Suurkeittiötoiminta
Suurkeittiötoiminta voi olla joko rekisteröityä tai hyväksyttyä elintarviketoimintaa.
Suurkeittiöstä voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä
- keskuskeittiö
- laitoskeittiö
- ravintokeskus
- tuotantokeittiö
- aluekeittiö
Tarjoilu/jakelukeittiö on keittiö, jossa ei ole varsinaista ruoanvalmistusta.
Tarjoilu- ja jakelukeittiöiden toiminta on lähtökohtaisesti rekisteröityä elintarviketoimintaa.
Tarjoilu- ja jakelukeittiöihin ruoka voi tulla suurkeittiöstä
- kypsennettynä ja kuumana
- kypsennettynä ja jäähdytettynä tai pakastettuna -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kuumentaa ruoan uudelleen
- valmiiksi koostettuna, kylmänä ja kypsentämättömänä, jolloin ruoka ei saa sisältää raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kypsentää ruoan ennen tarjoilua
Huom! Vähäinen aamu- tai välipalan valmistus, kuten leipien koostaminen, puuron ja perunoiden keittäminen, kiisselin valmistaminen ym. voi usein olla osa jakelu/tarjoilukeittiön toimintaa.
Suurkeittiötoiminta on joko rekisteröityä tai hyväksyttyä elintarviketoimintaa
1. Suurkeittiötoiminnan perusmalli (vaihtoehto 1)
Silloin, kun suurkeittiö toimii Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikehygieniasta antaman asetuksen 318/2021 27 §:n mukaisesti eli suurkeittiö vastaa koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjusta kuluttajalle asti, kyse on perusmallista.
- Tällöin raakojen eläinperäisten raaka-aineiden käyttömäärälle ei ole asetettu määrärajoja.
- Ei vaadita elintarvikehuoneiston hyväksyntää, elintarviketoiminnan rekisteröinti riittää.
Suurkeittiötoiminnan muut vaihtoehdot
Mikäli suurkeittiö ei halua ottaa vastuulleen koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjua kuluttajalle asti, on toiminnalle kolme muuta eri vaihtoehtoa.
2. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 2)
Suurkeittiö voi käyttää ruoanvalmistuksessa raakoja eläinperäisiä raaka-aineita, mutta markkina-alue ja toimitusmäärä on rajoitettu MMMa 318/2021 27 §:n mukaisesti.
-
- Suurkeittiö voi tällöin toimittaa muihin keittiöihin (esimerkiksi tarjoilu- ja jakelukeittiöihin) raaoista eläinperäisistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita maakunnan suuruisella alueella: 1000 kg vuodessa ja sen ylittävältä osalta 30 %.
3. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 3)
Suurkeittiö käyttää kypsiä eläinperäisiä raaka-aineita, ei rajoituksia toimitusmäärille eikä markkina-alueille.
4. Elintarvikehuoneiston hyväksyntä (vaihtoehto 4)
Suurkeittiö on hyväksytty elintarvikehuoneisto, jolloin sillä ei ole rajoituksia eläinperäisille raaka-aineille eikä toimitusmäärille tai toimitusalueille.