Oiva-arviointiohjeiden muutokset 2.1.2025
Oiva-arviointiohjeisiin on vuoden 2025 alussa tehty seuraavat päivitykset:
Päivitetyt hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen arviointiohjeet:
1.4 Talousveden vaatimustenmukaisuus
- Lisätty tarkastettaviin asioihin ja arvosanaesimerkkeihin, että vesihöyryn tuotto ja käyttö ei saa aiheuttaa saastumisriskiä.
1.5 Puhtaan veden vaatimustenmukaisuus
- Lisätty tarkastettaviin asioihin ja arvosanaesimerkkeihin, että vesihöyryn tuotto ja käyttö ei saa aiheuttaa saastumisriskiä.
5.3 Vesipisteiden ja vettä käyttävien laitteiden hygienia
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/627 korvaa eläinperäisten elintarvikkeiden valvonta-asetuksen (EY) N:o 854/2004.
- Lisätty tarkastettaviin asioihin maininta vesihöyryä käyttävien laitteiden puhtaudesta.
8.6 Mekaanisesti erotetun lihan valmistus
- Muokattu Oivallinen-arvosanan viimeistä esimerkkiä
- Huono-arvosanan viimeisessä esimerkissä korjattu raakalihavalmiste lihavalmisteeksi
19.1 Kananmunien laatu- ja painoluokitus
- Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2465 korvaa komission asetuksen (EY) N:o 589/2008.
19.2 Kananmunien leimaus ja pakkausmerkinnät
- Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2465 ja komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2466 korvaavat komission asetuksen (EY) N:o 589/2008. Lisätty viittaus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) 853/2004.
19.3 Kananmunapakkaamoiden munia koskeva kirjanpito
- Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2466 korvaa komission asetuksen (EY) N:o 589/2008.
Päivitetyt rekisteröityjen elintarvikehuoneistojen arviointiohjeet:
2.1 Tilojen soveltuvuus elintarvikehuoneistotoimintaan
- Lisätty tarkastettaviin asioihin vesihöyryyn ja sen käyttöön liittyvä hygienia.
- Poistettu tarkastettavista asioista jään hygienia, koska asia valvotaan rivillä 5.4.
6.9 Lämpötilahallinta myynnissä ja tarjoilussa
- Lisätty tarkastettaviin asioihin sekä oiva-arvioinnin esimerkkeihin lämpötila-aikayhdistelmät tarjolla olossa.
7.1 Myynnin ja tarjoilun hygienia
- Poistettu tarkastettavista asioista tarjolla oloajat, koska ainoa lakisääteinen tarjolla oloaikaan liittyvä rajaus (12 oC 4 h) siirretty riville 6.9.
- Tarkennettu, että itse valmistettujen ruokien säilyvyysaika arvioidaan rivillä 5.6.
Päivitetyt arviointiohjeet, jotka ovat samat sekä hyväksytyille että rekisteröidyille elintarvikehuoneistoille:
11.1 Lisäaineet, aromit ja entsyymit
- Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Lisätty komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/2067.
12.2 Erityisille ryhmille tarkoitetut elintarvikkeet
- Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Lisätty STM:n asetus (633/2024).
- Lisätty maininta, että DHA-väite äidinmaidonkorvikkeissa on sallittu vain ennen 22.2.2025 markkinoille saatetuissa tuotteissa
12.3 Nimisuojatut elintarvikkeet
- Päivitetty aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä.
- Päivitetty Ruokaviraston Nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontaohjeen muuttunut nimi ja numero, sekä yhtenäistetty arviointiohjeen ja valvontaohjeen ilmaisuja
- Lisätty esimerkkejä.
12.6 Salmonellaa koskevat erityistakuut ja tuonti-ilmoitukset
- Lainsäädäntö-osioon lisätty ETA:n sekakomitean päätökset N:o 247/2019 ja N:o 137/2007
13.1 Pakolliset elintarviketiedot (pakatut ja pakkaamattomat elintarvikkeet)
- Pakkausmerkintöjen valvontaohje (Ruokaviraston ohje 17055) poistettu ohjeluettelosta.
13.2 Ravintoarvomerkintä
- Pakkausmerkintöjen valvontaohje (Ruokaviraston ohje 17055) poistettu ohjeluettelosta.
13.6 Maidon sekä elintarvikkeen ainesosana käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittaminen
- Lisätty maininta maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (218/2017) päivittämisestä.
14.1 Pakkaus- ja muut elintarvikekontaktimateriaalit
- Päivitetty pienimuotoisen toiminnan helpotusta ostaa kontaktimateriaalit tukusta tai vähittäismyynnistä. Rajattu helpotus koskemaan hankintoja vain suomalaisesta tukkukaupasta tai vähittäismyynnistä, ml. verkkokauppa.
15.3 Elintarvikkeiden lähettäminen ja kuljetusolosuhteet
- Ohjeen kohtaa ”Pakkausten ja kuormalavojen kunto ja puhtaus tarkistetaan vastaanottovaiheessa säännönmukaisesti ja käyttöön kelpaamattomat materiaalit poistetaan” on korjattu. Uusi muotoilu: ”Pakkausten ja kuormalavojen kunto ja puhtaus tarkistetaan elintarvikkeen lähettämisvaiheessa säännönmukaisesti ja käyttöön kelpaamattomat materiaalit poistetaan.”
17.12 Torjunta-ainejäämät
- Sana ”kasvinsuojeluainejäämä” on muutettu ”torjunta-ainejäämäksi” ohjeessa.
17.16 Muut vierasaineet
- Lisätty ohjeen vierasaineluetteloon perkloraatti, jolle on lainsäädännöllinen enimmäismäärä (EU) 2023/915.
18.1 Oiva-raportin esilläpito
- Huomioitavaa -kohtaan on päivitetty: ”Toimijan on itse tulostettava Oiva-raportti. Tuloste voi olla joko värillinen tai mustavalkoinen.”
- Hyvä-arviointiesimerkistä on poistettu maininta Oiva-raportin alkuperäisestä väristä.