Lainsäädäntöä

(säädökset tulee huomioida mahdollisine muutoksineen)

Laitoshyväksyntä

  • Elintarvikelaki 297/2021
    • laitoshyväksynnän hakeminen
    • elintarvikealan toimijaa koskevat vaatimukset
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta
    • laitoksen hyväksymishakemuksen sisältö

Laitoksen rakenteille ja toiminnalle asetettavia vaatimuksia

  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta (yleinen elintarvikehygienia-asetus)
    • yleiset hygieniasäännöt kaikille elintarvikealan toimijoille
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä (eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus)
    • laitosten rekisteröinti ja hyväksyminen
    • eläimistä saatavia elintarvikkeita koskevat vaatimukset ja erityisvaatimukset
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta
    • laitosten rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset
    • pienteurastamoille ja riistan käsittelylaitoksille sallitut rakenteelliset ja toiminnalliset mukautukset

Elintarvikkeiden ja niiden tuotannon mikrobiologiset vaatimukset

  • Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista (mikrobikriteeriasetus)
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus 316/2021 zoonooseista
    • salmonellan valvonta liha-alan laitoksissa
    • broilereiden kampylobakteerivalvonta
    • STEC-seuranta

Eläimistä saatavat sivutuotteet ja TSE-riskimateriaali

  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o  1069/2009 muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus)
    • muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöt
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 999/2001Linkki toiselle sivustolle tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista säännöistä 
    • TSE-riskiaineksen määritelmä
    • TSE-riskiaineksen käsittely teurastamossa ja leikkaamossa
  • Laki eläimistä saatavista sivutuotteista 517/2015
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavista sivutuotteista 783/2015
    • EU:n sivutuoteasetusten kansalliseen toimenpanoon liittyvät helpotukset, jotka koskevat sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden käyttöä ja hävitystä
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus 316/2021 zoonooseista
    • kansalliset TSE -tauteihin liittyvät toimenpiteet
    • leikkaamoiden erilliset TSE-hyväksymiset

Eläinten lopetus ja teurastus

  • Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009 eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä (lopetusasetus)
    • eläinten lopetusta koskevat yleiset periaatteet
    • eläinten lopetuksia ja teurastuksia tekevien henkilöiden pätevyysvaatimukset

Muita säädöksiä

  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (yleinen elintarvikeasetus)
    • elintarvikevalvonnan yleiset määritelmät ja periaatteet, kuten riskinarviointi ja jäljitettävyys sekä toimijoiden velvoitteet
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi (valvonta-asetus)
    • elintarvikealan laitosten hyväksyminen
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1193/2021 Ruokaviraston maksullisista suoritteista
    • lihantarkastuksesta ja laitosvalvonnasta perittävät maksut
    • teurastamoiden hyväksymispäätöksistä perittävät maksut
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023