Suomessa rehussa ei saa esiintyä salmonellabakteeria. Rehualan toimijoiden omavalvonnan täydentämiseksi on lainsäädännössä määritetty pakollista salmonellanäytteenottoa rehualan toimijoille, jotka esimerkiksi valmistavat, tuovat, varastoivat tai kuljettavat erityisen riskialttiita rehuja elintarviketuotantoeläinten ruokintaan.
- rehuaineita valmistavien toimijoiden näytteenottovelvoite
- rehuseoksia valmistavien toimijoiden näytteenottovelvoite
- rahtisekoittajien näytteenottovelvoite
- kuljetusliikkeiden näytteenottovelvoite
- irtorehuvarastojen näytteenottovelvoite
Toimijoiden on otettava näytteitä valmiista rehusta ja tuotantoympäristöstä. Näytteet on tutkittava viivytyksettä ja kukin tuotantoympäristö- ja rehunäyte on tutkittava hyväksytyssä laboratoriossa erikseen.
Sisämarkkinatuontia koskeva näytteenottovelvollisuus koskee kaikille eläimille tuotavia erityisen riskialttiita rehuja.
Erityisen riskialttiit rehut
Rehuaineluokka |
Esimerkkejä luokkaan kuuluvista rehuista |
Viljojen jyvät | Kaura, ohra, ruis, vehnä, riisi, maissi |
Viljojen jyvistä saatavat tuotteet ja oheistuotteet* | Vehnägluteeni, lese, rehujauho, maissigluteeni, maissitärkkelys, rankki, mäski |
Öljynkasvien siemenet ja hedelmät | Maapähkinä, soijapapu, auringonkukan-, rapsin-, rypsin-, puuvillan-, pellavan- ja seesaminsiemenet |
Öljynkasvien siemenistä ja hedelmistä saatavat tuotteet ja oheistuotteet (ei kuitenkaan kasviöljyt) | Rapsi-, rypsi-, kookos-, palmu- ja soijapuristeet, -rouheet ja -proteiinit |
Palkokasvien siemenet, niistä saatavat tuotteet ja oheistuotteet | Hernerehujauho |
Muut siemenet ja hedelmät, niistä saatavat tuotteet ja oheistuotteet (ei kuitenkaan kasviöljyt) | Puristussivutuotteet ja -massat (esim. sitruspulppa) |
Maaeläimistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet (ainoastaan esimerkeissä mainitut käsitellyt eläinvalkuaiset) | Sikajauho, siipikarjajauho, hyönteisjauho |
Kalat, muut vesieläimet, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet (ei kuitenkaan kalaöljy) | Kalajauho |
* Näytteenottovelvollisuus ei koske viljatärkkelyksen hydrolysoituja oheistuotteita (esim. ohramelassi) tai viljatärkkelyksen sokerointiprosessin tuotteita ja oheistuotteita (dekstroosi, glukoosimelassi yms.). Näytteenottovelvollisuus ei myöskään koske leipomoteollisuuden tuotteita ja taikinoita.
Rehuaineita valmistavien toimijoiden näytteenotto salmonellatutkimusta varten
Kun toimija valmistaa erityisen riskialttiita rehuaineita, kuten esim. lese, rapsirouhe, soijarouhe, mäski tai kalajauho, niin näytteenottovelvoite koskee.
Tuotantoympäristönäytteet:
- vähintään yksi tuotantoympäristönäyte viikossa, tai
- yksi näyte kutakin alkavaa 50 000 kilogrammaa kohti, mutta kuitenkin vähintään kolme näytettä vuodessa.
Mikäli rehuaineen valmistukseen sisältyy kuumennuskäsittely, tulee tuotantoympäristönäytteitä ottaa soveltuvin osin jäähdytysjärjestelmästä.
Valmistettu rehuaine/lopputuote:
- vähintään yksi näyte kutakin alkavaa 100 000 kilogrammaa kohti.
- Näytteenottovaatimus lopputuotteesta ei koske kosteaa rehua (kuiva-ainepitoisuus < 50 %).
Näytteenottovelvoite ei koske toimijaa, joka valmistaa yksinomaan muita kuin elintarviketuotantoeläimille tarkoitettuja rehuja.
Näytteenottovelvoite ei koske toimijaa, joka käsittelee yksinomaan mekaanisesti rehuaineluokkaan viljojen jyvät, öljykasvien siemenet ja hedelmät tai palkokasvien siemenet kuuluvia rehuaineita niiden olomuotoa muuttamatta. Esim. seulonta
Elintarviketuotantoeläinten rehuseoksia valmistavien toimijoiden näytteenotto salmonellatutkimusta varten
Näytteenottovelvoite koskee rehuseosten valmistajia, jotka käyttävät raaka-aineena erityisen riskialttiita rehuaineita.
Tuotantoympäristönäytteet:
Toimijoiden, jotka käyttävät höyryä rehun kuumennuksessa, tulee ottaa näyte kerran viikossa jokaisesta seuraavasta kohteesta:
-
- irtoraaka-aineiden vastaanottolinjat tai vastaanottomonttu;
- vastaanottolinjan keskuspölynpoisto tai pölynpoistojärjestelmä;
- jäähdytin;
- jäähdyttimen pölynpoistojärjestelmä;
- jäähdyttimen sijaintitila tai jäähdytysilman ottotila;
- irtolastauslinja
Jos höyryä ei käytetä kuumennuksessa, tulee ottaa näyte kerran viikossa jokaisesta seuraavasta kohteesta:
-
- irtoraaka-aineiden vastaanottolinjat;
- sekoituslinja;
- pölynpoistojärjestelmä;
- lastauslinja
Tuotantoympäristönäytteet tulee ottaa kustakin sellaisesta vastaanotto- ja valmistuslinjasta erikseen, jolla vastaanotetaan erityisen riskialttiita rehuaineita tai valmistetaan niistä rehuseoksia.
