Ohjeita teurastamotoimijoille

Näytteenotto

Näytteet otetaan lihantarkastuksessa hyväksytyistä ruhoista ennen niiden jäähdytystä. Yksi näyte sisältää kaksi sivelyä, jotka on yhdistetty saman ruhon kahdesta eri osasta eli yksi näyte koostuu yhden ruhon kahdesta pintasivelynäytteestä.  Eri ruhoista otettuja näytteitä ei voi yhdistää. Ruokavirasto ohjeistaa, että yhdellä näytteenottokerralla tulisi ottaa korkeintaan 5 näytettä (näyte viidestä ruhosta). Näytteenoton on oltava satunnaista ja näytteenottokertojen on jakauduttava mahdollisimman tasaisesti vuoden jokaisen kuukauden ajalle. Jos kuukaudessa on useampi näytteenottokerta, tulee näytteenottokerrat jakaa eri viikoille. Näytteenottoviikot ja tutkittavat ruhot tulisi arpoa. Näytteenoton suositellaan tapahtuvan alkuviikosta tutkimusten sujuvuuden varmistamiseksi. Näytteenotossa siveltävästä alueesta ja käytettävistä välineistä säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa zoonooseista (316/2021) liitteessä 6.

Näytteet on tutkittava elintarvikelain (297/2021) 34 § 2 tai 3 momentin mukaisesti nimetyssä laboratoriossa, jolla on STEC-bakteerin tutkimiseen soveltuva ja hyväksytty menetelmä käytössä. Ruokaviraston sivuilta voi tarkistaa laboratorioiden hyväksytyt menetelmät.

Näytteiden tutkimiseen on käytettävä ISO/TS 13136 -menetelmän viimeisintä versiota tai asianmukaisesti validoitua vaihtoehtoista menetelmää. Laboratoriolla tulee olla näytteiden tutkimiseen sopiva menetelmä, joka kattaa STEC-bakteerin toteamisen alustavaan tulokseen asti (eli PCR-seulonta näytteen BPW-rikastusliemestä).  Näytteiden tutkiminen tulee aloittaa viimeistään 48 tunnin kuluessa näytteenotosta. Näytteet säilytetään jäähdytettyinä. Näytteitä ei saa pakastaa. Näytteiden otto kannattaa ajoittaa niin, että tutkimukset voidaan aloittaa alkuviikosta (maanantai tai tiistai). Tällöin näyte säilyy tutkimuskelpoisena mahdolliseen viljelyvarmistukseen saakka. Lue lisää Ruokaviraston sivuilta näytteenoton ajoituksestaNäytteiden mukana laboratorioon tulee toimittaa tarkoitukseen sopiva lähete. STEC-pintasivelynäytteille soveltuva lähete löytyy Ruokaviraston sivuilta.

Näytteitä tutkivan laboratorion rooli

Näytteet tutkineen laboratorion tulee lähettää PCR-tutkimuksessa positiivisen (stx-geeni todettu) eli alustavasti positiivisen näytteen rikastusliemi Ruokavirastoon varmistettavaksi. Tarkempia ohjeita laboratoriolle näytteiden käsittelyyn sekä lähettämiseen Ruokavirastoon löytyy Ruokaviraston sivuilta. Lisäksi laboratorion toimittaa Ruokavirastoon kuukausittain yhteenvedon, joka sisältää teurastamokohtaiset tiedot STEC:n varalta tutkittujen näytteiden kokonaislukumäärästä, alustavasti positiivisten ja varmistettujen positiivisten näytteiden lukumääristä sekä käytetystä tutkimusmenetelmästä.

Sivu on viimeksi päivitetty 17.3.2023