Teurastamisen jälkeen tehtäviä trikiinitutkimuksia voidaan vähentää tai ne voidaan lopettaa kokonaan sellaisten sikojen osalta, jotka ovat peräisin virallisesti tunnustetuista valvotuista pito-olosuhteista. Kaikki muut teurastetut siat (ja muut trikiinien isäntälajit) tutkitaan edelleen trikiinien varalta. Virallisen tunnustamisen hakeminen on vapaaehtoista.
Yksittäisten pitopaikkojen lisäksi valvottujen pito-olosuhteiden virallista tunnustamista voivat hakea myös pitopaikkojen ryhmät (ns. lokerot). Ryhmän on osoitettava, että jokainen ryhmään kuuluva pitopaikka täyttää valvotuille pito-olosuhteille asetetut vaatimukset.
EU:n trikiiniasetuksessa (komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 2015/1375) on esitetty vaatimukset, jotka toimijan tulee täyttää, jotta sikojen pitopaikka voidaan tunnustaa virallisesti valvottuja pito-olosuhteita noudattavaksi pitopaikaksi. Ruokaviraston ohjeessa ”Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi” kerrotaan, miten näitä vaatimuksia Ruokaviraston käsityksen mukaan tulisi käytännössä tulkita.
Tunnustamisen edellytykset toimijalle
Ruokavirasto tunnustaa pitopaikat hakemuksen perusteella. Tunnustaminen on maksullista (tuntiveloitus maa- ja metsätalousministeriön asetuksen Ruokaviraston maksullisista suoritteista mukaisesti). Maksun suuruus määräytyy hakemuksen käsittelyyn ja arviointikäynnin suorittamiseen käytetyn ajan perusteella. Arviointi ja tunnustaminen ovat pitopaikkakohtaiset.
Hakiessaan valvottujen pito-olosuhteiden virallista tunnustamista toimija sitoutuu noudattamaan valvottujen pito-olosuhteiden vaatimuksia. Toimija on velvollinen ilmoittamaan Ruokavirastoon (lihantarkastusyksikkö), jos jokin valvotuille pito-olosuhteille asetetuista vaatimuksista ei pitopaikan osalta enää täyty. Lisäksi hakijan yhteystiedot tulee pitää ajan tasalla.
Toimija sitoutuu myös ilmoittamaan pitopaikasta lähtevien sikojen vastaanottajalle (toiselle toimijalle tai teurastamoon), täyttyvätkö valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset pitopaikassa edelleen. Tämän ilmoituksen perusteella sikojen vastaanottaja saa ajankohtaisen tiedon siitä, ovatko siat peräisin valvotuista pito-olosuhteista (luettelo pitopaikoista Ruokaviraston kotisivuilla päivittyy viiveellä). Teurastamoon asiasta ilmoitetaan osana elintarvikeketjutietoja. Muulle toimijalle ilmoitus voidaan tehdä esim. eläinten myyntiä koskevien asiakirjojen yhteyteen tehtävällä vapaamuotoisella merkinnällä.
Jos Ruokavirasto antaa kielteisen päätöksen, jonka mukaan pitopaikkaa ei tunnusteta valvottuja pito-olosuhteita noudattavaksi pitopaikaksi, toimijan antamat sitoumukset raukeavat (pitopaikkaa ei ole virallisesti tunnustettu eikä toimijan niin ollen tarvitse noudattaa tunnustamisen ehtona olevia vaatimuksia).
Ruokavirasto pitää julkista rekisteriä virallisesti tunnustetuista pitopaikoista. Luetteloa pitopaikoista, joissa on virallisesti tunnustetut valvotut pito-olosuhteet, pidetään nähtävillä Ruokaviraston kotisivuilla. Luettelon julkaiseminen on tarpeen, jotta muut toimijat, teurastamot ja teurastamoissa toimivat virkaeläinlääkärit voivat varmistua siitä, onko pitopaikassa virallisesti tunnustetut valvotut pito-olosuhteet.
Toimijan tulee noudattaa valvottujen pito-olosuhteiden vaatimuksia siitä alkaen, kun hän hakee virallista tunnustamista. Kun pitopaikka on virallisesti tunnustettu, katsotaan pitopaikassa sillä hetkellä olevien sikojen olevan peräisin valvotuista pito-olosuhteista. Jos pitopaikassa on sellaisia sikoja, jotka ovat elämänsä aikana oleskelleet ulkona, pitopaikan virallinen tunnustaminen voidaan tehdä vasta sitten, kun tällaisia sikoja ei enää ole pitopaikassa.
