Tausta ja tavoite
Vuoden 2021 keväällä nautateurastamoissa aloitettiin osana omavalvontaa STEC-bakteerien seuranta naudan ruhoista. STEC-ohjelman tavoitteena on seurata ja vähentää STEC-bakteerin esiintymistä suomalaisissa teurasnaudoissa ja naudanlihassa sekä tuottaa tietoa STEC-bakteerien esiintyvyydestä elintarvikeketjussa. STEC-näytteiden tutkimisesta säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa zoonooseista ( 316/2021, zoonoosiasetus).
Näytteenotto ja tutkiminen
Ohjelmassa tutkitaan teurastetuista naudoista vuosittain vähintään 500 ruhon pintasivelynäytettä. Niiden teurastamoiden, jotka teurastavat vuodessa yli 1000 nautaa tulee ottaa ohjelman näytteitä Ruokaviraston laatiman suunnitelman mukaisesti. Niiden teurastamoiden, jotka teurastavat vuodessa 100-1000 nautaa, tulee ottaa vuodessa kaksi näytettä. Alle 100 nautaa vuodessa teurastavien teurastamoiden ei tarvitse ottaa asetuksen mukaisia näytteitä. Ruokaviraston teurastamoille osoittamat STEC-näytteiden tutkimusmäärät perustuvat teurastamon toiminnan laajuuteen. Elintarvikehuoneiston valvoja valvoo ohjelman toteutusta muun valvonnan yhteydessä.
Näytteet otetaan lihantarkastuksessa hyväksytyistä ruhoista siten, että näytteenotto on satunnaista ja näytteenottokerrat jakautuvat mahdollisimman tasaisesti vuoden ajalle. Näytteenottoa on ohjeistettu Ruokaviraston ohjeessa Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohjeita elintarvikealan toimijoille. Näytteet tutkitaan Ruokaviraston nimeämässä laboratoriossa, jolla on STEC-bakteerin tutkimiseen soveltuva hyväksytty menetelmä käytössä. Näytteet tutkinut laboratorion toimittaa alustavasti positiivisen näytteen rikastusliemen Ruokavirastoon varmistettavaksi. Tarkempia ohjeita laboratoriolle näytteiden käsittelyyn sekä lähettämiseen Ruokavirastoon löytyy Ruokaviraston sivuilta. Lisäksi laboratorio toimittaa Ruokavirastoon kuukausittain teurastamokohtaisen yhteenvedon ohjelman puitteissa tutkituista STEC-näytteistä.
Toimenpiteet teurastamossa positiivisen tuloksen jälkeen
Ruhosta otetun pintasivelynäytteen STEC-määritystä käytetään teurastushygienian arviointiin. Varmistetun positiivisen tuloksen jälkeen teurastamotoimijan tulisi ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin, joilla tähdätään parempaan teurastushygieniaan. Näitä toimenpiteitä ovat esimerkiksi huomion kiinnittäminen teurastamoon vastaanotettavien eläinten puhtauteen ja työskentelyhygieniaan teurastuksen aikana. Löydöksistä ei seuraa toimenpiteitä naudan alkuperätilalle.
Ohjelman tulokset
Ohjelman tuloksia tullaan julkaisemaan Zoonoosikeskuksen sivuilla, Elintarviketurvallisuus suomessa -raportista sekä englanniksi Suomen Zoonoosiraportista.
Muu zoonoosiasetuksen mukainen STEC-näytteenotto naudoista
Ruokavirasto tekee lisäksi nautojen ulosteesta seurantatutkimuksen säännöllisin väliajoin. Ensimmäinen seurantatutkimus on suunniteltu tehtäväksi vuonna 2023.