Oiva-arviointiohjeiden päivitykset

Oiva-arviointiohjeiden muutokset 2.1.2025

Oiva-arviointiohjeisiin on vuoden 2025 alussa tehty seuraavat päivitykset:

Päivitetyt hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen arviointiohjeet:

1.4 Talousveden vaatimustenmukaisuus

  • Lisätty tarkastettaviin asioihin ja arvosanaesimerkkeihin, että vesihöyryn tuotto ja käyttö ei saa aiheuttaa saastumisriskiä.

1.5 Puhtaan veden vaatimustenmukaisuus

  • Lisätty tarkastettaviin asioihin ja arvosanaesimerkkeihin, että vesihöyryn tuotto ja käyttö ei saa aiheuttaa saastumisriskiä.

5.3 Vesipisteiden ja vettä käyttävien laitteiden hygienia

  • Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/627 korvaa eläinperäisten elintarvikkeiden valvonta-asetuksen (EY) N:o 854/2004.
  • Lisätty tarkastettaviin asioihin maininta vesihöyryä käyttävien laitteiden puhtaudesta.

8.6 Mekaanisesti erotetun lihan valmistus

  • Muokattu Oivallinen-arvosanan viimeistä esimerkkiä
  • Huono-arvosanan viimeisessä esimerkissä korjattu raakalihavalmiste lihavalmisteeksi

19.1 Kananmunien laatu- ja painoluokitus

  • Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2465 korvaa komission asetuksen (EY) N:o 589/2008. 

19.2 Kananmunien leimaus ja pakkausmerkinnät

  • Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2465 ja komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2466 korvaavat komission asetuksen (EY) N:o 589/2008. Lisätty viittaus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) 853/2004.

19.3 Kananmunapakkaamoiden munia koskeva kirjanpito

  • Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2466 korvaa komission asetuksen (EY) N:o 589/2008. 

Päivitetyt rekisteröityjen elintarvikehuoneistojen arviointiohjeet:

2.1 Tilojen soveltuvuus elintarvikehuoneistotoimintaan

  • Lisätty tarkastettaviin asioihin vesihöyryyn ja sen käyttöön liittyvä hygienia.
  • Poistettu tarkastettavista asioista jään hygienia, koska asia valvotaan rivillä 5.4.

6.9 Lämpötilahallinta myynnissä ja tarjoilussa

  • Lisätty tarkastettaviin asioihin sekä oiva-arvioinnin esimerkkeihin lämpötila-aikayhdistelmät tarjolla olossa.

7.1 Myynnin ja tarjoilun hygienia

  • Poistettu tarkastettavista asioista tarjolla oloajat, koska ainoa lakisääteinen tarjolla oloaikaan liittyvä rajaus (12 oC 4 h) siirretty riville 6.9.
  • Tarkennettu, että itse valmistettujen ruokien säilyvyysaika arvioidaan rivillä 5.6.

Päivitetyt arviointiohjeet, jotka ovat samat sekä hyväksytyille että rekisteröidyille elintarvikehuoneistoille:

11.1 Lisäaineet, aromit ja entsyymit

  • Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Lisätty komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/2067.

12.2 Erityisille ryhmille tarkoitetut elintarvikkeet

  • Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Lisätty STM:n asetus (633/2024).
  • Lisätty maininta, että DHA-väite äidinmaidonkorvikkeissa on sallittu vain ennen 22.2.2025 markkinoille saatetuissa tuotteissa

12.3 Nimisuojatut elintarvikkeet

  • Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä.
  • Päivitetty Ruokaviraston Nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontaohjeen muuttunut nimi ja numero, sekä yhtenäistetty arviointiohjeen ja valvontaohjeen ilmaisuja
  • Lisätty esimerkkejä.

12.6 Salmonellaa koskevat erityistakuut ja tuonti-ilmoitukset

  • Lainsäädäntö-osioon lisätty ETA:n sekakomitean päätökset N:o 247/2019 ja N:o 137/2007

13.1 Pakolliset elintarviketiedot (pakatut ja pakkaamattomat elintarvikkeet)

  • Pakkausmerkintöjen valvontaohje (Ruokaviraston ohje 17055) poistettu ohjeluettelosta.

13.2 Ravintoarvomerkintä

  • Pakkausmerkintöjen valvontaohje (Ruokaviraston ohje 17055) poistettu ohjeluettelosta.

13.6 Maidon sekä elintarvikkeen ainesosana käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittaminen

  • Lisätty maininta maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (218/2017) päivittämisestä.

14.1 Pakkaus- ja muut elintarvikekontaktimateriaalit

  • Päivitetty pienimuotoisen toiminnan helpotusta ostaa kontaktimateriaalit tukusta tai vähittäismyynnistä. Rajattu helpotus koskemaan hankintoja vain suomalaisesta tukkukaupasta tai vähittäismyynnistä, ml. verkkokauppa.

15.3 Elintarvikkeiden lähettäminen ja kuljetusolosuhteet

  • Ohjeen kohtaa ”Pakkausten ja kuormalavojen kunto ja puhtaus tarkistetaan vastaanottovaiheessa säännönmukaisesti ja käyttöön kelpaamattomat materiaalit poistetaanon korjattu. Uusi muotoilu: ”Pakkausten ja kuormalavojen kunto ja puhtaus tarkistetaan elintarvikkeen lähettämisvaiheessa säännönmukaisesti ja käyttöön kelpaamattomat materiaalit poistetaan.”

17.12 Torjunta-ainejäämät

  • Sana ”kasvinsuojeluainejäämä” on muutettu ”torjunta-ainejäämäksi” ohjeessa.

17.16 Muut vierasaineet

  • Lisätty ohjeen vierasaineluetteloon perkloraatti, jolle on lainsäädännöllinen enimmäismäärä (EU) 2023/915.

18.1 Oiva-raportin esilläpito

  • Huomioitavaa -kohtaan on päivitetty: ”Toimijan on itse tulostettava Oiva-raportti. Tuloste voi olla joko värillinen tai mustavalkoinen.”
  • Hyvä-arviointiesimerkistä on poistettu maininta Oiva-raportin alkuperäisestä väristä.
Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2025