Elintarvikekontaktimateriaalitoiminnan valvontatiheyden määrittäminen

Kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitus

Ruokavirasto on laatinut ohjeen elintarvikehuoneistojen ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokituksesta ja valvontatarpeen määrittämisestä.   

Elintarvikekontaktimateriaalitoiminnan riskinarviointi on esitetty riskiluokitusohjeen taulukossa 4. Riskiluokkia kontaktimateriaalitoiminnalle on kolme ja niissä olevat tarkastustiheydet ovat 0,35 krt/vuosi,  0.5 krt/vuosi ja 1 krt/vuosi.

Riskiluokituksessa tarvittavat tiedot toiminnasta kerätään ensi kerran, kun toimija tekee elintarvikelain 297/2021 13§: mukaisen ilmoituksen toiminnastaan. Näitä tietoja myös päivitetään vastaamaan ajankohtaista tietoa aina tarkastusten yhteydessä. Siten riskiluokitus ja valvontatiheys voi muuttua aina toiminnan muuttuessa/tarkentuessa. 

Kontaktimateriaalitoiminnan laajuutta kuvaavina tunnuslukuina toimivat seuraavat asiat:

Riskiluokka 1 – pieni tai keskisuuri kontaktimateriaalitoiminta 

  • Materiaalilaatuja 1–3

  • Tuotantomäärä < 100 kpl/vuosi < 10000  kg/vuosi

  • Tuotanto- ja varastotilojen pinta-ala < 100 m2

  • Henkilömäärä < 15

  • Liikevaihto < 2 milj. euroa/vuosi

Riskiluokka 2 – suuri kontaktimateriaalitoiminta 

  • Materiaalilaatuja 4–8

  • Tuotantomäärä 100–1000 kpl/vuosi  10000–1 milj. kg/vuosi

  • Tuotanto- ja varastotilojen pinta-ala 100–500 m2 

  • Henkilömäärä 15–100

  • Liikevaihto 2–10 milj. euroa/vuosi

Riskiluokka 3 – erittäin suuri kontaktimateriaalitoiminta 

  • Materiaalilaatuja > 8

  • Tuotantomäärä > 1000 kpl/vuosi > 1 mil. kg/vuosi

  • Tuotanto- ja varastotilojen pinta-ala > 500 m2 

  • Henkilömäärä > 100

  • Liikevaihto > 10 milj. euroa/vuosi

Riskiluokaksi valikoituu se luokka, jossa vähintään kolme  riskiluokkaa kuvaavaa kriteeriä täyttyy. Jos missään riskiluokassa ei täyty kolmea kriteeriä, luokaksi valitaan se riskiluokka, johon kohde kuuluu materiaalilaatujen määrän perusteella.

Lisäksi riskiluokkaan vaikuttaa nostavasti se, jos toiminta on valmistamista/jatkojalostamista tai kontaktimateriaalit on tarkoitettu erityisesti pikkulapsille (esimerkiksi tuttipullot, lastenruokapakkaukset). 

Helpotukset säännölliseen valvontaan vähäisiä riskejä sisältävälle ja pienimuotoiselle toiminnalle

Elintarvikelaki 297/2021 mahdollistaa helpotuksen, että valvontakohteissa, joissa riskit ovat vähäiset ja lisäksi toiminta on hyvin pienimuotoista, ei tarvitse tehdä säännöllistä valvontaa. 

Pienimuotoisen kontaktimateriaalitoiminnan käsitettä voidaan soveltaa esimerkiksi seuraaviin toimintoihin:

  • käsityövaltaiset yritykset kuten esim. pienet keramiikkapajat, metalliverstaat ja
    puusta tarvikkeita työstävät pajat,
  • pakkausmateriaalien leikkaus arkeiksi tms. pienimuotoinen
    kontaktimateriaalien jalostus, johon ei liity painamista,
  • pienimuotoinen sisämarkkinatuonti ja tukkukauppa

Jos kontaktimateriaalitoiminta kuuluu kokoluokkaan 1 kaikkien kokoluokkaan kuuluvien kriteerien osalta ja lisäksi toiminnan vuotuinen liikevaihto on alle ALV-verovelvollisuuden liikevaihtorajan, tarkastus tehdään toiminnan aloittamisilmoituksen jälkeen kerran. Sen jälkeen säännöllistä valvontaa ei tarvitse tehdä, jos toiminnassa on vain vähäisiä riskejä.

