Komissio esittää lykkäystä metsäkatoasetuksen toimeenpanolle – Elintarvikemarkkinavaltuutettu muistuttaa ehtojen yksipuolisen muuttamisen kiellosta

21.10.2024

Euroopan komissio tiedotti 2.10.2024 esittävänsä EU:n metsäkatoasetuksen toimeenpanon lykkäämistä 12 kuukaudella. Asetuksen oli alun perin määrä astua voimaan 30.12.2024, ja se tuo merkittäviä uusia velvoitteita muun muassa naudanlihan, kaakaovoin, suklaan, soijan, kahvin ja palmuöljyn tuottajille, maahantuojille ja viejille, sekä niillä kauppaa käyville tahoille.

Toimitussopimuksiin on kuluvan vuoden aikana valmisteltu muutoksia, jotka perustuvat asetuksen uusiin vaatimuksiin. Mikäli asetuksen velvoitteiden voimaantulo lykkääntyy, lykkääntyvät myös asetuksesta aiheutuvat muutostarpeet voimassa oleviin toimitussopimuksiin.

Seuraavaksi komission esitystä käsitellään Euroopan parlamentissa ja neuvostossa.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu seuraa tilannetta yhdessä Ruokaviraston kanssa, joka toimii Suomen kansallisena toimivaltaisena viranomaisena. Jo tässä vaiheessa on tarpeen muistuttaa, että elintarvikemarkkinalain 2 c §:n mukaan voimassa olevien elintarvikkeiden toimitussopimusten ehtoja ei saa yksipuolisesti muuttaa.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu antaa tarvittaessa lisäohjeistusta alan toimijoille.

 

Lisätietoja:
Jarno Sukanen
elintarvikemarkkinavaltuutettu
puh. 029 520 4752

Ismo Tuominen
lakimies
puh. 029 520 4520