Toimijan ilmoitusvelvollisuus valvontaviranomaiselle

Elintarvikelain 17 § mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijan on ilmoitettava välittömästi valvontaviranomaiselle 1) esille tulleista vakavista vaaroista ihmisen terveydelle sekä toimenpiteistä, joihin epäkohtien korjaamiseksi on ryhdytty ja 2) kun se epäilee, että sen valmistama tai jakelema elintarvike on aiheuttanut tai voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Epäily ruokamyrkytyksestä tai allergisesta reaktiosta

Toimijan tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle välittömästi, jos se epäilee, että sen valmistama tai jakelema elintarvike on voinut aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Epäily ruokamyrkytyksestä voi tulla toimijan tietoon esimerkiksi kuluttajan yhteydenoton kautta. Lisätietoa toimijan velvollisuuksista ruokamyrkytysepäilytilanteessa. Ruokaviraston tulkinnan mukaan valvontaviranomaiselle tulee ilmoittaa myös, jos epäillään kuluttajan saaneen allergisen reaktion liittyen sellaiseen allergeeniin, jota kyseisen elintarvikkeen ei kuuluisi sisältää tai epäillään kuluttajan saaneen muun haittavaikutuksen.

Vakava vaara ihmisen terveydelle

Toimijan tulee tehdä takaisinveto ja ilmoittaa siitä viranomaisille, jos se epäilee, että sen valmistama tai jakelema elintarvike tai kontaktimateriaali ei ole elintarvikkeen turvallisuutta koskevien vaatimusten mukainen (asetus (EY) N:o 178/2002, 19 artikla) ja tuote ei ole enää toimijan välittömässä valvonnassa. Lisätietoa takaisinvedoista löytyy Ruokaviraston takaisinveto-ohjeesta.

Ruokavirasto katsoo, että elintarvikelain 17 § mukaan toimijan tulisi ilmoittaa terveysvaaraan viittaavasta havainnosta tai tutkimustuloksesta elintarvikkeessa tai kontaktimateriaalissa myös silloin, kun toimija ei ole vielä toimittanut tuotetta eteenpäin. Terveysvaaraan viittaava havainto tai tulos voi olla esimerkiksi taudinaiheuttajan alustava tai varmistettu toteaminen sellaisenaan syötävästä elintarvikkeesta, haitallinen pitoisuus torjunta-ainejäämiä tai vierasainetta tai elintarvikkeessa havaittu vierasesine, kuten lasinsirut. Toimija voi saada tiedon terveysvaaraan viittaavasta tuloksesta tai havainnosta esimerkiksi omavalvontanäytteen tutkimuksesta, , toiselta toimijalta tai kuluttajalta.

Myös epäily tuoteväärennöksestä tai vastaanotetun elintarvikkeen jäljitettävyys- tai ominaisuustietojen puuttuminen niin, että elintarviketta ei voida esimerkiksi tunnistaa luotettavasti, viittaavat mahdolliseen terveysvaaraan ja niistä tulisi ilmoittaa valvontaviranomaiselle.

Korjaavat toimenpiteet terveysvaaran estämiseksi

Ruokaviraston tulkinnan mukaan toimijan tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle, kun se tekee korjaavia toimenpiteitä poikkeamaan liittyen terveysvaaran estämiseksi ja tarvitaan selvityksiä tai jatkoseurantaa sen varmistamiseksi, että toimenpiteet ovat tehokkaita ja riittäviä. Poikkeamia, joihin liittyvistä korjaavista toimenpiteistä toimijan tulisi ilmoittaa valvontaviranomaiselle, ovat esimerkiksi listerialöydös elintarvikkeen käsittelypinnalta ns. korkean hygienian alueella, salmonellan toteaminen asetuksen (EY) N:o1688/2005 mukaisen näytteenoton piiriin kuuluvissa erityistakuutuotteissa, laiterikon aiheuttama poikkeama tuotteiden lämpötilahallinnassa tai epäselvyys siitä, voiko markkinoilla olla terveydelle haitallisia tuotteita.

Ilmoituksen tekeminen

Elintarvikelain 17 §:ssä tarkoitettu ilmoitus tehdään paikallisille elintarvikevalvontaviranomaisille, eli yleensä kunnan elintarvikevalvontaan. Ilmoitusten tekemiseen on mahdollista käyttää esim. ympäristöterveydenhuollon sähköistä ilmoituspalvelua Ilppaa (www.ilppa.fi). Kiireellisissä tilanteissa suositellaan kuitenkin ottamaan yhteyttä viivytyksettä esimerkiksi puhelimitse (kuntien elintarvikevalvonnan yhteystiedot: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/ota-yhteytta-elintarvikevalvontaan/).

Teurastamot, riistan käsittelylaitokset ja poroteurastamot sekä niiden yhteydessä olevat hyväksytyt elintarvikehuoneistot tekevät ilmoituksen kyseistä elintarvikehuoneistoa valvovalle viranomaiselle. Puolustusvoimat vastaa elintarvikevalvonnasta omalla alueellaan.

 

 

 

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 16.12.2024