Huom! Valvontaa tehdään kuitenkin aina tarvittaessa, esim. valitusten yhteydessä, ja tiedottamisesta ja ohjeistuksesta kohteisiin, joihin ei kohdisteta säännöllistä valvontaa, tulee huolehtia.

Kontaktimateriaalitoiminnassa vähäisen riskin kohteeksi ei voida katsoa toimintaa, jossa:
• Tuodaan kontaktimateriaaleja maahan kolmansista maista tai
• Toimintaan kuuluu painamista painoväreillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että edellä esitetyissä yrityksessä ei voida soveltaa lain mahdollistavia helpotuksia, vaikka lisäksi toiminnan vuotuinen liikevaihto olisi alle ALV-verovelvollisuuden liikevaihtorajan.

Riskiluokkaan 1 kuuluvissa yrityksissä, joiden toiminnan vuotuinen liikevaihto on alle ALV-verovelvollisuuden liikevaihtorajan, tehdään säännöllistä valvontaa noudattaen Vatista tulevaa tarkastustiheyttä.

Esimerkkejä riskiluokittelusta, valvontatiheydestä ja valvonnan perusmaksusta:

Esimerkki 1. Toiminnassa käsiteltäviä materiaalilaatuja 2 kpl, tuotantomäärä on 10 milj. kg/vuosi, tuotanto- ja varastotilojen pinta-ala on 70 m2, henkilömäärä on 5 ja liikevaihto on 5 milj. €/vuosi.

Riskiluokaksi valikoituu 1. Koska kyseessä on kuitenkin valmistustoiminta, nousee riskiluokka yhdellä eli lopullinen riskiluokka on 2.

Valvonnan perusmaksu peritään ja valvontaa tehdään säännöllisesti vähintään joka toinen vuosi. Ohjausta ja neuvontaa annetaan.

Esimerkki 2. Toiminnassa käsiteltäviä materiaalilaatuja 5 kpl, tuotantomäärä on 1500 kpl/vuosi, henkilömäärä on 14 kpl, tuotantotilojen pinta-ala on 200 m2 ja liikevaihto < 2 milj. €/vuosi.

Mikään riskiluokka ei valikoidu suoraan, koska kolmen kriteerin toteutuminen ei toteudu. Tällöin riskiluokaksi valikoituu riskiluokka 2 materiaalilaatujen määrän mukaan.

Valvonnan perusmaksu peritään ja valvontaa tehdään säännöllisesti vähintään joka toinen vuosi.
Ohjausta ja neuvontaa annetaan.

Esimerkki 3. Pienimuotoinen metalliverstas tai keramiikkapaja. Kaikki kohteen riskiluokituksessa käytettävät, toiminnan laatua ja laajuutta kuvaavat tiedot ovat riskiluokan 1 mukaisia. Toiminnan vuotuinen liikevaihto on alle ALV-verovelvollisuuden liikevaihtorajan.

Riskiluokaksi valikoituu riskiluokka 1, vaikka kyseessä on valmistus. Valvonnan perusmaksua ei peritä ja säännöllistä valvontaa ei tehdä. Valvontaa tehdään tarvittaessa ja ohjausta ja neuvontaa annetaan.

Esimerkki 4. Pienimuotoinen kartonkikoteloiden painatus ja stanssaus. Kaikki kohteen riskiluokituksessa käytettävät, toiminnan laatua ja laajuutta kuvaavat tiedot ovat riskiluokan 1 mukaisia. Toiminnan vuotuinen liikevaihto on alle ALV-verovelvollisuuden liikevaihtorajan. Riskiluokaksi valikoituu riskiluokka 1.

Valvonnan perusmaksu peritään, koska toimintaan kuuluu painamista painoväreillä. Säännöllistä valvontaa tehdään vähintään joka kolmas vuosi. Ohjausta ja neuvontaa annetaan.

Kontaktimateriaalien valvontatiheys elintarvikehuoneistoissa

Kontaktimateriaalien turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta valvontaan myös osana normaalia elintarvikehuoneiston valvontaa. Tarkastuksella noudatetaan Oiva-tarkastusohjetta 14.1 sekä hyväksytyissä että ilmoitetuissa elintarvikehuoneistoissa. Tarkastus tehdään riskiperusteisesti ja riippuen elintarvikehuoneiston tarkastustiheydestä, kontaktimateriaalit tulevat tarkastettavaksi eri kertoja kuitenkin niin, että ne tarkastetaan vähintään kerran kolmessa vuodessa.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.2.2025