Lämpötilojen hallinta ja tarkkailu on osa omavalvontaa

Suunnittele,

  • miten seuraat elintarvikkeiden ja niiden säilytystilojen lämpötiloja?
  • mitä tehdään, jos lämpötilahallinnassa on ongelmia?
  • mistä lämpötiloja mitataan?
  • kuinka usein mitataan?
  • kuinka usein mittaustulokset kirjataan?
  • mitä tehdään jos lainsäädännön lämpötilarajoissa ei pysytä?

Varmista lämpötilat ainakin näissä työvaiheissa

  • Kun vastaanotat elintarvikkeita
  • Lihan ja kalan käsittelyn aikana
  • Kylmäsäilytyksessä ja varastoinnissa
  • Ruuan kuumennuksessa
  • Jäähdytyksessä (sekä kuumien ruokien että esimerkiksi jauhelihan valmistuksen jälkeen)
  • Tarjolla pidossa

Jos kuljetat elintarvikkeita itse, suunnittele,

  • miten varmistat elintarvikkeiden turvallisuuden kuljetuksen aikana?
  • mitä kuljetusvälineitä käytetään?
  • miten elintarvikkeet pakataan kuljetusta varten?
  • kuinka pitkään kuljetukset kestävät?
  • miten lämpötiloja hallitaan kuljetuksen aikana?
  • mitä tehdään ongelmatilanteissa?

Käytä sopivaa lämpömittaria ja huolehdi sen toiminnasta

  • ota huomioon, miten ja missä tilanteessa lämpötila mitataan
  • varmista, että mittarin mittausalue soveltuu mitattavalle kohteelle
  • huolehdi mahdollisista hälytysrajoista
  • muista mittarin toiminnan tarkastaminen
  • noudata oikeita mittauskäytäntöjä
  • huolehdi mittarin säännöllisestä puhdistamisesta
  •  
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023