Ravintoaineiden sallitut poikkeamat eli toleranssit

Ravintoaineen sallitulla poikkeamalla eli toleranssilla tarkoitetaan hyväksyttävää eroa pakkausmerkinnöissä ravintoarvomerkinnän yhteydessä ilmoitetun ja virallisessa valvonnassa vahvistetun pitoisuuden välillä. Toleransseja asetettaessa on huomioitu elintarviketurvallisuus ja kuluttajan harhaanjohtaminen.

Elintarvikevalvonnassa noudatetaan EU:n toleranssiohjeessa annettuja toleransseja.

On tärkeä määritellä ravintoaineiden sallitut poikkeamat, sillä elintarvikkeiden ravintoainepitoisuuksissa on luontaista vaihtelua. Lisäksi vaihtelua ravintoainepitoisuuksissa aiheuttavat esimerkiksi tuotanto- ja varastointiolosuhteet. Mitattujen arvojen on oltava sallittujen poikkeamien puitteissa koko säilyvyysajan.

Toleranssiohjeessa on annettu sallitut poikkeamat ravintoarvomerkinnässä ilmoitettaville ravintoaineille sekä ilmoitettaviin arvoihin sovellettavat pyöristysohjeet (taulukko 4). Taulukossa 1 esitetään vitamiineja ja kivennäisaineita koskevat toleranssit. Toleranssirajat vaihtelevat riippuen siitä, onko kyseessä tavanomainen elintarvike vai ravintolisä. Lisäksi sallittu poikkeama on eri silloin, kun valvotaan, täyttyvätkö ravitsemus- ja terveysväitteen ehdot tai sisältääkö täydennetty elintarvike asetetun vähimmäismäärän vitamiinia tai kivennäisainetta.

Taulukko 1

Elintarvike Sallitut poikkeamat (sisältävät analyysimenetelmän mittausepävarmuuden)
  Vitamiinit    Kivennäisaineet
Muu elintarvike kuin ravintolisä + 50 %* / - 35 % + 45 % / - 35 %
Ravintolisä + 50 %* / - 20 % + 45 % / - 20 %

Ravintoaineet, joista on esitetty asetuksen (EY) N:o 1924/2006 mukainen ravitsemus- tai terveysväite TAI kyseessä on asetuksen (EY) N:o 1925/2006 mukainen täydennetty elintarvike**  

+ 50 %*/- MU*** + 45 % /- MU***

* Nesteessä esiintyvän C-vitamiinin osalta voidaan hyväksyä korkeampi sallitun poikkeaman yläraja

** Valvottaessa, täyttyvätkö EPNAs (EY) N:o 1924/2006 mukaisen ravitsemus- tai terveysväitteen käytön ehdot silloin, kun ehdoissa on määritetty vähimmäis- tai enimmäismäärä tai valvottaessa, että EPNAs (EY) N:o 1925/2006 mukaisesti täydennetty elintarvike sisältää vaaditun vähimmäismäärän täydennettyä vitamiinia tai kivennäisainetta (15 % vertailuarvoista kiinteät ja 7,5 % nestemäiset elintarvikkeet)

*** Sovelletaan sallittua poikkeamaa, joka sisältää vain analyysimenetelmän mittausepävarmuuden (MU = measurement uncertainty = mittausepävarmuus)

Luomukevytmaito sisältää luontaista kalsiumia 120mg/100ml. Määrä ilmoitetaan ravintoarvomerkinnässä, mutta siitä ei esitetä ravitsemusväitettä. Toleranssiohjeen pyöristyssääntöjen (ks. EU:n toleranssiohje taulukko 4) mukaisesti kalsiumin osalta huomioidaan kolme merkitsevää numeroa. Ilmoitettu määrä on siten välillä 119,5-120,4mg/100ml.

Taulukon 1 mukaisesti elintarvikkeen sallittu poikkeama kivennäisaineen osalta on +45% / -35%.

Sallitun poikkeaman alaraja on siten 119,5-119,5*0,35= 77,7 ja yläraja 120,4+120,4*0,45= 175.

Pyöristyssäännöt huomioon ottaen, jos virallisessa valvonnassa saatu kalsiumin analyysitulos on välillä 77,7-175mg/100ml, katsotaan tuloksen olevan sallitun poikkeaman vaihteluvälillä.

Mehujuomaan on lisätty kaliumia ja pakkausmerkinnöissä esitetään väite ”sisältää kaliumia”. Pakkauksessa on ilmoitettu elintarvikkeen sisältävän 150mg/100ml kaliumia.

Ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen mukaan ”sisältää kaliumia” -väitteen käytön ehtona on, että elintarvike sisältää vähintään elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 liitteessä XIII määritellyn merkitsevän määrän kaliumia. Nestemäiselle elintarvikkeelle tämä on 7,5 % päivittäisestä saannin vertailuarvosta eli kaliumille 150mg/100ml.

Toleranssiohjeen pyöristyssäännön (ks. EU:n toleranssiohje taulukko 4) mukaisesti
kaliumin osalta huomioidaan kolme merkitsevää numeroa, joten ilmoitettu pitoisuus 150mg/100ml tarkoittaa 149,5-150,4mg/100 ml.

Virallisessa valvonnassa kaliumin analyysitulokseksi saadaan 147mg/100ml ja käytetyn menetelmän mittausepävarmuus on ± 4 %. Toleranssiohjeen mukaisesti väitteen käytön ehdon rajoja valvottaessa sallittu poikkeama on merkitsevästä määrästä analyysimenetelmän mittausepävarmuuden verran. Kun analyysituloksessa havaittuun kaliumpitoisuuteen lisätään mittausepävarmuus (147+147*0,04=152,88), havaitaan tuotteen olevan sallitun poikkeaman sisällä.

Ruokaviraston näkemys on, että EU:n toleranssiohjeen periaatteita voidaan soveltaa myös erityisille ryhmille tarkoitettujen elintarvikkeiden viralliseen valvontaan.

Mikäli erityiselle ryhmälle tarkoitetulle elintarvikkeelle on lainsäädännössä määritetty tietyn ravintoaineen osalta koostumusvaatimuksia, eli enimmäis- tai vähimmäisrajoja, saavat analysoidut pitoisuudet poiketa näiden rajojen ulkopuolelle vain analyysimenetelmän mittausepävarmuuden verran.

Muissa tapauksissa virallisessa valvonnassa havaittujen ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja kivennäisaineiden, poikkeamien suhteen voidaan soveltaa EU:n toleranssiohjeen taulukon 1 periaatteita. Taulukossa lueteltuihin sallitun poikkeaman arvoihin sisältyy analyysimenetelmän mittausepävarmuus.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.2.2025