Ruokaviraston uuselintarvikkeita koskeva päivitetty Oiva-arviointiohje tuli voimaan vuoden 2024 alussa.
Ohjetta sovelletaan jatkossa selvemmin myös ravintoloissa ja muissa tarjoilupaikoissa. Käytännössä kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset tarkistavat, käyttääkö ravintola uuselintarvikkeiksi katsottavia raaka-aineita.
Uuselintarvikkeet ovat nimensä mukaisesti sellaisia uusia raaka-aineita ja ainesosia, joiden käyttö elintarvikkeena ei ole niin tunnettua Euroopassa. Uuselintarvikkeita ovat esimerkiksi hyönteiset, useat eksoottiset kasvit sekä luonnonkasvit tai niiden osat, joita ei perinteisesti ole käytetty elintarvikkeena.
Uuselintarvikkeita saa saattaa markkinoille vain, jos niiden turvallisuus on arvioitu ja ne on hyväksytty elintarvikekäyttöön EU:ssa. Elintarvikealan yritykset vastaavat siitä, ettei niiden käytössä ole hyväksymättömiä uuselintarvikkeita.
Päivitetyssä Oiva-arviointiohjeessa tulee valvottavaksi myös elintarvikeyritysten käytössä olevien hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden käytön ehtojen toteutuminen.
Lue lisää: Oiva-arviointiohje 11.4 Uuselintarvikkeet ja uudet prosessit