Asiointipalveluissamme on tietojärjestelmien huollosta johtuva käyttökatko perjantaista 27.9.2024 alkaen. Ruokavirasto.fi-sivustolta löytyvät hinnasto, neuvojarekisteri, EU-tukitietojen hakupalvelu sekä eläinlääkärirekisterin julkinen tietopalvelu ovat poissa käytöstä kello 10 alkaen. Muut asiointipalvelut ovat pois käytöstä kello 16.15 alkaen. Asiointipalvelut ovat normaalisti käytettävissä viimeistään maanantaina 30.9.2024 kello 8. Lue lisää

HACCP-järjestelmä

Kaikkien rehualalla toimivien yritysten on laadittava HACCP-järjestelmä ja toimittava siinä esitettyjen periaatteiden mukaisesti.

HACCP-järjestelmä perustuu 7 periaatteeseen ja järjestelmä on kansainvälisesti tunnustettu keino ruoan ja rehun turvallisuuden varmistamiseksi.

Lue lisää HACCP-järjestelmästä ja siihen kuuluvista periaatteista. Huomaa, että teksti on suunnattu elintarvikealan yrityksille, mutta ovat täysin sovellettavissa myös rehualan yrityksiin.

HACCP-menettelyllä on tarkoitus etsiä toiminnasta sellaiset kohdat, joihin sisältyy mahdollinen rehuturvallisuuden vaarantava tekijä ja löytää sellaiset keinot, millä eläinten tai ihmisten terveyttä uhkaava tekijä voidaan estää, poistaa tai vähentää esiintyminen hyväksyttävälle tasolle.

HACCP-periaatteiden mukaisesti tunnistetaan vaarat, jotka on torjuttava, poistettava tai saatettava hyväksyttävälle tasolle. Vaarat tulee arvioida oman toiminnan (kuten tuotanto, varastointi, markkinoille saattaminen) kannalta. Vaarojen arvioinnissa tulee huomioida kaikki käytetyt raaka-aineet kuten lisäaineet ja esiseokset ml. apuaineet ja ne tulee arvioida erikseen ja yksityiskohtaisesti vaarojen arvioinnissa. Tunnistetut vaarat tulee myös kuvata täsmällisesti (mikä mikrobi, mikä kemiallinen vaara). Tunnistetuille vaaroille tulee luoda hallintakeinot.

Ruokaviraston ohje rehualan toimijoille HACCP-järjestelmän soveltamisesta
ja sitä koskevista asiakirjoista

 

Lakiviitteet:

  • (EY) N:o 183/2005, artiklat 6 ja 7

 

Sivu on viimeksi päivitetty 24.9.2024