviitteet
- (EY) N:o 183/2005, liite II
- Rehulaki 1263/2020, 6 §