Terveysväitteellä tarkoitetaan väitettä, jossa todetaan, esitetään tai annetaan ymmärtää, että elintarvikeryhmän, elintarvikkeen tai sen ainesosan ja terveyden välillä on yhteys. Esimerkkejä erilaisista terveysväitteistä:
Terveysväite
- Elintarvikkeen terveyshyötyjä käsittelevä väite
- Väite, jossa todetaan, esitetään tai annetaan ymmärtää, että elintarvikeryhmän, elintarvikkeen tai sen ainesosan ja terveyden välillä on yhteys
- Väitteen kohteena esimerkiksi kasvu, kehitys, elimistön toiminta, psykologiset toiminnot, käyttäytyminen, laihtuminen, painon kontrollointi, ja niin edelleen
- Esimerkiksi:
- Kalsium on tarpeellinen luuston pysymiselle normaalina.
- Kalsium edistää lihasten normaalia toimintaa.
- Kalsium osallistuu solujen jakautumis- ja erikoistumisprosessiin.
Lasten terveysväite
- Lasten terveyteen ja kehitykseen viittaava väite
- Esimerkiksi:
- Kalsium on välttämätön lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle.
- Jodi edistää lasten normaalia kasvua.
- Rauta edistää lasten normaalia kognitiivista kehitystä.
Sairauden riskitekijän vähentämistä koskeva terveysväite
- Terveysväite, jossa todetaan, esitetään tai annetaan ymmärtää, että elintarvikeryhmän, elintarvikkeen tai sen ainesosan kulutus vähentää merkitsevästi ihmisillä esiintyvän sairauden kehittymisriskiä
- Esimerkiksi:
- Kalsium auttaa vähentämään luumassan mineraalipitoisuuden alenemista vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Luumassan matala mineraalipitoisuus on osteoporoottisten luunmurtumien riskitekijä.
- Kokonaan ksylitolilla makeutetun purukumin on osoitettu vähentävän hampaiden plakkia. Plakin suuri määrä on karieksen kehittymisen riskitekijä lapsilla.
Terveysväitteiden käytön lähtökohta on, että väitteiden taustalla oleva tieteellinen näyttö tulee hyväksyttää etukäteen ennen kuin väitettä voi käyttää elintarvikkeiden kaupallisessa viestinnässä. Tieteellisen näytön arvioi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA), jonka jälkeen Euroopan komissio joko hyväksyy tai hylkää väitteen asetuksella. Euroopan komissio ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä ja ei-hyväksytyistä väitteistä, niiden sanamuodoista sekä käyttöehdoista.
Lisäksi iso joukko kasviperäisiin aineisiin liittyviä väitteitä odottaa komission lopullista päätöstä, jonka vuoksi myös niitä on toistaiseksi mahdollista käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa.
Ruokaviraston ravitsemus- ja terveysväiteoppaasta 621/04.02.00.01/2023 löytyy tarkempaa tietoa ravitsemus- ja terveysväitteistä sekä niiden käytöstä elintarvikkeiden kaupallisessa viestinnässä.