Ravintolisistä on tarkoitus tehdä entistä turvallisempia Euroopassa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirastojen johtajat ovat yksimielisesti hyväksyneet luettelon aineista, joiden käyttö ravintolisissä halutaan kieltää tai rajoittaa EU:ssa.
Päätös perustuu ravintolisiä käsittelevän EU-jäsenmaiden asiantuntijoista koostuvan työryhmän selvitykseen. Selvityksessä on luettelo 117 aineesta, joita ei pitäisi käyttää ravintolisissä tai joita olisi käytettävä vain rajoitetusti niiden mahdollisten terveysvaaraa aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi. Luetteloa voidaan käyttää pohjana, kun laaditaan aineita koskevaa EU-lainsäädäntöä.
Luettelon perustana on jäsenmaiden tekemät riskinarvioinnit
Selvityksessä on tietoa muun muassa tietoa 117 listatun aineen kulutukseen liittyvistä mahdollisista riskeistä. Erityisesti jos näitä aineita nautitaan tiivistetyssä muodossa, kuten ravintolisissä, ne voivat aiheuttaa riskin ihmisten terveydelle. Luetteloitujen aineiden arvioinnissa otettiin huomioon olemassa olevat eri jäsenmaiden viralliset riskinarvioinnit. Ihmisten terveydelle aiheuttamien riskien perusteella etusijalle asetettiin 12 ainetta, joiden käyttöön elintarvikkeissa tarvitaan oikeudellisesti sitovaa sääntelyä.
Euroopan elintarviketurvallisuusvirastojen johtajat pyytävät nyt Euroopan komissiota viemään asian Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) käsiteltäväksi. EFSAn arvioi näiden aineiden turvallisuuden elintarvikkeena. Jos EFSA vahvistaa työryhmän päätelmät, Euroopan komissio voi kieltää tai rajoittaa näiden aineiden käyttöä sisällyttämällä ne EU:n täydentämisasetuksen liitteeseen III (Aineet, joiden käyttö elintarvikkeissa on kiellettyä tai yhteisön valvonnan alaista). Myös muita sääntelytoimenpiteitä suositellaan jäljellä oleville 105 aineelle esimerkiksi uuselintarvikeasetuksen vaatimusten avulla.
"Heads of Food Safety Agencies" (HoA) on Euroopan maiden elintarviketurvallisuusviranomaisten johtajista koostuva epävirallinen komitea. Siihen kuuluvat Euroopan unionin jäsenvaltiot sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi. HoA perustaa työryhmiä ja antaa niiden tehtäväksi laatia asiakirjoja hyviksi osoittautuneista ja uusista riskinhallintakäytännöistä Euroopassa. Ravintolisiä käsittelevässä työryhmässä on jäseniä 26 jäsenmaasta ja se on kokoontunut vuodesta 2020.
Lisää tietoa
- First report of the HoA Working Group "Food Supplements"
- Working Group “Food Supplements” of Heads of Food Safety Agencies
- EU:n täydentämisasetuksen (EY) N:o 1925/2006 liite III
- Uuselintarvikeasetus (EU) 2015/2283
Lisätietoa
erityisasiantuntija Anna Mizrahi, p. 050 434 2203