Lämpötilojen hallinta ja tarkkailu on osa omavalvontaa
Suunnittele,
- miten seuraat elintarvikkeiden ja niiden säilytystilojen lämpötiloja?
- mitä tehdään, jos lämpötilahallinnassa on ongelmia?
- mistä lämpötiloja mitataan?
- kuinka usein mitataan?
- kuinka usein mittaustulokset kirjataan?
- mitä tehdään jos lainsäädännön lämpötilarajoissa ei pysytä?
Varmista lämpötilat ainakin näissä työvaiheissa
- Kun vastaanotat elintarvikkeita
- Lihan ja kalan käsittelyn aikana
- Kylmäsäilytyksessä ja varastoinnissa
- Ruuan kuumennuksessa
- Jäähdytyksessä (sekä kuumien ruokien että esimerkiksi jauhelihan valmistuksen jälkeen)
- Tarjolla pidossa
Jos kuljetat elintarvikkeita itse, suunnittele,
- miten varmistat elintarvikkeiden turvallisuuden kuljetuksen aikana?
- mitä kuljetusvälineitä käytetään?
- miten elintarvikkeet pakataan kuljetusta varten?
- kuinka pitkään kuljetukset kestävät?
- miten lämpötiloja hallitaan kuljetuksen aikana?
- mitä tehdään ongelmatilanteissa?
Käytä sopivaa lämpömittaria ja huolehdi sen toiminnasta
- ota huomioon, miten ja missä tilanteessa lämpötila mitataan
- varmista, että mittarin mittausalue soveltuu mitattavalle kohteelle
- huolehdi mahdollisista hälytysrajoista
- muista mittarin toiminnan tarkastaminen
- noudata oikeita mittauskäytäntöjä
- huolehdi mittarin säännöllisestä puhdistamisesta
-
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023