(säädökset tulee huomioida mahdollisine muutoksineen)
Laitoshyväksyntä
- Elintarvikelaki 297/2021
- laitoshyväksynnän hakeminen
- elintarvikealan toimijaa koskevat vaatimukset
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta
- laitoksen hyväksymishakemuksen sisältö
Laitoksen rakenteille ja toiminnalle asetettavia vaatimuksia
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta (yleinen elintarvikehygienia-asetus)
- yleiset hygieniasäännöt kaikille elintarvikealan toimijoille
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä (eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus)
- laitosten rekisteröinti ja hyväksyminen
- eläimistä saatavia elintarvikkeita koskevat vaatimukset ja erityisvaatimukset
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta
- laitosten rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset
- pienteurastamoille ja riistan käsittelylaitoksille sallitut rakenteelliset ja toiminnalliset mukautukset
Elintarvikkeiden ja niiden tuotannon mikrobiologiset vaatimukset
- Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista (mikrobikriteeriasetus)
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 316/2021 zoonooseista
- salmonellan valvonta liha-alan laitoksissa
- broilereiden kampylobakteerivalvonta
- STEC-seuranta
Eläimistä saatavat sivutuotteet ja TSE-riskimateriaali
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009 muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus)
- muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöt
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 999/2001Linkki toiselle sivustolle tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista säännöistä
- TSE-riskiaineksen määritelmä
- TSE-riskiaineksen käsittely teurastamossa ja leikkaamossa
- Laki eläimistä saatavista sivutuotteista 517/2015
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavista sivutuotteista 783/2015
- EU:n sivutuoteasetusten kansalliseen toimenpanoon liittyvät helpotukset, jotka koskevat sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden käyttöä ja hävitystä
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 316/2021 zoonooseista
- kansalliset TSE -tauteihin liittyvät toimenpiteet
- leikkaamoiden erilliset TSE-hyväksymiset
Eläinten lopetus ja teurastus
- Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009 eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä (lopetusasetus)
- eläinten lopetusta koskevat yleiset periaatteet
- eläinten lopetuksia ja teurastuksia tekevien henkilöiden pätevyysvaatimukset
Muita säädöksiä
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (yleinen elintarvikeasetus)
- elintarvikevalvonnan yleiset määritelmät ja periaatteet, kuten riskinarviointi ja jäljitettävyys sekä toimijoiden velvoitteet
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi (valvonta-asetus)
- elintarvikealan laitosten hyväksyminen
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1193/2021 Ruokaviraston maksullisista suoritteista
- lihantarkastuksesta ja laitosvalvonnasta perittävät maksut
- teurastamoiden hyväksymispäätöksistä perittävät maksut