Elintarvikemarkkinalain muutokset hyväksytty – maksuajat lyhenevät ja palautuksia rajoitetaan
8.2.2023
Elintarvikemarkkinalain muutokset on hyväksytty eduskunnassa tiistaina 7.2.2023. Seuraavaksi asia etenee tasavallan presidentille lain vahvistusta varten. Muutosten tavoitteena on edistää elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvata elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa sekä selkeyttää elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviä ja toimintaa.
Keskeiset muutokset alan toimijoiden kannalta ovat maksuaikojen lyhentyminen sekä maksuttomien palautusten kieltäminen. Tavarantoimittajan aloitteesta molemmista on mahdollista joustaa. Lisäksi viranomaisen määritelmää on tarkennettu.
Elintarvikemarkkinavaltuutetun osalta valtuutetun tehtäviin on informatiivisena tarkennuksena lisätty markkinoiden seuraaminen. Lisäksi valtuutetulle on asetettu velvollisuus ottaa asioita oma-aloitteisesti käsiteltäväksi. Jatkossa valtuutetun on mahdollista avustaa osapuolia neuvotteluissa ja sovinnon edistämisessä lain rikkomista koskevien tilanteiden lisäksi myös tilanteissa, jossa sopimuksen noudattamisesta aiheutuu kohtuuttomia seurauksia tavarantoimittajalle. Lakimuutoksella on siten lisätty valtuutetun neuvottelutoimivaltuuksia ja mahdollisuuksia sovinnon edistämiseen.
Maksuajat lyhenevät
Sallittu maksuaika on jatkossa pilaantuvien tuotteiden osalta 14 päivää. Pilaantumattomien tuotteiden osalta voidaan sopia enintään 30 päivän maksuajasta. Tavarantoimittajan aloitteesta voidaan kuitenkin sopia maksuajan pidentämisestä nykyisin voimassa oleviin 30 ja 60 päivään.
Maksuttomat palautukset ovat jatkossa mahdollista ainoastaan tietyissä tilanteissa
Ostaja ei tästedes saa palauttaa myymättä jääneitä maataloustuotteita tai elintarvikkeita ilman maksua eräitä tilanteita lukuun ottamatta. Toimitussopimuksessa voidaan tavarantoimittajan aloitteesta selkeästi ja yksiselitteisesti sopia tuotteiden palauttamisesta. Palautusmahdollisuus koskee ainoastaan tuotteita, jotka eivät ole aiemmin olleet tavarantoimittajan valikoimassa. Tällaisia tuotteita voivat olla esimerkiksi uutuus- ja sesonkituotteet. Kyseeseen saattaa tulla myös tilanne, jossa uusi yritys pyrkii markkinoille. Palautusta koskeva sopimus voi tällaisissa tilanteissa olla voimassa enintään kolme kuukautta.
Muutosten on määrä astua voimaan 1.5.2023. Muutokset eivät kuitenkaan koske jo solmittuja sopimuksia. Lain voimaantulon jälkeen solmittavissa uusissa sopimuksissa tulee sen sijaan huomioida uudet maksuaikoja ja palautuksia koskevat säännökset. Elintarvikemarkkinavaltuutettu tulee päivittämään maksuaikoja ja julkisia hankintoja koskevat ohjeistuksensa vastaamaan muutoksia.
Elintarvikemarkkinavaltuutetun lausunto hallituksen esitykseksestä eduskunnalle laiksi elintarvikemarkkinalain muuttamisesta annettu 8.12.2022
Päivitys 3.3.2023: Tasavallan Presidentti vahvisti lain muutokset 3.3.2023. Muutokset astuvat voimaan 1.5.2023.