Kontaminaatiolla tarkoitetaan saastumista eli likaantumista. Myös elintarvikkeet voivat saastua, jolloin niistä voi tulla terveydelle haitallisia. Elintarvikkeen kontaminaatio voi tapahtua erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi, jos ruokaa putoaa ulkona maahan, jolloin maassa olevia mikrobeja pääsee ruokaan, ruoka on päässyt kontaminoitumaan.
Mitä ristikontaminaatio on ja miksi sitä pitää välttää?
Ristikontaminaatio tarkoittaa mikrobien tai elintarvikkeeseen kuulumattomien ainesosien siirtymistä elintarvikkeesta toiseen suoralla kosketuksella tai välillisesti esimerkiksi käsien tai välineiden kautta. Koska tällaista välillistä saastumista ei yleensä voi paljaalla silmällä nähdä, sen huomioiminen on vaikeaa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että elintarvikehuoneistossa työskennellään hygieenisesti, jotta ristisaastuminen estetään. Näistä työskentelytavoista voi tehdä ohjeita osaksi omavalvontaa. Ohjeiden on hyvä olla kaikkien saatavilla ja käytössä.
Esimerkki 1. Ristikontaminaatio työvälineiden välityksellä
Jos samalla leikkuulaudalla ja samanaikaisesti käsitellään raakaa kalaa ja pilkotaan tomaatteja salaattiin, tomaatit voivat saastua raa’assa kalassa olevilla mikrobeilla. Tämä saastuminen voi tehdä tomaateista terveydelle haitallisia. Samanlainen saastuminen voi tapahtua, jos tomaatit pilkotaan samalla leikkuulaudalla, jolla kalaa on aiemmin käsitelty, eikä leikkuulautaa vaihdeta tai pestä huolellisesti kalan käsittelyn jälkeen. Haitallisia mikrobeja voi säilyä työvälineissä, kuten leikkuulaudoissa, ja ne voivat näistä välineistä siirtyä seuraaviin elintarvikkeisiin, joihin ne ovat kosketuksissa. Samaa leikkuulautaa tai muita työvälineitä ei tule käyttää kalalle ja tomaateille myöskään allergiaa aiheuttavien aineiden vuoksi. Jos kalan proteiinilla saastunut tomaatti päätyy henkilölle, joka on kalalle allerginen, seuraukset voivat olla jopa hengenvaarallisia.
Ristikontaminaatio työvälineiden välityksellä voidaan välttää sillä, että käytetään eri työvälineitä, tässä tapauksessa leikkuulautoja, kalalle ja vihanneksille, ja huolehditaan leikkuulautojen huolellisesta puhdistuksesta jokaisen työvaiheen jälkeen.
Esimerkki 2. Ristikontaminaatio käsien välityksellä
Kun raa’asta jauhelihasta muotoillaan käsin lihapullia tai jauhelihapihvejä, jauhelihassa olevat mikrobit siirtyvät käsiin. Vaikka käsissä olevat mikrobit eivät näy paljaalla silmällä, ne voivat siirtyä kaikkeen, mihin henkilö tämän jälkeen koskee, ellei hän pese käsiään huolellisesti välittömästi jauhelihan käsittelyn jälkeen. Ne voivat siis siirtyä käsienpesupisteen vesihanan kahvaan, kaappien ovenkahvoihin ym., jos näihin kosketaan ennen käsienpesua. Kun tämän jälkeen joku muu koskee näihin kahvoihin, mikrobit voivat siirtyä hänen käsiinsä ja sitä mukaa eteenpäin. Tällä tavoin ne voivat päätyä myös muihin elintarvikkeisiin ja voivat tehdä näistä elintarvikkeista terveydelle haitallisia.
Edellä kuvattu ristikontaminaatio voidaan välttää sillä, että kädet pestään välittömästi jauhelihan käsittelyn jälkeen. Jos käytetään kertakäyttöhanskoja, ne otetaan pois, koskematta paljailla käsillä hanskojen ulkopintaan.
Esimerkki 3. Gluteenin siirtyminen gluteenittomaan tuotteeseen
Jos gluteenitonta leipää leivotaan samassa tilassa kun tavanomaista leipää, on mahdollista, että gluteenipitoisia ainesosia päätyy myös gluteenittomiksi tarkoitettuihin tuotteisiin esimerkiksi jauhopölyn kautta. Tällöin gluteenittomiksi tarkoitetut tuotteet eivät ole enää turvallisia henkilöille, joilla on keliakia. Vastaavasti gluteeniton leipä voi saastua gluteenipitoisilla ainesosilla esimerkiksi, jos leipää leikataan samalla veitsellä tai leikkuulaudalla tai jos leivän voiteluun käytetään samoja veitsiä kuin tavanomaisella leivällä. Saastuminen voi tapahtua myös silloin, jos gluteenitonta ja tavanomaista leipää säilytetään samassa astiassa tai lähellä toisiaan.
Tällainen ristikontaminaatio voidaan vähentää sillä, että gluteenittomien ja tavanomaisten tuotteiden valmistus erotetaan ajallisesti ja tilat, laitteet ja työvälineet sekä kädet puhdistetaan huolellisesti toimintojen välissä. Ajallisella erottamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että gluteeniton leivonta tehdään päivän aluksi ennen kuin aloitetaan tavanomaista leivontaa. Gluteenittomien leipien leikkaamisen käytetään erillisiä leikkuulautoja ja veitsiä ja gluteenittomat tuotteet asetetaan tarjolle eri tarjoiluastioihin ja peitetään tarvittaessa.