Rehualan toimijoiden ja tuottajien on hankittava ja käytettävä ainoastaan rehua, joka on peräisin rekisteröidyiltä ja/tai hyväksytyiltä rehualan toimijoilta tai rehualan alkutuotannon toimijoilta.
Rehualan toimijoiden on noudatettava rehuhygienia-asetuksen liitteen II säännöksiä silloin, kun ne ovat toteutettavien toimien kannalta merkityksellisiä. Liitteen II säännökset jakautuvat seuraaviin osa-alueisiin:
- Toimitilat ja laitteisto
- Henkilöstö
- Tuotanto
- Laadunvamistus
- Öljyjen, rasvojen ja niistä saatujen tuotteiden dioksiiniseuranta
- Varastointi ja kuljetus
- Tietojen kirjaaminen
- Valitukset ja tuotteiden vetäminen pois markkinoilta
Rehu ei saa sisältää haitallisia aineita, tuotteita eikä eliöitä siten, että sen käytöstä voi aiheutua vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle taikka ympäristölle taikka laatuvirheitä eläimistä saataviin tuotteisiin. Rehussa ei saa esiintyä salmonellabakteeria. Rehualan toimijan tulee ottaa MMM asetuksen mukaisesti näytteitä erityisen riskialttiista rehuista salmonella-analyysejä varten. Lue lisää salmonellanäytteenotosta.
Lakiviitteet:
- (EY) 183/2005, artiklat 4 ja 5 sekä liite II
- Rehulaki 1263/2020, 6 § ja 17 §
- MMMa 1266/2020, 12-18 §