Mitä on elintarvikkeiden alkutuotanto?
Elintarvikkeiden alkutuotannolla tarkoitetaan elintarviketuotannon ensimmäistä vaihetta.
Alkutuotantoa ovat esimerkiksi
- maidontuotanto,
- munantuotanto,
- lihakarjan kasvatus,
- kalastus ja kalanviljely,
- kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely,
- hunajantuotanto,
- luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä
- metsästys.
Alkutuotannon toimintoja ovat
- alkutuotannon tuotteiden tuotanto ja kasvatus,
- viljely sekä sadonkorjuu,
- lypsäminen,
- eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta,
- elävien eläinten kuljetus,
- alkutuotannon tuotteiden (pois lukien maidon) kuljetus seuraavaan elintarvikeketjun käsittelypaikkaan, esimerkiksi elintarvikkeiden jalostukseen tai vähittäiskauppaan
- elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle.
Alkutuotantoa sen sijaan ei ole:
- alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus,
- maidon kuljetus pois alkutuotantopaikalta tai
- eläinten teurastaminen.
Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi, vaan ne ovat elintarvikehuoneistoon kuuluvaa toimintaa.