Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSAn lausunnon mukaan B6-vitamiinin UL-arvoa lasketaan aikaisemmasta 25 mg:sta 12 mg:aan. UL-arvon ylittävät päiväannokset B6-vitamiinia voivat pitkäaikaisessa käytössä aiheuttaa perifeeristä neuropatiaa eli ääreishermostossa havaittavia toimintahäiriöitä ja/tai patologisia muutoksia.
UL-arvot kertovat, kuinka paljon vitamiinia tai kivennäisainetta voidaan kokonaisuudessaan saada ruokavaliosta päivittäin ilman turvallisuusriskiä. UL-arvoja käytetään pohjana vitamiinien ja kivennäisaineiden tulevien enimmäismäärien asettamisessa EU:ssa.
Korkeita pitoisuuksia B6-vitamiinia sisältäviin ravintolisiin varoitusmerkintä
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira linjasi vuonna 2007, että ravintolisien, joista saatava B6-vitamiinin vuorokausiannos ylittää UL-arvon, pakkausmerkintöihin on lisättävä varoitusmerkintä.
Ruokavirasto katsoo, että päivitetyn UL-arvon myötä myös aikaisempaa linjausta ja varoitusmerkintää on muutettava. Ravintolisien, joista saatava B6-vitamiinin vuorokausiannos ylittää UL-arvon, pakkausmerkintöihin ja etämyynnissä annettaviin tietoihin on lisättävä seuraava varoitusmerkintä:
”B6-vitamiinin turvallisen päiväsaannin yläraja on 12 mg. Tästä tuotteesta saatava B6-vitamiinin määrä vuorokausiannoksessa (x mg) ylittää tämän määrän. Ei pitkäaikaiseen käyttöön.”
Ruokavirasto suosittelee kuitenkin varovaisuusperiaatteeseen nojaten, että B6-vitamiinin määrä ravintolisän vuorokausiannoksessa lasketaan vähintään tasolle 12 mg. Lisäksi pyydetään huomioimaan, että vitamiinien ja kivennäisaineiden enimmäismääriä asetettaessa B6-vitamiinille asetettava raja on todennäköisimmin alle 12 mg, jolloin viimeistään 12 mg ja yli B6-vitamiinia vuorokausiannoksessa sisältävien ravintolisien koostumusta tulee muuttaa.
Ruokavirasto katsoo, että varoitusmerkintä on tehtävä etämyynnissä annettaviin tietoihin viipymättä ja ravintolisän pakkaukseen seuraavaan pakkauserään tai viimeistään 6 kuukauden kuluessa. Jos ravintolisän koostumusta muutetaan, on tästä tehtävä ilmoitus Ruokavirastoon (ilmoitus ravintolisän koostumuksen muuttumisesta).
Lisätietoa
- Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA 17.5.2023: Scientific opinion on the tolerable upper intake level for vitamin B6
- Ravintolisissä sallitut vitamiinit ja kivennäisaineet sekä niiden lähteet
- Ruokavirasto 7.6.2023: Vitamiinien ja kivennäisaineiden UL-arvoja arvioidaan uudelleen