Muoviasetus (EU) 10/2011

Muoviasetus (EU) 10/2011 on kattavin materiaalikohtainen erityistoimenpiteenä annettu asetus ja se toimii monessa suhteessa esimerkkinä määriteltäessä kriteereitä myös muille materiaaleille. Asetus koskee yksikerroksisia muovimateriaaleja, monikerroksisia muovimateriaaleja ja muovikerroksia monikerroksisissa kontaktimateriaaleissa, tölkkien kansien muovipinnoitteita sekä painettuja tai päällystettyjä muovimateriaaleja.

Ainoastaan ​​muoviasetuksen 10/2011 liitteessä I lueteltuja monomeerejä, lisäaineita ja muita lähtöaineita saa käyttää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitetun muovimateriaalin valmistuksessa.

Joillekin luetelluille aineille on annettu erityinen siirtymäraja (SML), joka ei saa ylittyä.  Muoviasetuksessa on annettu myös aineiden kokonaissiirtymää koskeva raja-arvo (OML) 10 mg/dm2.

Liitteessä kaksi on annettu erityinen siirtymäraja primaarisille aromaattisille amiineille (PAA-yhdisteet) sekä erilaisille metalleille.

Asetuksen liitteissä III ja V on ohjeet elintarvikemuovien testaamista varten. Muovisesta elintarvikekontaktimateriaalista on testattava aina kokonaissiirtymä ja rajoituksin sallittujen aineiden ominaissiirtymät olosuhteissa, jotka vastaavat käyttöolosuhteita.

Muovisten kontaktimateriaalien vaatimustenmukaisuusilmoitukselle on annettu malli asetuksen liitteessä IV. EU-komissio on myös laatinut yksityiskohtaiset ohjeet muovisten elintarvikekontaktimateriaalien vaatimustenmukaisuusilmoituksen sisällöstä eri kaupan vaiheissa.

Löydät muoviasetuksen ohjeet (eri kieliversiot) mukaan lukien ohjeet vaatimustenmukaisuusilmoituksen laatimiseksi täältä.

 

Muoviasetuksen 16. muutos (Commission Regulation (EU) 2023/1442) on julkaistu 11.7.2023 

Muutoksessa on käsitelty seuraavat asiat:

* Puujauhojen ja kuitujen (FCM 96) ja salisyylihapon (FCM 121) luvat peruutetaan,
* Useiden ftalaattien siirtymärajaa alennetaan ja otetaan käyttöön uusi ryhmärajoitus,
* Aineen FCM 1007 lupaa laajennetaan
* Seuraavat aineet (FCM 1076, 1078, 1081, 1082, 1083) hyväksytään.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023