Hamppua on hyödynnetty monipuolisesti jo pitkään, myös elintarvikkeena. Tällä hetkellä Euroopan komissio tarkentaa hampun ja sen eri kasvinosien käyttöhistoriatietoja komission uuselintarvikekatalogissa (Novel Food Catalogue). Tämä työ on kuitenkin kesken ja siksi tällä sivulla olevia tulkintoja täydennetään tarvittaessa.
Saako hamppua (Cannabis sativa L.) käyttää elintarvikkeena?
Elintarvikkeena saa käyttää seuraavia hampusta saatavia tuotteita:
- hampun siemenet,
- hampunsiemenöljy,
- jauhetut hampunsiemenet,
- osittain rasvattomat hampunsiemenet, ja
- muut hampunsiemenistä koostuvat tuotteet, joille on osoitettu merkittävä käyttöhistoria EU:ssa.
Käyttöedellytyksenä näille hampun siemenille ja niistä saataville tuotteille on, että ne eivät sisällä tetrahydrokannabinolia (THC) enempää kuin asetuksessa (EU) 2023/915 on säädetty.
Merkittävä käyttöhistoria EU:ssa on vahvistettu myös hampun lehdistä (jos niiden mukana ei ole kukinta- tai hedelmälatvoja) saatavalle vesiuutteelle, joka nautitaan sellaisenaan tai osana yrtti-infuusioita. Tämä käyttöhistoria koskee vain Cannabis sativa L. -lajikkeita, jotka on lueteltu EU:n yhteisessä viljelykasvilajien lajikeluettelossa (jäljempänä 'hamppu'). Lajikeluetteloon kuuluvien hamppulajikkeiden lehtien käyttö teenä on siis sallittua EU:ssa, ellei muu lainsäädäntö sitä rajoita.
Suomessa hampun lehtien käyttöä teenä rajoittaa kuitenkin THC:n nollatoleranssi. Ellei enimmäismääristä ole erikseen säädetty, kuten hampun siementen ja niistä saatavien tuotteiden kohdalla on, elintarvikkeet eivät saa sisältää Suomessa huumausaineeksi katsottavaa THC:ia. Hampun lehdet teekäyttöön ja lehdistä valmistettava vesiuute eivät siis saa sisältää analyysimenetelmän määritysrajan ylittävää määrää THC:ia.
Mitä tarkoittaa merkittävä käyttöhistoria elintarvikkeena?
Merkittävä elintarvikekäyttöhistoria tarkoittaa sitä, että elintarvike on ollut laillisesti markkinoilla ja sitä on käytetty merkittäviä määriä elintarvikkeena EU:n alueella ennen 15.5.1997. Lisätietoa merkittävän elintarvikekäyttöhistorian selvittämiseen löytyy Ruokaviraston internetsivulla. Jos elintarvikealan yritys ei ole varma siitä, onko elintarvikkeen käyttöhistoria merkittävää, on yrityksen toimitettava käyttöhistoriaa todentavat dokumentit Ruokavirastoon arvioitaviksi, jotta viranomainen voi määrittää sen, onko kyse uuselintarvikkeesta vai ei. Tarkempaa tietoa tästä prosessista annetaan komission toimeenpanosäädöksessä (EU) 2018/456.
Hampun kannabinoidit
Hamppu sisältää luontaisesti useita eri kannabinoideja, joista tärkeimmät ovat tetrahydrokannabinoli (THC) sekä kannabidioli (CBD) ja sen esiaste kannabidiolihappo (CBDA). Sekä THC että CBD ovat lääkkeellisesti vaikuttavia aineita, minkä vuoksi ne mainitaan myös lääkeluettelossa. THC on myös huumausaineisiin lukeutuva psykoaktiivinen aine, jolla on päihdyttäviä vaikutuksia ja joka aiheuttaa riippuvuutta. CBD:llä ei ole päihdyttäviä ominaisuuksia.
Saako THC:tä sisältäviä elintarvikkeita myydä Suomessa tai muualla EU:ssa?
Suomessa elintarvikkeet eivät saa sisältää huumausaineiksi katsottavia aineita, kuten THC:tä. Elintarvikkeena sallitut hampunsiemenet eivät sisällä luontaisesti THC:tä, mutta voivat kuitenkin sisältää sitä pieniä määriä kontaminaationa. Tästä syystä THC:lle on säädetty enimmäismäärät hampunsiemenissä ja eräissä hampun siemenistä valmistetuissa tuotteissa seuraavasti:
- Hampunsiemenet 3,0 mg/kg
- Jauhetut hampunsiemenet, (osittain) rasvattomat hampunsiemenet ja muut yksinomaan hampunsiemenistä saadut/jalostetut tuotteet (lukuun ottamatta hampunsiemenöljyä) 3,0 mg/kg
- Hampunsiemenöljy 7,5 mg/kg
Enimmäismäärät on annettu asetuksella (EU) 2022/1393 ja niitä sovelletaan 1.1.2023 lähtien.
Koska hampun muiden kasvinosien kuin siementen merkittävästä elintarvikekäytöstä ei ole toistaiseksi todennettua tietoa EU:ssa, niitä, tai niistä valmistettuja tuotteita ei saa käyttää elintarvikkeena.
Saako CBD:tä sisältäviä elintarvikkeita myydä Suomessa tai muualla EU:ssa?
Ei saa. Kannabinoidiuutteet, kuten CBD-uute, ja elintarvikkeet, joihin on lisätty CBD- tai muita kannabinoidiuutteita, katsotaan EU:ssa uuselintarvikkeiksi, sillä niiden käytöstä elintarvikkeena ei ole todennettua tietoa EU:n alueella ennen 15.5.1997. Siksi niiden käyttö elintarvikkeena ei ole sallittua ilman uuselintarvikelupaa. Toistaiseksi yhdellekään CBD-valmisteelle ei ole myönnetty uuselintarvikelupaa.
Hampun markkinointi elintarvikkeena
Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kiellettyä. Hampusta saatavia elintarvikkeita ei saa markkinoida lääkkeellisillä väitteillä. Lääkkeelliset väittämät viittaavat siihen, että tuotteella olisi sairauksia tai niiden oireita parantavia, lievittäviä tai ehkäiseviä vaikutuksia.
Hampun markkinoinnissa saa käyttää vain lainsäädännön mukaisia, hyväksyttyjä väitteitä. Hampun sisältämistä ravintoaineista saa esittää ravitsemusväitteitä. Ainoastaan hampunsiemenen öljylle on haettu hyväksyntää terveysväitteille Euroopan komissiolta. Näistä ei ole vielä tehty päätöksiä. Terveysväitteitä, joiden arviointiprosessi on vielä kesken, saa toistaiseksi käyttää markkinoinnissa
Jos havaitset epäasiallista tai harhaanjohtavaa markkinointia, ilmoita siitä oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaisille (yhteystiedot oikealla)