Vieraskynä: Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan toiminnasta ja suosituksista
18.12.2024
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on toiminut elintarvikeketjun itsesääntelytoimielimenä vuosina 2014–2024. Keskuskauppakamarin yhteydessä toimivan lautakunnan tehtävänä on ollut antaa lausuntoja siitä, onko tiettyä elintarvikealan toimijan menettelyä pidettävä hyvän kauppatavan vastaisena. Lisäksi lautakunta on voinut antaa yleisiä hyvää kauppatapaa koskevia suosituksia. Lautakunnan toiminta on painottunut suositusten antamiseen, koska elintarvikeketjun toimijat eivät ole tehneet lausuntopyyntöjä lautakunnalle suuressa määrin. Tähän on yhtenä syynä ollut se, että ne ovat pelänneet lausuntopyynnön haittaavan myöhempää liiketoimintaa. Yleiset hyvää kauppatapaa koskevat suositukset ovatkin lausuntojen sijaan ohjanneet elintarvikeketjun toimijoita omaksumaan hyvän kauppatavan mukaisia käytäntöjä. Lautakunnan jäseninä on ollut toimialajärjestöjen nimittämiä kokeneita elintarvikeketjun osaajia sekä erityisesti juridiikan ammattilaisia, kuten oikeustieteen professoreita ja tohtoreita.
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan toiminta ja suositukset
Ennen suosituksen antamista lautakunta on itsenäisesti kartoittanut alan merkittäviä ja akuutteja ongelmia, minkä pohjalta suositusaiheet on valittu. Alan yksittäiset toimijat tai heidän etujärjestönsä ovat myös voineet saattaa lautakunnan tietoon alalla vallitsevia epäkohtia. Kun lautakunta on valinnut annettavan suosituksen aiheen, se on kuullut laajasti ja tasapuolisesti alan toimijoita ja usein myös heidän etujärjestöjään. Kuulemisten jälkeen lautakunta on käynyt asiasta sisäisen keskustelun, jonka jälkeen se on julkistanut suosituksen. Kaikki suositukset on annettu yksimielisesti. Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on antanut kaikkiaan yksitoista suositusta.
Ensimmäisen suosituksensa lautakunta on antanut päivittäistavarakaupan säilyvyysaikaa koskevasta sopimusehdosta vuonna 2017. Tuolloisen vakiosopimusehdon mukaan tietyillä tuotteilla tuli olla jäljellä 80 prosenttia parasta ennen -päiväyksen mukaista säilyvyysaikaa, kun tuote saapui kaupan keskusvarastolle. Lautakunta totesi, että säilyvyysaikaehto on nykypäivän olosuhteissa jäykkä ja tehoton sekä heikentää ennen kaikkea pienten tavarantoimittajien asemaa. Lautakunta suositti tasapuolisempaa riskinjakoa koskien säilyvyysaikojen jakautumista ketjun eri osapuolten välillä.
Lautakunnan tietoon on saatettu, että alan sopimusasioissa on erilaisia käytäntöjä. Lautakunta on antanut vuonna 2018 suosituksen, jossa se on suosittanut, että etenkin silloin, kun liikesuhde on ajallisesti pitkä, sopijaosapuolten välillä tulee aina laatia kirjallinen sopimus. Samassa suosituksessa lautakunta on suosittanut, että alan toimijoiden on kiinnittävä huomiota siihen, ettei sopimuksia muuteta yksipuolisesti. Myöhemmin vuonna 2019 lautakunta antoi suosituksen, että kaupan ja tuottajan välisissä, pilaantuvia maataloustuotteita koskevissa sopimuksissa, kaupan on suurempana ja osaavampana sopimusosapuolena huolehdittava siitä, että sopimuksissa otetaan kohtuullisessa määrin huomioon heikomman sopijaosapuolen intressit asianmukaisella tavalla. Lisäksi vuonna 2020 annetussa suosituksessa lautakunta on korostanut, että sopimus on sitova riippumatta siitä, onko se tehty kirjallisesti vai suullisesti. Jos sopimus on tehty suullisesti, sitä voidaan muuttaa jälkikäteen, mutta tämä edellyttää molempien sopijakumppaneiden hyväksyntää. Muita aiheita, joista suosituksia on vuosina 2017–2024 annettu, ovat olleet muun ohessa suositus kaupan valikoimajaksoista, elintarvikkeen raaka-aineen merkitsemisestä, hinnantarkistusehdon käyttämisestä, sähköisestä huutokaupasta ja suositus lihantuottajasopimuksen yksipuolisesta muuttamisesta. Huomattakoon, että useammassakin suosituksessa lautakunta on korostanut vahvemman sopijaosapuolen lojaliteettivelvoitetta.
Suositusten vaikutukset jäävät elämään
Itsesääntelyllä on ollut viimeksi kuluneiden vuosien aikana keskeinen asema elintarvikeketjun hyvän kauppatavan määrittämisessä. Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on nyt koonnut kaikki antamansa suositukset digitaaliseen julkaisuun, joka on ladattavissa Keskuskauppakamarin verkkosivustolta. Lautakunta uskoo, että suosituksista on hyötyä elintarvikeketjun toimijoille myös tulevaisuudessa niiden edistäessä toimivaa ja luottamuksellista sopimustoimintaa elintarvikeketjun eri osissa. Lautakunnan suositusten vaikutukset jäävät elämään, vaikka tästä eteenpäin hyvän kauppatavan määrittely on enenevässä määrin toimialajärjestöjen muodostaman itsesääntelytoimielimen sijasta viranomaistoimintaa.
Veikko Vahtera
Professori
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan puheenjohtaja
Kirsi-Maria Halonen
Professori
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan varapuheenjohtaja
Paula Paloranta
OTL
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan sihteeri
Elintarvikemarkkinavaltuutetun blogissa käsitellään elintarvikemarkkinoiden ajankohtaisia kysymyksiä ja pohditaan elintarvikeketjun toimintaa elintarvikemarkkinalain näkökulmasta. Kirjoittajina ovat Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimiston asiantuntijat. Vieraskynäteksteissä ulkopuoliset asiantuntijat jakavat näkemyksiään ajankohtaisista aiheista.