1. Saako Suomessa myydä säteilytettyjä elintarvikkeita?
– Saa, mutta säteilytys on sallittua vain kuivatuille mausteyrteille, mausteille ja maustekasveille. Muita säteilytettyjä elintarvikkeita ei saa markkinoida Suomessa.
2. Miksi ja millä elintarvikkeita säteilytetään?
– Säteilytyksen tarkoituksena on parantaa tuotteen hygieenistä laatua. Sillä tuhotaan elintarvikkeissa olevia vieraita soluja, esimerkiksi bakteereja, hyönteisiä ja niiden toukkia, tai estetään tuotteen itämistä.
Elintarvikkeiden säteilytyksessä käytetään ionisoivaa säteilyä, esimerkiksi gamma- tai beetasäteilyä.
3. Ovatko säteilytetyt elintarvikkeet turvallisia käyttää?
– Laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa ei ole havaittu säteilytettyjen elintarvikkeiden aiheuttavan terveysriskiä. Elintarvikkeiden säteilytyksessä käytetyt annokset eivät tee tuotteista radioaktiivisia.
Säteilytys saattaa vähentää joidenkin elintarvikkeiden vitamiinipitoisuutta (esimerkiksi C- ja B1-vitamiinin) kuten kuumennuskin.
4. Mistä tietää, onko elintarvike säteilytetty?
– Säteilytetyn tuotteen pakkausmerkinnöissä on oltava maininta ”Käsitelty ionisoivalla säteilyllä” tai ”Säteilytetty”.
5. Säteilytetäänkö Suomessa elintarvikkeita?
– Ei. Suomessa ei ole EU:ssa hyväksyttyjä säteilytyslaitoksia. Elintarvikehygieniasta huolehditaan muilla tavoilla.
6. Valvotaanko Suomessa säteilytettyjä elintarvikkeita?
– Kyllä. Ruokavirasto ja Tulli tutkivat myös säteilytettyjä elintarvikkeita osana muuta elintarvikevalvontaa.