Turkiseläinten rehun valmistuksessa voidaan käyttää soveltuvin osin luokan 3 ja 2 sivutuotteita. Sivutuotteet voivat olla peräisin mm. teurastamoista tai muista elintarvikealan laitoksista, keräyskeskuksista tai käsittelylaitoksista. Teurastuksen sivutuotteet on käsiteltävä joko hyväksytyssä käsittelylaitoksessa tai keräyskeskuksessa. Keräyskeskuksissa sivutuotteet on joko kuumennettava tai hapotettava. Molemmat käsittelyt edellyttävät raaka-aineen jauhamista ensin enintään 50 mm:n partikkelikokoon. Hienonnettu raaka-aine on kuumennettava kauttaaltaan vähintään 80 °C:een lämpötilaan tai hapotettava niin, että aineksen pH on kauttaaltaan 4,2 tai alempi. Hapottamiseen saa käyttää ainoastaan turkiseläimille sallittuja rehun lisäaineita. Keräyskeskusten kalasivutuotteet voidaan kuumentamisen ja hapottamisen sijaan myös pakastaa. Kalasivutuotteita voidaan käyttää turkiseläinten rehussa myös käsittelemättömänä. Käsittelylaitoksissa sivutuotteet on käsiteltävä sivutuoteasetuksen sallimilla käsittelymenetelmillä, jotka viranomainen on hyväksynyt laitoksen hyväksymisen yhteydessä.
Omasta elintarviketuotannosta syntyvien sivutuotteiden kerääminen ja käsitteleminen edellyttää teurastamolta keräyskeskusta, jos sivutuotteita lähetetään turkiseläinten rehun raaka-aineeksi. Keräyskeskukseen voi vastaanottaa sivutuotteita myös muista elintarvikealan laitoksista käsiteltäväksi. Muiden elintarvikealan laitosten sivutuotteita ei edellytetä käsiteltävän keräyskeskuksissa ennen toimittamista turkiseläinten rehuksi.
Turkiseläinrehun raaka-aineeksi voidaan käyttää myös kaupoista ja elintarvikealan laitoksista peräisin olevia entisiä elintarvikkeita, kunhan ne ovat laadultaan rehukelpoisia (eivät pilaantuneita tai sisällä turkiseläinten kannalta haitallisia tai kiellettyjä aineita).
Itsestään kuolleita tai lopetettuja eläimiä, kuten sikoja, hevosia tai nautoja, joista TSE-riskimateriaali on poistettu, voidaan käyttää turkiseläinten rehun raaka-aineena ainoastaan, jos ne on sitä ennen käsitelty hyväksytyssä sivutuoteasetuksen mukaisessa käsittelylaitoksessa käsittelyyn sallituilla käsittelymenetelmillä. Lopetettuja kanoja, broilereita ja kalkkunoita voidaan käsittelylaitosten lisäksi käsitellä keräyskeskuksissa tai tilarehustamoissa kuumentamalla tai hapottamalla ja käyttää sen jälkeen turkiseläinrehussa. Hapotus- ja kuumennusvaatimukset ovat vastaavat kuin edellä keräyskeskusten yhteydessä mainitut.
Turkiseläinten ruhot on käsiteltävä käsittelylaitoksessa. Käsittelylaitoksen lopputuotteita, valkuaismassaa ja eläinrasvaa, voi käyttää rehuna ainoastaan turkiseläinten ruokintaan. Kettujen ja supikoirien ruhot voidaan vaihtoehtoisesti käsitellä tilarehustamossa jauhamalla ne ensin < 30 mm:n partikkelikokoon ja kuumentamalla sen jälkeen vähintään 100 °C:ssa vähintään 30 minuuttia. Tilarehustamossa käsiteltyjä kettujen ja supikoirien ruhoja saa käyttää ainoastaan saman tilan eläinten ruokinnassa ja ainoastaan ristiin: supia ketulle ja päinvastoin. Lajinsisäinen syöttäminen ei ole sallittua tilarehustamossa. Minkkien ruhot on aina käsiteltävä käsittelylaitoksissa, eikä lajinsisäinen syöttäminen ole sallittua.
Lakiviitteet
- MMMa 783/2015, 5 §, liitteet 1-3
- (EU) N:o 142/2011, liite IV
- (EY) N:o 1831/2003; lisäainerekisteri