Hunaja

Hunajan tuotanto

Hunajan tuotanto sekä oman hunajan linkous ja pakkaaminen ovat alkutuotannoksi katsottavaa toimintaa. Hunajan tuotanto kaupalliseen tarkoitukseen edellyttää alkutuotannon rekisteröinti-ilmoituksen tekemistä. Ilmoitus tehdään oman kunnan elintarvikevalvontaan. Hunajan tuotannosta pelkästään kotikäyttöön ei tarvitse tehdä alkutuotannon rekisteröinti-ilmoitusta. Alkutuotannoksi katsotaan myös toisen tuottajan hunajan linkous ja pakkaaminen, kunhan hunaja palautuu takaisin sen tuottajalle. Lisäksi hunajan vähäinen myynti suoraan kuluttajille on alkutuotantoa.

Hunajan tuotekohtaisista vaatimuksista löytyy tietoa Ruokaviraston internetsivuilta kohdasta Hunaja.

Kaikkien mehiläishoitajien, olipa kyse sitten kaupallisesta tai ei-kaupallisesta hunajantuotannosta, on aina rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin sekä ilmoitettava pesien pitopaikat maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Asiasta tarkemmin Ruokaviraston internetsivuilla kohdassa Mehiläisten ja kimalaisten pitäjien rekisteröityminen.

Hunajan myynti suoraan kuluttajalle

Alkutuotantoon katsotaan kuuluvan hunajan vähäinen luovutus tuottajalta suoraan kuluttajalle. Jos tuottaja myy hunajaa suoraan kuluttajalle enintään 2 500 kg vuodessa (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta, 16 §, pdf) myynnin katsotaan olevan alkutuotantoa. Jos hunajan myynti suoraan kuluttajalle ylittää tuon 2 500 kg:n rajan, on hunajan myynnistä tehtävä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitus.   

Hunajan myynti tilapäistapahtumissa tai ulkomyynnissä

Kun tuottaja myy hunajaa torilla, torimyynti katsotaan myynniksi suoraan kuluttajalle aivan kuten myynti suoraan tilalta. Alkutuotannon toimijana hunajantuottaja voi kiertää myymässä hunajaa tapahtumissa tai toreilla ilman erillistä tiedottamista myyntipaikkakunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle, kunhan vuosittainen hunajan myyntimäärä jää alle 2 500 kg vuodessa.

Jos hunajan myynti suoraan kuluttajalle ylittää 2 500 kg, myynnistä tehtävän elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoituksen lisäksi tulee tapahtumissa ja toreilla myymisestä tiedottaa tapahtuma- tai toripaikkakunnan elintarvikevalvontaviranomaista neljä arkipäivää ennen myynnin aloittamista. Poikkeuksena kuitenkin se, ettei tiedottamista tarvitse tehdä oman kunnan elintarvikeviranomaisille eli siihen kuntaan, mihin elintarviketoiminta on rekisteröity.

Hunajan toimittaminen vähittäismyyntiin

Hunajan toimittaminen vähittäismyyntiin on alkutuotantoa. Jos tuottaja toimittaa hunajaa vähittäismyyntiin alle 2 500 kg vuodessa, tuottaja saa jäljempänä kerrotun helpotuksen alkutuotannon vaatimuksista (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta, 16 §, pdf). Jos hunajan toimittaminen vähittäismyyntiin ylittää 2 500 kg, tuottaja ei saa helpotusta alkutuotannon vaatimuksista, mutta oman hunajan toimittaminen vähittäismyyntiin katsotaan edelleen alkutuotannoksi eikä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitusta tarvitse tehdä. 

Helpotus alkutuotannon vaatimuksista

Jos tuottaja myy vuosittain hunajaa korkeintaan 2 500 kg suoraan kuluttajalle ja/tai toimittaa korkeintaan 2 500 kg vähittäismyyntiin, tuottajan ei tarvitse teettää hunajan käsittelyyn käytettävien välineiden pesuveden laatututkimuksia (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta, 15 §, pdf). Mikäli jompikumpi näistä määrärajoista ylittyy, helpotusta veden tutkimisesta ei voida enää soveltaa toimintaan.

Hunajan myynti tukkuun tai pakkaamoon

Jos tuottaja toimittaa omaa hunajaa tukkumyyntiin tai myy hunajaansa pakkaamolle, tuotantoa koskee määrästä riippumatta kaikki alkutuotannon vaatimukset. Toiminnasta ei tarvitse tehdä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitusta.

Milloin toiminta edellyttää elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoituksen tekemisen?

Jos tuottaja haluaa myydä suoraan kuluttajalle yli 2 500 kg hunajaa vuodessa, myynnistä on tehtävä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitus. Ilmoitus tehdään oman kunnan elintarvikevalvontaan.

Jos tuottaja ostaa oman hunajan lisäksi myös toisen tuottajan hunajaa lingottavaksi ja pakattavaksi, linkous-, pakkaamo- ja myyntitoiminnasta on tehtävä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitus ostomäärästä riippumatta.

Jos hunajaan lisätään muita ainesosia, kuten mausteita tai aromeja, syntyvä tuote on hunajavalmiste. Hunajavalmisteen tai muun mehiläistuotteen valmistus edellyttää tietyissä tilanteissa elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoituksen tekemistä. Lue lisää Ruokaviraston ohjeen Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? luvuista 5.2.4 ja 6.8.

Elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoituksen tekemisestä on kerrottu enemmän Ruokaviraston internetsivuilla kohdassa Rekisteröity elintarviketoiminta.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.12.2024