Elintarvikehuoneiston tilat ja välineet on pidettävä puhtaana ja hyvässä kunnossa. Elintarvikehuoneiston pintamateriaalien sekä laitteiden ja välineiden materiaalien on oltava helposti puhtaana pidettäviä ja tarvittaessa kestettävä vesipesua, mekaanista puhdistamista ja desinfiointia.
Elintarvikehuoneisto on suunniteltava ja mitoitettava siten, että:
- Se voidaan puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti
- Siellä on riittävästi työtilaa ja välineitä, jotta kaikki työvaiheet pystytään suorittamaan hygieenisesti
- Elintarvikkeille on riittävästi säilytystilaa, jotta ne voidaan suojata saastumiselta
- Elintarvikkeille on tarvittavat kylmäsäilytystilat
- Tiloissa on riittävä määrä käsienpesupisteitä
- Tiloissa on riittävä määrä käymälöitä työntekijöille
- Tiloissa on toimiva valaistus, ilmanvaihto ja viemäröinti
- Henkilökunnalle on pukusuoja
- Siivousvälineille on säilytystila
Elintarvikehuoneiston tilat suunnitellaan ja mitoitetaan toiminnan mukaan. Esimerkiksi siivousvälineiden säilytystilat ja käymälätilat voidaan joissain tapauksissa sijoittaa erilleen elintarvikehuoneistosta. Lisätietoja elintarvikehuoneistojen tiloista ja niihin sovellettavista joustoista.