Viini, josta alkoholi poistettu
Markkinoilla on yhä enenevässä määrin juomia, joista alkoholia on poistettu. Alkoholia sisältävän juoman pakkauksessa tulee ilmoittaa alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos juoman alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kuluttajille annettavista tiedoista EU N:o 1169/2011, 9 art.). Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira, ohjaa ja valvoo yli 2,8 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien valmistajien ja maahantuojien omavalvontaa ja vastaa alkoholin tuotevalvonnasta.
Viinistä, josta alkoholia on poistettu, säädetään maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä koskevassa asetuksessa EU N:o 1308/2013 (1art. 2.l ja liite I, osa XII). Asetuksessa säädetään erityiset viininvalmistusmenetelmät, jotka ovat yksinomaan sallittuja tuotettaessa viiniä, josta alkoholia on poistettu (EU N:o 1308/2013, liitteen VIII, I osan E jakso).
Viini, josta ”alkoholi poistettu” tai ”alkoholi poistettu osittain”
Viiniä, josta alkoholia on poistettu, ei tule myydä eikä markkinoida nimellä ”alkoholiton viini” tai ”viinin kaltainen juoma” tms. nimellä, vaan viinin alkoholin poistosta tulee ilmoittaa seuraavilla ilmaisuilla (EU N:o 1308/2013, art. 119 1.a):
- ”alkoholi poistettu”, jos tuotteen todellinen alkoholipitoisuus on enintään 0,5 til.-% tai
- ”alkoholi poistettu osittain” jos tuotteen todellinen alkoholipitoisuus on yli 0,5 til.-% ja alle luokan todellisen vähimmäisalkoholipitoisuuden ennen alkoholin poistamista.
Merkintä tulee ilmoittaa rypäletuotteen luokan (kuten ”viini”, ”kuohuviini” jne.) yhteydessä. Ilmaisut tulee olla samassa nähtävillä olevalla kentällä pakollisten merkintöjen kanssa. (Poikkeus ovat nimisuojatut viinit, joilla on suojattu alkuperänimitys tai suojattu maanteellinen merkintä. Niistä rypäleluokka voidaan jättää pois.)
Ehtona on, että ensin tulee valmistaa rypälepohjainen viini ja sitten poistaa valmiista viinistä alkoholi tietyllä menetelmällä.
Rypälepohjainen viini tulee tuottaa siten, että se täyttää rypäletuoteluokan määritelmien mukaiset vaatimukset. Viinillä tarkoitetaan tuotetta, joka on määritelty seuraavasti (EU N:o 1308/2013, art. 119, liite VII, II osa):
- joka saadaan murskatuista tai murskaamattomista tuoreista rypäleistä tai rypäleen puristemehusta ainoastaan täydellisellä tai osittaisella alkoholikäymisellä.
- jonka on täytettävä alkoholipitoisuutta koskevat vaatimukset eli alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 8,5 tai 9 tilavuusprosenttia riippuen miltä viininviljelyvyöhykkeiltä (A, B, C -vyöhykkeet) rypäleet on poimittu ja enintään 15 tilavuusprosenttia. (Tietyt poikkeukset alkoholipitoisuuteen ovat mahdollisia, jos viinillä on suojattu alkuperänimitys tai suojattu maantieteellinen merkintä. Mutta yleensä näistä viineistä ei poisteta alkoholia.)
- Etelä-Euroopan maat, esim. Italia, Espanja ja Portugali kuuluvat C-vyöhykkeille, jossa alkoholipitoisuuden alaraja on 9 til-%. Saksa jakaantuu A- ja B- vyöhykkeille sekä Ranska B- ja C-vyöhykkeille.
- jonka kokonaishappopitoisuus viinihappona ilmaistuna on oltava vähintään 3,5 grammaa litrassa eli 46,6 milliekvivalenttia litrassa.
Tähän on poikkeuksia, esim. jos on kyseessä nimisuojattu viini, jolla voi olla suojattu alkoholipitoisuus tai suojattu maantieteellinen merkintä.
Alkoholin poisto viinistä
Alkoholin poisto tulee tapahtua nk. viinimaassa. Suomi ei ole viinimaa. Jos Suomessa poistetaan alkoholia viinistä, ei juomaa saa kutsua enää viiniksi, koska alkoholin poistaminen katsotaan osaksi viinin valmistusta.
Alkoholin poistamista koskevat käsittelyt, joita voidaan käyttää yksittäin tai yhdistelmänä toisten lueteltujen alkoholin poistamista koskevien käsittelyjen kanssa, ovat:
- a) osittainen tyhjiöhöyrystys;
- b) kalvotekniikat;
- c) tislaus.
Käytetyt alkoholin poistamista koskevat käsittelyt eivät saa aiheuttaa rypäletuotteille aistinvaraisia virheitä. Kun rypäletuotteista poistetaan etanolia, sen yhteydessä ei saa lisätä rypäleen puristemehun sokeripitoisuutta (EU N:o 1308/2013, liite VIII, 1 E osa).
Jos alkoholipitoisuuden poistamista koskeva käsittely ei ole tehty asetuksen EU N:o 1308/2013 mukaan, ei tuotetta saa kutsua viiniksi, eikä siihen voi liittää mainintoja "alkoholi poistettu" tai "alkoholi poistettu osittain".
Alkoholin poisto luomuviinistä
Mikäli luomuviinistä poistetaan alkoholia, ei kyseessä ole enää viini, vaan esim. ”Luonnonmukaisesti tuotettu rypälepohjainen juoma” tai ”Rypälepohjainen juoma, luomu”. Viiniä, josta alkoholia on poistettu, ei voida tuottaa luonnonmukaisesti, koska mikään asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä VIII olevan I osan E jaksossa luetelluista alkoholin poistoprosesseista ei ole sallittu asetuksen (EU) 2018/848 liitteessä II olevassa VI osassa. Aiheesta lisää komission julkaisemassa asiakirjassa: Frequently asked questions ON ORGANIC RULES.
Lisää aiheesta:
Markkinajärjestelyasetus EU N:o 1308/2013, art. 117–121, Liite VII, II osa, ja lisäys I ja VIII
Komission tiedonanto C/2023/1190
Komission delegoitu asetus (EU) 2019/934