Suurkeittiön toiminnan mahdollisuudet

Suurkeittiötoiminta

Suurkeittiötoiminta voi olla joko rekisteröityä tai hyväksyttyä elintarviketoimintaa.

Suurkeittiöstä voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä

  • keskuskeittiö
  • laitoskeittiö
  • ravintokeskus
  • tuotantokeittiö
  • aluekeittiö

Tarjoilu/jakelukeittiö on keittiö, jossa ei ole varsinaista ruoanvalmistusta.

Tarjoilu- ja jakelukeittiöiden toiminta on lähtökohtaisesti rekisteröityä elintarviketoimintaa.

Tarjoilu- ja jakelukeittiöihin ruoka voi tulla suurkeittiöstä 

  • kypsennettynä ja kuumana
  • kypsennettynä ja jäähdytettynä tai pakastettuna -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kuumentaa ruoan uudelleen
  • valmiiksi koostettuna, kylmänä ja kypsentämättömänä, jolloin ruoka ei saa sisältää raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kypsentää ruoan ennen tarjoilua

Huom! Vähäinen aamu- tai välipalan valmistus, kuten leipien koostaminen, puuron ja perunoiden keittäminen, kiisselin valmistaminen ym. voi usein olla osa jakelu/tarjoilukeittiön toimintaa.

Suurkeittiötoiminta on joko rekisteröityä tai hyväksyttyä elintarviketoimintaa

1. Suurkeittiötoiminnan perusmalli (vaihtoehto 1)

Silloin, kun suurkeittiö toimii Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikehygieniasta antaman asetuksen 318/2021 27 §:n mukaisesti eli suurkeittiö vastaa koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjusta kuluttajalle asti, kyse on perusmallista.

  • Tällöin raakojen eläinperäisten raaka-aineiden käyttömäärälle ei ole asetettu määrärajoja.
  • Ei vaadita elintarvikehuoneiston hyväksyntää, elintarviketoiminnan rekisteröinti riittää.

Suurkeittiötoiminnan muut vaihtoehdot

Mikäli suurkeittiö ei halua ottaa vastuulleen koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjua kuluttajalle asti, on toiminnalle kolme muuta eri vaihtoehtoa.

2. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 2)

Suurkeittiö voi käyttää ruoanvalmistuksessa raakoja eläinperäisiä raaka-aineita, mutta markkina-alue ja toimitusmäärä on rajoitettu MMMa 318/2021 27 §:n mukaisesti.

    • Suurkeittiö voi tällöin toimittaa muihin keittiöihin (esimerkiksi tarjoilu- ja jakelukeittiöihin) raaoista eläinperäisistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita maakunnan suuruisella alueella: 1000 kg vuodessa ja sen ylittävältä osalta 30 %.

3. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 3)

Suurkeittiö käyttää kypsiä eläinperäisiä raaka-aineita, ei rajoituksia toimitusmäärille eikä markkina-alueille.

4. Elintarvikehuoneiston hyväksyntä (vaihtoehto 4)

Suurkeittiö on hyväksytty elintarvikehuoneisto, jolloin sillä ei ole rajoituksia eläinperäisille raaka-aineille eikä toimitusmäärille tai toimitusalueille.

Sivu on viimeksi päivitetty 19.11.2024