Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin vuonna 2022 55 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui 622 ihmistä. Yleisin epidemioiden aiheuttaja oli norovirus. Suurin epidemia oli salmonellan aiheuttama ja siinä sairastui lähes 100 henkilöä. Sekä epidemioiden että niissä sairastuneiden määrät vaihtelevat vuosittain paljon.
Vuonna 2022 epidemioita tunnistettiin enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna, mutta sairastuneiden kokonaismäärä oli pieni. Pienikokoisia epidemioita rekisteröitiin paljon. Yhtään isoksi luokiteltua epidemiaa ei ilmoitettu rekisteriin (yli 100 sairastunutta).
Viime vuoden suurimmassa epidemiassa sairastui lähes 100 henkilöä. Salmonella Mbandaka levisi erilaisten sellaisenaan syötävien kypsää kanaa sisältävien ruokien välityksellä.
Norovirus oli edelleen epidemioiden yleisin tunnistettu taudinaiheuttaja (16 epidemiaa, noin 250 sairastunutta). Elintarvikevälitteisiin norovirusepidemioihin vaikuttavana tekijänä on valitettavan usein infektoitunut keittiötyöntekijä.
”Ruokamyrkytyksiä voidaan estää hyvällä käsihygienialla ja oikealla raaka-aineiden ja valmiiden ruokien käsittelyllä”, painottaa erityisasiantuntija Annika Pihlajasaari.
Ruokaviraston tutkimus- ja valvontatietopalvelussa on tilastotietoa Suomessa raportoiduista ruokamyrkytysepidemioista vuodesta 2010 alkaen. Tietoa voi ladata omaan käyttöön ja suodattaa esimerkiksi epidemioiden, ruokamyrkytyksen aiheuttajan, elintarvikeryhmän tai käsittelyvirheen mukaan.
Tietoa Suomessa raportoiduista ruokamyrkytysepidemioista vuodesta 2010 alkaen
Ruokaviraston tiedote 5.7.2023: Elintarviketurvallisuus on säilynyt Suomessa hyvällä tasolla
Lisätietoa:
erityisasiantuntija Annika Pihlajasaari, p. 040 351 6884