Näytteenottokohtia voi muuttaa laitoskohtaisesti toimijan tekemään riskinarviointiin perustuen. Muutoksesta ja sen perusteista tulee ilmoittaa Ruokavirastolle.
Lopputuotteet/irtorehun lastausnäytteet:
- irtorehun lastauksen yhteydessä.
- HUOM. Lastausnäytteitä ei tarvitse lähettää tutkittavaksi välittömästi. Irtorehujen lastausnäytteitä on säilytettävä vähintään neljä kuukautta ja kosteiden rehujen vähimmäissäilyvyyspäiväykseen asti ja niitä analysoidaan tarvittaessa; esimerkiksi jos tuotantoympäristönäytteistä todetaan salmonella.
Poikkeus: yllä olevat vaatimukset tuotantoympäristönäytteenotosta ja lastausnäytteistä eivät koske toimijaa, joka valmistaa maatilalla markkinoille saatettaviksi elintarviketuotantoeläinten rehuseoksia pelkästään kyseisellä tilalla tuotetuista erityisen riskialttiista rehuaineista. Kyseisen toimijan tulee ottaa
- vähintään yksi tuotantoympäristönäyte kutakin alkavaa 50 000 kilogrammaa kohti, mutta kuitenkin vähintään kolme näytettä vuodessa.
Rahtisekoittajien näytteenotto salmonellatutkimusta varten
Maatiloilla omalla kalustollaan elintarviketuotantoeläinten rehuja valmistavia rahtisekoittajia koskee näytteenottovelvollisuus.
Tuotantoympäristönäytteet:
- vähintään yksi tuotantoympäristönäyte kuukaudessa kustakin myllyautosta.
- Näytteet tulee ottaa rehun valmistuksen jälkeen ennen myllyauton puhdistusta.
Kuljetusliikkeiden näytteenotto salmonellatutkimusta varten
Kuljetusliikkeiden kalustosta, jolla kuljetetaan elintarviketuotantoeläinten rehuja, esim. rehuseoksia maatiloille tai salmonellan suhteen riskialttiita rehun raaka-aineita esim. rehutehtaille, tulee otta näytteitä.
Tuotantoympäristönäytteet:
- vähintään joka toinen kuukausi yksi tuotantoympäristönäyte jokaisen auton lastitilasta.
- Näytteet tulee ottaa ennen auton puhdistusta.
Näytteenottovelvoite ei kuitenkaan koske toimijoita, jotka kuljettavat yksinomaan pakattuja rehuja tai kokonaisia viljan jyviä.
Irtorehua varastoivien varastointiliikkeiden näytteenotto salmonellatutkimusta varten
Näytteenottovelvoite koskee elintarviketuotantoeläinten rehua varastoivia varastointiliikkeitä. Näytteenottovelvoite koskee myös rehutehtaita, joilla on käytössä ns. karanteenivarasto (varastointi ennen rehuerän tutkimista ja hyväksymistä markkinoille saatettavaksi).
Tuotantoympäristönäytteet:
- vähintään yksi tuotantoympäristönäyte tyhjästä varastosta ennen seuraavaa erityisen riskialttiin rehuaine-erän vastaanottamista.
Näytteenottovelvoite ei koske toimijoita, jotka varastoivat rehuaineluokkaan viljojen jyvät, öljykasvien siemenet ja hedelmät tai palkokasvien siemenet kuuluvia rehuaineita.
Sisämarkkinakauppaa harjoittavien toimijoiden näytteenotto salmonellatutkimusta varten
Rehualan toimijan, joka tuo elintarviketuotantoeläinten, turkiseläinten tai lemmikkieläinten erityisen riskialttiita rehuja sisämarkkinoilta, on otettava näytteitä saapuvista rehueristä riskiperusteisen laadunvarmistussuunnitelmansa mukaisesti.
Tutkittavasta rehuerästä tulee ottaa
- yksi näyte rehuerän kutakin alkavaa 50 000 kilogrammaa kohti tai
mikäli rehu on tarkoitettu suoraan rahtisekoittajalle tai maatilalle,
- yksi näyte rehuerän kutakin alkavaa 25 000 kilogrammaa kohti.
Näyte tulee ottaa rehuerän saapumisen yhteydessä käyttäen soveltuvaa mekaanista näytteenottajaa tai muuta tarkoituksenmukaista näytteenottomenetelmää. Näytteen tulee olla edustava koostuen useasta eri kohdista rehuerää otetuista osanäytteistä. Näytteenottajalla on oltava riittävä asiantuntemus.
Näytteenottovelvoite ei koske pienten rehumäärien tuontia rehualan toimijan omistamien tai hallitsemien eläinten ruokintaa varten.
Lakiviitteet:
- Rehulaki 1263/2020, 6 §
- MMMa rehualan toiminnanharjoittamisesta 1266/2020, 12–18 § ja liite 3 muutoksineen