Virallisen tunnustamisen hakeminen
- Tutustu valvottujen pito-olosuhteiden vaatimuksiin. Ruokaviraston ohjeessa ”Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi” kerrotaan, mitä vaatimuksia lainsäädännössä on asetettu valvotuille pito-olosuhteille ja miten näitä vaatimuksia tulisi käytännössä tulkita.
- Täytä ja lähetä hakemus sikojen valvottujen pito-olosuhteiden viralliseksi tunnustamiseksi Ruokavirastoon (lähetysosoite hakemuslomakkeessa). Muista allekirjoittaa myös sähköisesti täytetty lomake.
- Pitopaikkaan tehdään arviointikäynti, jolla arvioidaan valvottujen pito-olosuhteiden vaatimusten täyttymistä. Arviointikäynnin ajankohtaan liittyen Ruokavirastosta otetaan yhteyttä hakijaan.
- Ruokavirasto tekee päätöksen tunnustamisesta tai tunnustamatta jättämisestä. Päätös lähetetään hakijalle.
Valvonta tunnustamisen jälkeen
Ruokavirasto valvoo virallisesti tunnustamiaan pitopaikkoja. Valvontaan kuuluu pitopaikkoihin tehtäviä valvontakäyntejä. Valvontakäynneillä arvioidaan valvottujen pito-olosuhteiden vaatimusten täyttymistä vastaavalla tavalla kuin ennen virallista tunnustamista tehdyllä arviointikäynnillä. Myös valvontakäynnit ovat maksullisia.
Tunnustamisen peruuttaminen tai oma-aloitteinen luopuminen tunnustamisesta
Ruokavirasto voi peruuttaa pitopaikan tunnustamisen, jos tunnustamisen edellytykset eivät enää täyty.
Jos valvottujen pito-olosuhteiden vaatimusten toteutumisessa on puutteita tai tapahtuu tilapäinen poikkeamatilanne (jonka vuoksi siat ovat voineet altistua trikiinitartunnalle), Ruokavirasto arvioi tilannetta tapauskohtaisesti ja mahdollisista toimenpiteistä päätetään tapauskohtaisen riskinarvioinnin perusteella.
Jos toimija haluaa luopua pitopaikan valvottujen pito-olosuhteiden virallisesta tunnustamisesta, hän voi pyytää Ruokavirastosta tunnustamisen peruuttamista.
Arviointikäynnin suorittaminen
Pitopaikkaan tehtävällä arviointikäynnillä arvioidaan valvotuille pito-olosuhteille asetettujen vaatimusten täyttymistä pitopaikassa. Arviointi pohjautuu trikiiniasetukseen ja Ruokaviraston ohjeeseen ”Valvottujen pito-olosuhteiden vaatimukset sikojen trikiinitutkimusten vähentämiseksi”. Ohjeessa kerrotaan, mitä vaatimuksia lainsäädännössä on asetettu valvotuille pito-olosuhteille ja mitä nämä vaatimukset Ruokaviraston käsityksen mukaan käytännössä tarkoittavat.
Arviointi suoritetaan haastattelemalla toimijaa, tarkastamalla asiakirjoja sekä tarkastamalla sikala sen sisä- ja ulkopuolella. Jotta sikala ja sen rakenteen voidaan tarkastaa ulkopuolelta, aivan rakennuksen ympärillä ei saa olla paksuja lumikinoksia tai muita näköesteitä.
Arvioija täyttää arviointikäynnillä tehtyjen havaintojen perusteella arviointilomakkeen sikojen valvottujen pito-olosuhteiden vaatimusten täyttymisestä. Sellaisten kohtien osalta, joissa on valittu vastausvaihtoehto ”Ei”, kirjoitetaan lisätietoja -kohtaan tarkempi kuvaus epäkohdasta. Jos korkeintaan 3 km etäisyydellä pitopaikasta on kaatopaikka, lisätietoja -kohtaan kirjoitetaan lyhyt kuvaus tilanteesta ja paikallisista olosuhteista. Täytetty ja allekirjoitettu lomake toimitetaan Ruokaviraston lihantarkastusyksikköön. Ruokavirasto tekee päätöksen pitopaikan virallisesta tunnustamisesta tai tunnustamatta jättämisestä. Tämän jälkeen päätös toimitetaan hakijalle.