Hedelmä- ja marja-alan kysely vahvistaa elintarvikemarkkinavaltuutetun näkemystä elintarvikemarkkinoiden toiminnasta

20.5.2024

Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto toteutti hedelmä- ja marja-alan toimijoille suunnatun kyselyn keväällä 2024. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, noudatetaanko hedelmä- ja marja-alan tuotteiden kaupassa reiluja kauppatapoja. Lisäksi kartoitettiin, onko elintarvikemarkkinalaki vaikuttanut ketjun toimintaan.

Suurimmaksi ongelmaksi hedelmä- ja marja-alan tuotteiden kaupassa kyselyn tulosten perusteella koetaan ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen liittyvät ongelmat. Ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen liittyviä ongelmia voivat olla esimerkiksi se, että toimitusmääriä tai hintoja muutetaan yksipuolisesti. Ehtojen yksipuolisen muuttamisen koki ongelmaksi 40 prosenttia kyselyyn vastanneista.

26 prosenttia kaikista vastaajista koki palautukset ongelmaksi hedelmä- ja marja-alan tuotteiden kaupassa. Ongelmaksi koettiin erityisesti se, että tuotteita tilataan liikaa, jonka seurauksena tuotteet yritetään palauttaa maksamatta niistä tai niiden hävittämisestä. Lisäksi vastausten mukaan palautuksia koetetaan tehdä myös tilaajan omasta virheestä johtuvasta pilaantumisesta, kuten esimerkiksi siitä, että tuotteita on säilytetty liian lämpimässä.

Elintarvikemarkkinalain kieltojen jakautuminen hedelmä- ja marja-alalla

Ongelmien esiintyminen elintarvikemarkkinalain kieltoihin liittyen

64 prosenttia kaikista vastaajista tiesi, että Suomessa on elintarvikemarkkinalaki. Mitä suurempi yritys oli kyseessä, sitä paremmin elintarvikemarkkinalaki tunnettiin. Myös elintarvikemarkkinavaltuutettu tunnettiin vastaajien keskuudessa suhteellisen hyvin, sillä 61 prosenttia vastaajista tiesi, että suomessa toimii elintarvikemarkkinavaltuutettu. 

Hedelmä- ja marja-alalle toteutettu kysely vahvistaa yhdessä muiden alakohtaisten kyselyiden tulosten kanssa elintarvikemarkkinavaltuutetun muodostamaa kokonaiskuvaa elintarvikemarkkinoiden toiminnasta. Kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään kokonaisuutena yhdessä muiden alakohtaisten kyselyiden tulosten kanssa elintarvikeketjun epäkohtien tunnistamisessa. Seuraavaksi elintarvikemarkkinavaltuutettu suunnittelee miten se voi puuttua yleisimpiin alakohtaisissa kyselyissä esiin tulleisiin ongelmiin. Hedelmä- ja marja-alan osalta elintarvikemarkkinavaltuutettu tulee kiinnittämään erityistä huomiota ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen liittyviin ongelmiin. 

Elintarvikemarkkinavaltuutettu tulee myös kohdentamaan tulosten pohjalta antamaansa ohjeistusta ja neuvontaa, sekä tehostamaan viestintää elintarvikemarkkinalain mukaisista oikeuksista ja velvollisuuksista. Myös tietoutta elintarvikemarkkinavaltuutetun olemassaolosta lisätään.

Kyselyn tulosraportti (PDF)

Hedelmä- ja marja-alalle toteutettu kysely on osa elintarvikemarkkinavaltuutetun toteuttamaa alakohtaisten kyselyiden sarjaa. Kyselyiden sarjalla elintarvikemarkkinavaltuutettu pyrkii saamaan ajantasaista ja entistä tarkempaa tietoa elintarvikemarkkinoiden toiminnasta. Aiemmin vastaava kysely on toteutettu leipomo- ja konditoria-alan toimijoille. Kysely toteutettiin anonyyminä verkkokyselynä Webpropol-alustalla 8.2.-24.3.2024. Kutsu kyselyyn lähetettiin noin 600 vastaanottajalle ja vastauksia saatiin 45 kappaletta. Näin ollen kyselyn vastausprosentti oli 0,7 prosenttia.