Gluteenittomat ja erittäin vähägluteeniset elintarvikkeet ovat elintarvikkeita, jotka koostumuksensa ansioista soveltuvat gluteeni-intoleranteille henkilöille eli keliaakikoille. Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä proteiini, gluteeni aiheuttaa ohutsuolen suolinukan vaurion ja sitä kautta häiriön ravintoaineiden imeytymisessä. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen, ehdoton keliakiaruokavalio, jolloin ruokavaliosta poistetaan gluteenia sisältävät viljat.
Gluteeni-intoleranteille henkilöille soveltuvien elintarvikkeiden koostumuksesta ja merkinnöistä säädetään Komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) N:o 828/2014. Asetuksen perustana on kansainvälinen Codex Alimentarius -standardi (Codex Stan 118-1979). Asetus on kaikilta osin velvoittava, ja sitä sovelletaan kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.
Asetuksen mukaan markkinoilla saa olla elintarvikkeita, jotka on nimetty seuraavasti:
- ”Gluteeniton”
- Jos gluteenipitoisuus ei ylitä 20:tä mg/kg kuluttajille myyntivalmiissa elintarvikkeessa.
- ”Erittäin vähägluteeninen”
- Mainintaa ”erittäin vähägluteeninen” voidaan käyttää vain, jos kuluttajille myyntivalmiin elintarvikkeen, joka koostuu
yhdestä tai useammasta ainesosasta, jotka on tehty vehnästä, rukiista, ohrasta, kaurasta tai niiden risteytetyistä lajikkeista, jotka on erityisesti käsitelty gluteenipitoisuuden vähentämiseksi, tai joka sisältää yhtä tai useampaa tällaista ainesosaa, gluteenipitoisuus on enintään 100 mg/kg.
- Mainintaa ”erittäin vähägluteeninen” voidaan käyttää vain, jos kuluttajille myyntivalmiin elintarvikkeen, joka koostuu
Elintarviketietoasetuksen (EU) 1169/2011 art. 36 kohdan 2 mukaan vapaaehtoisesti annetut elintarviketiedot eivät saa johdattaa kuluttajaa harhaan, eivätkä saa olla kuluttajan kannalta moniselitteisiä tai epäselviä.
Ruokaviraston linjaus on, että tarjoilupaikoissa aterian yhteydessä maininnan ”gluteenittomista raaka-aineista valmistettu” käyttö on mahdollista lisämaininnalla ja selvennyksellä, että lopputuote ei ole gluteeniton, esim: ”Gluteenittomista raaka-aineista valmistettu, ei kuitenkaan gluteeniton.”
Kuluttajalle ei saa syntyä epäselvyyttä, onko lopputuote gluteeniton vai ei. Jos ilmoitetaan ainoastaan ”gluteenittomista raaka-aineista valmistettu”, niin gluteenitonta ateriaa hakeva kuluttaja ei välttämättä tule ajatelleeksi, että lopputuotteen gluteenipitoisuudesta ei ole tietoa, vain käytetyt raaka-aineet ovat olleet gluteenittomia.
Gluteenittomuuden hallintaan liittyy paljon muutakin kuin raaka-aineiden gluteenittomuuden hallinta. Jos vain raaka-aineisiin kiinnitetään huomiota - ei valmistusprosessiin, käsittelyyn, olosuhteisiin - niin tällainen tuote ei todennäköisesti sovellu keliaakikoille eikä vilja-allergisille.