Rakenteelliset vaatimukset rehusekoittamoille ja tilarehustamoille

Rakenteelliset vaatimukset ovat samat rehusekoittamoille ja tilarehustamoille:

  1. Laitoksen on oltava erotettu asianmukaisella tavalla muista kiinteistöistä ja yleisestä tiestä. Laitos ei saa sijaita elintarviketuotantoon tarkoitettujen eläinten pitopaikan välittömässä läheisyydessä. Eläinten ja asiattomien henkilöiden pääsy laitokseen on estettävä.
  2. Liikenne laitosten piha-alueella on järjestettävä siten, että eläintautien leviämisen vaaraa ei ole. Piha-alueen on oleellisilta alueilta oltava päällystetty.
  3. Laitoksessa on oltava riittävän suuret työskentelytilat siten, että työ voidaan suorittaa hygieenisesti. Erilaisia toimintoja varten tarkoitetut tilat on sijoitettava siten, että raaka-aineet ja valmiit tuotteet voidaan pitää erillään toisistaan ja että kontaminaation vaaraa ei ole. Laitoksessa on oltava tilavuudeltaan riittävät, jäähdytettävät tai muutoin asianmukaiset erilliset tilat raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden säilyttämistä varten.
  4. Laitoksessa on oltava saatavissa riittävästi kylmää ja kuumaa talousvettä. Laitoksen lattioiden tulee olla siten kallistettuja, että jätevedet valuvat lattiakaivoihin. Laitoksessa on oltava hygieeninen järjestelmä jäteveden ja kiinteän jätteen poistamista varten.
  5. Laitoksen rakenteiden ja varusteiden on oltava ehjiä, kulutusta kestävää materiaalia, helposti puhtaana pidettäviä ja desinfioitavia.
  6. Laitoksessa on oltava riittävä ilmanvaihto ja valaistus.
  7. Laitoksessa on oltava tarvittaessa laitteet sivutuotteiden hienontamista varten.
  8. Laitoksessa on oltava asianmukaiset laitteet vastaanotto- ja käsittelytilojen puhdistamista ja desinfioimista varten.
  9. Laitoksessa on oltava riittävästi käsienpesualtaita sekä tarkoituksenmukaiset sosiaalitilat henkilökuntaa varten.

Käytännössä se mikä riittää rehusekoittamolle, on eri kuin se mikä riittää tilarehustamolle. Mikä missäkin tapauksessa on asianmukaista ja riittävää, arvioidaan tapauskohtaisesti ja toiminnan laajuus huomioon ottaen. Lopputuloksena toiminnassa on oltava eläimille turvallinen rehu ja eläintautien leviämisen ehkäiseminen. Tilojen on oltava riittävät toiminnan laajuus huomioon ottaen. Piha-alueen oleellisilta alueita päällystysvaatimus tarkoittaa vähintään raaka-aineen vastaanottoon ja valmiin rehun lastaamiseen varattuja alueita. Varastointitilaa on oltava niin paljon, että raaka-aineet pystytään varastoimaan niin, että niiden laatu ei heikkene varastoinnin aikana ja että ne pysyvät toisistaan erillään ja tunnistettavissa. Vettä on oltava riittävästi valmistuksen lisäksi pesemiseen. Ainoastaan laitteiden sisäpintojen huuhteluvesiä voi kierrättää uudelleenkäytettäväksi rehunvalmistuksessa. Lattioiden ja trukkien huuhteluvesiä tai pesuainevesiä ei voi kierrättää rehunvalmistukseen. Tuotantoon käytettävien tilojen ja laitteiden on oltava sellaisessa kunnossa, että niistä ei irtoa aineita tai osia rehuun ja että ne on mahdollista pestä ja desinfioida tehokkaasti. Lopetetun siipikarjan ja turkiseläinruhojen käsitteleminen vaatii laitteet niiden hienontamista ja tapauksesta riippuen kuumentamista tai hapottamista varten. Laitoksen on pystyttävä osoittamaan, että em. sivutuotteet on hienonnettu ennen niiden käsittelemistä ja käsitelty lainsäädännön edellyttämällä tavalla ennen niiden käyttöä rehunvalmistuksessa. Pesu- ja desinfiointiaineet ja –välineet on oltava olemassa ja niitä on käytettävä dokumentoidusti.

Lakiviitteet

  • MMMa 783/2015, 5 §, liite 2.
Sivu on viimeksi päivitetty 27.6.2024