Terveysmerkki
Terveysmerkki tarkoittaa leimaa, jolla lihantarkastuksessa hyväksytty teuraseläimen ruho merkitään teurastamossa lihantarkastuksen lopuksi. Terveysmerkintä tehdään ruhon ulkopintaan. Terveysmerkin muoto ja koko on määrätty lainsäädännössä. Terveysmerkki ilmoittaa teurastamon sijaintimaan ja teurastamon hyväksymisnumeron. Ruokavirasto ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä liha-alan elintarvikehuoneistoista. Siipikarjaan ja pienriistaan kuuluvien eläinten ruhoja ei kuitenkaan merkitä lihantarkastuksen lopuksi terveysmerkillä vaan niiden pakkauksiin tai kääreisiin merkitään tunnistusmerkki.
Terveysmerkin hyväksytty malli on soikio. Maatunnuksen lisäksi siinä on EU-maissa EU:ta kuvaava tunnus.
Tunnistusmerkki
Tunnistusmerkki osoittaa, että eläinperäinen elintarvike on valmistettu tai käsitelty viranomaisen hyväksymässä ja valvomassa elintarvikehuoneistossa. Tunnistusmerkki merkitään tuotteen kääreeseen, pakkaukseen tai etikettiin. Tunnistusmerkin malli on määrätty lainsäädännössä. Se kertoo hyväksytyn elintarvikehuoneiston sijaintimaan ja hyväksymisnumeron. Tuotteiden merkintävaatimuksista saa lisätietoja paikalliselta elintarvikevalvojalta.
Terveys- ja tunnistusmerkin avulla löytyvät hyväksytyn elintarvikehuoneiston yhteystiedot Ruokaviraston rekisteristä
Hyväksytyn elintarvikehuoneiston hyväksymisnumero kertoo, missä elintarvike on valmistettu. Ruokavirasto ylläpitää rekisteriä liha-, kala-, maito- ja muna-alan hyväksytyistä elintarvikehuoneistoista. Ruokaviraston laitosrekistereissä on kolme sivua: etusivu, laitoslista-sivu ja selitteet-sivu. Näistä sivuista on valikko rekisterisivun vasemmassa alalaidassa. Rekisterin laitoslista-sivulta voi hakea terveys- ja tunnistusmerkissä olevan hyväksymisnumeron perusteella hyväksytyn elintarvikehuoneiston nimen, sijainnin ja sille hyväksytyt toiminnot. Rekisteristä ilmenee myös, onko elintarvikehuoneisto kunnan, aluehallintoviranomaisen vai Ruokaviraston valvonnassa. Selitteet-sivulla on laitoslista-sivulla esiintyvien lyhenteiden selitykset.