Elintarvikemarkkinalailla on monien mielestä ollut myönteisiä vaikutuksia ketjun kauppatapoihin

7.2.2023

Merkittävä osa erityisesti elintarviketeollisuuden parissa työskentelevistä elintarvikemarkkinavaltuutetun kyselyyn vastanneista kokee, että elintarvikemarkkinalailla on ollut myönteisiä vaikutuksia ketjun kauppatapoihin. Vaikutukset ovat vielä kuitenkin maltillisia. Teollisuuden parissa työskentelevät vastaajat kokevat tuottajavastaajia useammin, että lailla on ollut myönteisiä vaikutuksia.

Ketjun kauppatapoihin liittyvät ongelmat liittyvät kyselyn vastaajien mielestä useimmin sopimusehtojen yksipuolisiin muutoksiin, kaupallisiin kostotoimiin, toimitettujen tuotteiden palautuksiin ja maksuaikoihin.

Kyselyn tulosten perusteella elintarvikemarkkinavaltuutettu tunnetaan alalla melko hyvin. Sen sijaan markkinoita ja elintarvikemarkkinavaltuutetun toimintaa sääteleviä säännöksiä ei tunneta kovin hyvin. Myös hyödyllisiksi koettujen valtuutetun antamien ohjeistusten ja suositusten tunnettuutta ketjun toimijoiden parissa on tarpeen lisätä.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu toteutti 11.11.-12.12.2023 elintarvikeketjun toimijoille suunnatun kyselyn, jolla selvitettiin valtuutetun ja elintarvikemarkkinoita sääntelevien säännösten sekä valtuutetun antamien suositusten ja ohjeistusten tunnettuutta. Lisäksi kyselyssä selvitettiin epäreilujen kauppatapojen yleisyyttä elintarvikemarkkinoilla sekä elintarvikemarkkinalain vaikutuksia elintarvikeketjun toimintaan. Kyselyn tulokset ovat pienen vastaajamäärän takia suuntaa antavia, eikä niitä voida yleistää koskemaan ketjun toimijoita kokonaisuutena, saati pienempinä ryhminä.

Kyselyn tulokset löytyvät kokonaisuudessaan elintarvikemarkkinavaltuutetun raportista.