Elintarvikelainsäädännössä lastenruoalla tarkoitetaan teollisesti valmistettua lastenruokaa, joka on erityisesti valmistettu täydentämään alle kolmivuotiaiden lasten ruokavaliota ja ravitsemuksellisia tarpeita. Näitä ovat muun muassa lasten puurot ja vellit, hedelmä- ja marjasoseet, kasvissoseet sekä liha-/kalasoseet.
Niillä on omaa tuotekohtaista lainsäädäntöä, joka säätää esimerkiksi tuotteiden ravintosisällöstä. Teollisten lastenruokien valmistukseen käytettäville raaka-aineille on myös säädetty tiukemmat puhtausvaatimukset kuin tavanomaisten elintarvikkeiden raaka-aineille.
On tärkeää huomata, että vaikka arkikielessä lastenruoiksi käsitetään helposti kaikki lapsille tarkoitetut elintarvikkeet, monet tuotteet eivät kuulu lainsäädännöllisesti lastenruokiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lapsille etupäässä markkinoidut jogurtit, maitopohjaiset juomat ja mehujuomat, vanukkaat, keksit, hiutaleet ja murot. Niiden ravintosisältöä ei lainsäädäntö rajoita. Myöskään niiden valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden laatu- tai puhtausvaatimukset eivät eroa muista tavanomaisista tuotteista.
Ruokaviraston sivuilla kerrotaan lainsäädännön mukaisia lastenruokia säätelevästä lainsäädännöstä, koostumus- ja pakkausmerkintävaatimuksista sekä yleisistä turvallisuusnäkökulmista. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta löytyy tietoa imetykseen ja lasten ravitsemukseen liittyvistä asioista. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta löytyy tietoa ravitsemussuosituksista.